anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

O poveste înduioşătoare: Surori venite de mână, cu cursa, să facă transplant

Cea mai mare dintre ele a donat un rinichi surorii ei mai mici. „Am o soră cum rar găseşti pe lumea asta, ne-am purtat mereu de grijă una alteia“.

GALERIE
femeie transplant aura postolache (6)
  • femeie transplant aura postolache (6)
- +

Aura Postolache, o femeie în vârstă de 35 de ani, a primit săptămâna aceasta o şansă la care doar putea spera, de la propria soră, care a fost de acord să îi doneze un rinichi atunci când a auzit că aceasta este singura şansă să ducă o viaţă normală. 

Femeia povesteşte că problemele sale au început din luna octombrie a anului trecut, când, în urma unei răceli, a ajuns la spital, la Galaţi, unde locuieşte. În urma mai multor analize şi a unor tratamente care nu şi-au făcut efectul a aflat că de fapt are insuficienţă renală în stadiu terminal, ceea ce însemna că singura sa şansă era fie să facă dializă, fie să treacă printr-un transplant. „La început nu am putut să accept, a fost ca un şoc, nu îmi venea să cred că eu păţesc aşa ceva. Până la urmă, a trebuit să mă gândesc la familie, şi m-am împăcat cu ideea“, povesteşte femeia.

Din noiembrie, Aura făcea dializă peritoneală, fiind varianta aleasă de ea pentru a fi mai aproape de familie, adică de soţul său şi de cei doi băieţi. Această metodă este diferită de hemodializă, fiind vorba de un tip de dializă care se poate face la domiciliu, fiind necesar să fie făcut de mai multe ori pe zi. Procedeul constă în introducerea unor pungi cu lichid în cavitatea peritoneală, în final lichidul de dializă încărcat cu toxine fiind eliminat printr-un dispozitiv.

Dezavantajul acestei proceduri este faptul că se face de mai multe ori pe zi, la interval de şase ore, că există şanse mai mari de infecţii, iar avantajul este că nu mai sunt necesare drumurile de trei ori pe săptămână la un centru care se ocupă cu asta. „Am învăţat la centru cum se face dializa, că este nevoie de o cameră separată, de multă igienă. Nu era greu, pentru că mă învăţasem cum să fac, însă trebuia să am foarte multă grijă ca să nu mă infectez, să nu fac peritonită, de aceea am vrut să scap cât mai repede“, îşi aminteşte Aura acum cu bucurie în glas. Femeia spune că în familia ei sunt şapte fraţi, care au avut mereu grijă unul de celălalt şi care au încercat mereu să se ajute reciproc cât mai mult posibil. De aceea, deşi iniţial discutase cu soţul său şi cu o prietenă, pentru a vedea dacă sunt compatibili, în final, sora ei s-a oferit ca măcar să încerce. Astfel că au venit împreună la Iaşi, cu autobuzul.

„Înainte să ajung la Iaşi, într-o duminică, a venit la mine în vizită sora mea şi am început să vorbim despre faptul că trebuie să venim aici, eu cu soţul, să facem analizele necesare. Ea s-a oferit să vină, pe principiul că e mai sigur să încerce ea decât altcineva, că suntem surori şi sigur compatibilitatea e mai bună. A spus că vrea să fiu din nou cum eram cândva, chiar dacă ştia care sunt riscurile, că nu ar mai putea face totul ca înainte. Zâmbesc mereu pentru că am o soră cum rar găseşti pe lumea asta, ne-am purtat mereu de grijă una alteia, lucru care este valabi şi pentru ceilalţi fraţi. Ne iubim, ne ajutăm mereu când este nevoie şi când este ceva care se poate face. Mă simt foarte bine datorită surorii mele, datorită oamenilor de aici, m-au scăpat de cel mai mare chin. Când ajungem acasă vom face o petrecere mare, am multe de recuperat“, concluzionează femeia, gândindu-se câte zile mai are de aşteptat până îşi va putea strânge sora în braţe din nou şi până îi va mulţumi pentru acest gest. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.