anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

O plimbare prin târgul Ieșilor

GALERIE
foto unufoto doi
 • foto unu
 • foto doi
- +

Dacă vreodată pașii te poartă spre ținutul Moldovei nu se poate să nu zăbovești măcar câteva ceasuri prin Orașul marilor iubiri așa cum mai este cunoscut Iașiul.

Clădirile încărcate de istorie, străzile ce poartă încă amintirea pașilor marilor scriitori ai țării, parfumul teilor și în special al TEIULUI eminescian ce refuză parcă să se dea bătut în fața timpului, toate dau orașului un aer aparte, aproape de poveste… Căci, într-adevăr aici, fiecare are câte o poveste de spus. Și poate nu întâmplător, în 1643 prima carte tipărită din Moldova va vedea lumina tiparului la Iași, oraș care timp de trei sute de ani a purtat cu mândrie titlul de capitala Moldovei și capitala Regatului României între 1916-1918.

Într-un oraș de o asemenea însemnătate istorică și nu numai (să nu uităm că este cel mai mare oraș din regiunea Moldovei și al doilea din țară după București), nu se cuvine să nu poposesti preț de câteva adieri de tei sub umbra falnicului copac sub care Mihai Eminescu, cel mai mare poet al țării, își scria melancolic poeziile. Aflat în celebrul parc Copou și având o vârstă de peste 500 de ani, teiul lui Eminescu atrage și astăzi numeroși vizitatori.  

Apoi, după ce te-ai plimbat nostalgic pe sub copacii seculari ai Copoului gândindu-te poate la poeții și oamenii de cultură de odinioară care au trecut pe acolo, trebuie să dai o fugă pe la cea mai veche universitate a României “Alexandru Ioan Cuza”, înființată în anul 1860. Aici vei rămâne cu siguranță impresionat de Sala Pașilor Pierduți și de cele 19 picturi murale realizate între 1968-1978 de către celebrul Sabin Bălașa.
 
 
Pentru cei amatori de arhitectură și nu numai, există în Iași unul dintre cele mai misterioase locuri: Casa Dosoftei sau Casa cu arcade. Deși nu se știe cu exactitate data când a fost contruită, această clădire a făcut parte din ansamblul bisericii ctitorite de Ștefan cel Mare, Sf Neculai Domnesc. Apoi s-a spus despre ea că ar data de fapt de pe vremea domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Unii istorici însă, sunt de părere că a servit în secolul al 17-lea drept reședință a Sfântului Dosoftei de unde își trage de altfel și numele. Cercetările arheologice ulterioare au scos la iveală chiar și un cimitir aflat sub această construcție care a rezistat impecabil de-a lungul vremii. În prezent în clădire funcționează secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași.

Astfel, când vorbim de Iași nu ne mândrim doar cu istoria care se ivește la fiecare pas, cu aproape fiecare clădire care ne iese în cale, nici cu faptul că pe potecile acoperite cu frunze moarte au pășit cândva melancolici un Eminescu și un Creangă ci și cu personalitățile de ieri și de azi care își au rădăcinile aici. Fostul prim-ministru și om politic Mihail Kogălniceanu, autorul celebrei opere “La Medeleni”- Ionel Teodoreanu sau laureatul premiului Nobel pentru medicină și fiziologie în 1974, George Emil Palade își leagă existența de Iași. La fel și câteva dintre vedetele zilelor noastre ca actrița Monica Bîrlădeanu, oamenii de televiziune Simona Gherghe și Iulia Vântur sau jucătorul canadian de poker de origine română, Daniel Negreanu își au obârșia în orașul moldovean.

Multe sunt denumirile sub care este cunoscut acest oraș încărcat de istorie: unii preferă să îi spună Orașul marilor iubiri, întrucât de-a lungul secolelor a fost martorul multor povești de dragoste, a rivalităților între scriitori, a suferințelor și a trădărilor. Alții preferă să și-l amintească drept Orașul marilor idei, căci nenumărate opere dar și polemici și dezbateri literare deopotrivă își au obârșia aici. Sau poate Orașul celor șapte coline le sună mai bine altora, pentru că într-adevăr Iașiul este înconjurat de șapte dealuri ce ofereau desigur în trecut protecție ocupanților săi. Însă oricum am alege să îl numim, acest oraș rămâne unul dintre cele mai frumoase și mai pline de semnificații din țara noastră fiindcă poartă în el atâta frumos și nostalgie laolaltă încât o plimbare prin el, fie ea chiar și de câteva ceasuri, reprezintă în definitiv o plimbare prin propria noastră istorie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.