Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O posibilă cameră plină de comori în mormântul lui Tutankhamon înflăcărează imaginația arheologilor

GALERIE
mormântul lui Tutankhamon
  • mormântul lui Tutankhamon
- +

Autorităţile din Egipt au anunţat recent că au fost descoperite noi indicii ce par să ateste faptul că o cameră mortuară secretă se află în spatele mormântului faraonului Tutankhamon, însă mai mulţi experţi, consultaţi de Live Science, şi-au exprimat îndoielile privind existenţa unei astfel de camere.Pe 17 martie, Mamdouh Eldamaty, ministrul egiptean al Antichităţilor, a anunţat într-o conferinţă de presă că, în urma unor scanări realizate în noiembrie 2015 în mormântul celebrului faraon, cercetătorii au descoperit două spaţii goale în spatele unui perete al camerei mortuare.  

”Scanările arată că acolo există lucruri diferite în spatele zidurilor. Sunt materiale diferite, care ar putea fi metalice, ar putea fi organice”, a spus ministrul egiptean.

În luna noiembrie 2015, Mamdouh Eldamaty anunţa că există 90% şanse să ”existe ceva” în spatele zidurilor din camera mortuară a faraonului Tutankhamon, după o primă scanare realizată cu ajutorul unui radar de japonezul Hirokatsu Watanabe.

Tot în 2015, Nicholas Reeves, un expert britanic în egiptologie, profesor de arheologie la Universitatea Arizona din Statele Unite, a declarat că urmele verticale descoperite par să indice conturul unei uşi străvechi, care a fost zidită, apoi acoperită cu fresce, în apropiere de sarcofagul tânărului faraon. Profesorul consideră că acea poartă ascunsă ar reprezenta intrarea într-o altă cameră mortuară, în care s-ar afla sarcofagul reginei Nefertiti. 

Cu toate acestea, experţii contactaţi de Live Science şi-au exprimat îndoielile cu privire la validitatea acestor aprecieri."Nu pare că datele furnizate de acele radare au fost procesate sau că respectivele anomalii sunt vizibile în rapoartele ce ne-au fost prezentate. Sugestia mea este ca cei care au colectat aceste date să permită analizarea lor de alţi experţi în scanare înainte de a anunţa existenţa de "comori" în aceste noi camere mortuare", a declarat Lawrence Conyers, profesor de antropologie la Universitatea din Denver, care a scris o carte despre utilizarea radarelor în arheologie.

Ministrul Turismului din Egipt, Hisham Zazou, a dezvăluit, într-un interviu acordat cotidianului spaniol ABC, că sala secretă descoperită în spatele unui zid din mormântul faraonului Tutankhamon nu este goală, ci ar fi ”plină cu comori”.

Pe de altă parte, Michele Pipan, profesor de geologie la Universitatea din Trieste (Italia), spune că imaginile radar difuzate de autorităţile egiptene prezintă "multe elemente interesante", dar că lipsa unor cadrane verticale sau orizontale în aceste imagini fac dificilă localizarea exactă a acestora în raport cu mormânul faraonului.

Mormântul celebrei regine egiptene, soţia faraonului Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon, nu a fost găsit niciodată. 

Dacă teoria formulată de Nicholas Reeves va fi confirmată, explorarea acelei camere mortuare se va dovedi extrem de problematică. Zahi Hawass, fostul ministru egiptean pentru Antichităţi, a explicat recent pentru Daily Telegraph că autorităţile din ţara lui nu doresc să facă nici măcar o singură gaură în mormântul faraonului Tutankhamon, deoarece acesta reprezintă o comoară fragilă şi de o valoare inestimabilă.

Faraonul Tutankhamon a condus Egiptul între anii 1333 î.e.n. şi 1324 î.e.n. şi a făcut parte din cea de-a 18-a dinastie egipteană, într-o perioadă demnumită de istorici ”Epoca de aur a faraonilor”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri