O pizzerie din Iași, inclusă în topul celor mai bune 50 de pizzerii din Europa

marți, 14 mai 2024, 16:38
2 MIN
 O pizzerie din Iași, inclusă în topul celor mai bune 50 de pizzerii din Europa

O pizzerie din Iași a fost inclusă într-un top al celor mai bune 50 de pizzerii din Europa, potrivit unui comunicat transmis, marți.

Pizzeria Zano din Iași ocupă locul 49 în Europa conform ghidului 50 Top Pizza 2024. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat luni, 13 mai, la Madrid.

Zano a fost înființată acum mai bine de un an de Alex Gafițianu, antreprenor din România, și Giovanni Santarpia, pizzaiolo italian (un bucătar care se ocupă exclusiv de prepararea pizzei, este echivalentul “chef”-ului, dar pentru pizza).

Conform 50 Top Pizza, Zano este „inspirat de pizzaiolo Giovanni Santarpia, care a realizat meniul și supraveghează dezvoltarea unei echipe foarte motivate de tineri români. Pizza este dospită cu grijă, având o crustă moale, pronunțată și condimentată conform tradiției italiene, dar și bine coaptă; primul lucru pe care îl observi este aroma care te teleportează pe aleile din Napoli. Asocierea vinurilor și a berilor adaugă o notă de divertisment. Atmosfera este foarte caldă și primitoare, serviciul plăcut și bine organizat pentru a crea  o experiență grozavă”.

„Ținem foarte mult să oferim o pizza autentic napoletană, în variante diverse, care respectă cu fermitate rețetele originale, într-o atmosferă caldă și primitoare care, dincolo de savoarea din pizza, să completeze un moment special de răsfăț, relaxare și inspirație din viața celor care ne trec pragul”, declară Alex Gafițianu, manager Zano.

50 Top Pizza realizează clasamente cu pizzerii și pizzaioli și organizează evenimente în cadrul cărora se reunesc actorii relevanți din domeniu.

„Inspectorii și curatorii 50 Top Pizza sunt independenți și fac vizite anonime neanunțate, nedezvăluindu-și calitatea nici după părăsirea locației”, se mai arată în comunicat.

Clasamentul anual 50 Top Pizza stabilește o ierarhie având în vedere criterii cum ar fi:

-pizza – care e important să fie pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă și să conțină doar ingrediente cu origini italiene controlate, cum sunt sosul din roșii din soiul San Marzano sau mozzarella fior di latte;

-serviciile – modul în care personalul servește și prezintă pizza;

-atmosfera – aspectul locației și starea pe care o transmite clienților;

-meniul – structura și băuturile, vinuri și sortimente de bere care se potrivesc cu pizza.

Conform 50 Top Pizza, pizzaiolo Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai buni bucătari de pizza din orașul Florența.

Comentarii