Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O poveste care îţi rupe inima. Tragedia cumplită în urma căreia o fetiţă ca un îngeraş a murit, iar frăţiorul e în stare gravă la spital

GALERIE
WhatsApp Image 2022-04-04 at 21.15.46
  • WhatsApp Image 2022-04-04 at 21.15.46
- +

Cei doi copii care au fost salvaţi din casa care a luat foc zilele trecute în comuna vasluiană Tăcuta, în vârstă de 6 şi 10 ani, se află în stare stare gravă la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Medicii spun că au arsuri pe 27%, respectiv 40% din corp. Când a izbucnit incendiul, în casă se aflau trei copii – o fetiţă de 3 ani şi doi băieţi de 6 şi 10 ani. 

Tatăl a scos din casă copiii în vârstă de 3 şi 6 ani, iar pe celălalt copil, de 10 ani, despre care presa locală din Vaslui spune că ar fi fratele mamei, a fost scos de un vecin. Fetiţa nu a mai putut fi salvată, având arsuri pe o suprafaţă foarte mare din corp. „Este important de precizat că pacienţii veniţi de la Vaslui prezintă şi arsuri de căi aeriene, ceea ce agravează starea iniţială de arsură. Prognosticul este rezervat, sunt internaţi în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Metoda care se aplică acestor pacienţi este o metodă adoptată la nivel european - pansamentele cu presiune negativă. Se realizează doar în bloc operator, în sala de operaţii cu anestezie generală în beneficiul şi în confortul pacientului”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii. În acest moment, starea tatălui copiilor este foarte gravă, în cursul zilei de ieri a fost transferat de la Vaslui la Iaşi, la Spitalul „Sf. Spiridon”. Acesta are arsuri pe jumătate din corp.

Ana, fetiţa care a murit: „O mogâldeaţă de veselie, mereu activă”

„Ziarul de Iaşi” a aflat că fetiţa în vârstă de 3 ani şi băiatul de 6 ani erau fraţi, în aceeaşi grupă la grădiniţa de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iaşi, David încă din 2019, iar Ana s-a alăturat grupei din decembrie 2021. Copiii s-au născut cu deficienţă de auz, având implant cohlear de la vârste mici. „David a avut o evoluţie bună, este un copil empatic, receptiv, creativ şi foarte prietenos. Din decembrie 2021 s-a alăturat grupei noastre şi Ana, surioara lui, o mogâldeaţă de veselie, mereu activă şi cu o energie molipsitoare, afectuoasă şi atentă la tot ceea ce o înconjura, dornică să înveţe. Era mereu curioasă şi fascinată de activităţi, iar expresia ei de uimire şi bucurie, râsul cristalin ca de clopoţel ne făceau zilele frumoase”, a precizat Camelia Radu, educatoarea celor doi copii. Aceasta mai spune că David este pasionat de maşini, puzzle şi de construcţii lego, are talent la desen şi este foarte iubit de colegii săi. „Toţi copiii se întreceau în a le oferi fraţilor locuri lângă ei, s-a legat între copiii o prietenie strânsă, frumoasă. Atunci când unul dintre fraţi lipsea trebuia să dăm explicaţii lungi tuturor şi să îi asigurăm că vin mâine. Va fi greu de înţeles pentru ei că Ana nu mai vine deloc”, a mai declarat educatoarea.

„Părinţii şi-au dorit foarte mult să-şi vadă copiii recuperaţi”

Camelia Radu spune că părinţii i-au adus pe cei doi copii de la o vârstă foarte mică la Centrul de intervenţie timpurie al Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, apoi au continuat aici grădiniţa şi terapiile, străduindu-se să le asigure toate condiţiile. „Au venit cu ei la hipoterapie, hidroterapie, salinoterapie. Au făcut terapie logopedică la şcoală şi în privat, au investit toţi banii şi energia lor de părinţi ca ei să se recupereze. Familia copiilor a făcut mereu eforturi considerabile pentru a se asigura că cei doi copii evoluează constant. S-au mutat cu chirie în Iaşi doar pentru a-i putea aduce la grădiniţă fără a-i lăsa în internat şi pentru a le asigura terapii suplimentare aproape zilnic. Tatăl era cel care muncea, iar mama mereu cu grija copiilor, mereu pe fugă şi pe drumuri cu copiii. Şi-au dorit foarte mult să îi vadă recuperaţi, au făcut tot ce era omeneşte posibil pentru ei. Deşi ambii copii s-au născut cu deficienţă de auz, părinţii lor au ştiut că vor face totul ca ei să audă, să vorbească normal şi să se integreze în societate. Acum David va trebui să lupte doar cu mama alături, până când tati trece de lunga perioadă de recuperare”, a mai spus Camelia Radu.

Comunitatea strânge bani pentru a ajuta familia

Tragedia de zilele trecute a impresionat comunitatea din care fac parte copiii. A fost inaugurat un grup în care se strâng fonduri pentru familie, „Alături de David”, fiind deschise şi conturi în care oamenii pot dona atât în lei cât şi în euro. Donaţiile pot fi făcute în numele mamei copiilor, Andreea Lavinia Rusu, fiind conturi în lei (RO38BTRLRONCRT0587113201) sau în euro (RO85BTRLEURCRT0587113201). „Ne gândim că fiecare bănuţ ajută. Cu siguranţă familia va avea nevoie de bani după această tragedie”, a precizat Elena Ramona Cosma, mama unui copil de la aceeaşi şcoală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri