anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

O premieră pentru PNL

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Chiar dacă se pregăteşte pentru o guvernare de tranziţie, domnul Orban ar trebui să arate opiniei publice româneşti care ar fi direcţiile pe termen mai lung ale guvernării liberale şi în ce măsură ele ţin cont de semnalele pe care opinia publică le-a transmis tuturor partidelor, nu doar PSD şi aliaţilor săi, în ultimii trei ani.

După anunţul de ieri după-amiază al preşedintelui Klaus Iohannis, am putea asista la o premieră pentru Partidul Naţional Liberal: ar fi pentru prima dată, după decembrie 1989, când această formaţiune ar da titularii ambelor funcţii executive majore din sistemul politic românesc - preşedintele şi primul ministru. Desigur, pentru ca acest enunţ să reprezinte mai mult decât o observaţie marginală, ar fi nevoie ca premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, să-şi poată construi o majoritate parlamentară, iar preşedintele să-şi valorifice poziţia de favorit în alegerile din noiembrie.

PNL are şansa să devină cea de-a treia formaţiune care a dobândit o asemenea influenţă, după PSD (sub alte nume, în intervalele 1990-1996 şi 2000-2004) şi PDL (de la sfârşitul lui 2008 până în prima parte a lui 2012). Însă, dacă am aplica un criteriu mai dur pentru intrarea în acest club, am spune că votul cetăţenilor ar trebui să fie cel care să valideze controlul asupra acestor poziţii. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie ca exponentul PNL să câştige alegerile prezidenţiale, iar partidul să fie forţa politică dominantă în coaliţia creată după legislativele din 2020 (sau, mai strict, să fie totodată şi cel mai mare partid din parlament). PSD a atins fără probleme aceste standarde, în epoca alegerilor simultane; PDL le-a întrunit mult mai greu, în condiţii de echilibru parlamentar - ne amintim că la scrutinul din 2008 formaţiunea susţinută de domnul Traian Băsescu obţinea o victorie la limită asupra PSD în privinţa mandatelor parlamentare, deşi pierdea - tot la limită - votul popular.

Nu este cazul să discutăm, acum, şansele ca un asemenea scenariu să se materializeze. Mai este un an până la alegerile parlamentare, sistemul politic pare fluid, iar efectele prezidenţialelor şi localelor vor trebui luate în calcul, la momentul potrivit. Interesant este, însă, faptul că preşedintele Iohannis şi-a îndeplinit - pe ultima sută de metri - principala misiune politic-partizană a unui şef de stat, într-o republică semiprezidenţială: aceea de a-şi aduce propriul partid la guvernare. Sau, dacă operăm şi de această dată cu un criteriu mai strict şi spunem că misiunea ar fi aceea de a-şi sprijini partidul să obţină victoria electorală, constatăm că încă nu şi-a îndeplinit-o şi, în caz că va rămâne în funcţie, va primi o a doua şansă.

În trecut, mai ales după criza din relaţia cu PDL, mulţi oameni politici liberali păreau convinşi că PNL trebuie să lupte pentru a deveni unicul partid semnificativ din zona numită, convenţional, "centru-dreapta" - sau, într-o formulare uşor diferită, din zona non-PSD. Acum, după experienţa ultimilor cinci-şase ani, PNL pare conştient că în România nu se va ajunge prea curând la bipartidism - din contra, ţara noastră pare să urmeze tendinţa mai generală din centrul şi estul continentului, aceea de creştere a numărului de partide parlamentare. PNL ar trebui să fie conştient deja de faptul că soluţia pentru a guverna este tot coaliţia - fie şi una discretă, în susţinerea unui cabinet minoritar. Poziţia centrală dobândită astăzi în sistem le solicită liberalilor flexibilitate în relaţia cu partenerii, mai ales dacă este vorba de formaţiuni ce par să aibă un alt stil de organizare şi leadership.

Desemnarea domnului Ludovic Orban sugerează că şeful statului doreşte ca PNL să preia guvernarea, că nu este vorba de primul act din piesa celor două eşecuri succesive în Parlament, care să deschidă, eventual, drumul spre anticipate. Probabil că, dacă se dorea aşa ceva, ar fi fost desemnată o altă persoană. Aceasta nu înseamnă că premierul şi lista sa vor trece uşor de Parlament: pentru PSD, mai ales, incapacitatea de a bloca învestirea guvernului Orban ar fi un semn de slăbiciune, înaintea prezidenţialelor.

Dar, indiferent de modul în care liberalii îşi calculează şansele ori de perspectiva de a primi sprijin parlamentar din alte zone politice, premierul desemnat are obligaţia de a confirma, prin echipa şi programul pe care le va propune, locul central pe care l-a obţinut astăzi PNL în sistemul politic românesc. Cu alte cuvinte, chiar dacă se pregăteşte pentru o guvernare de tranziţie, domnul Orban ar trebui să arate opiniei publice româneşti care ar fi direcţiile pe termen mai lung ale guvernării liberale şi în ce măsură ele ţin cont de semnalele pe care opinia publică le-a transmis tuturor partidelor, nu doar PSD şi aliaţilor săi, în ultimii trei ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.