Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O prestigioasă aniversare ieşeană cu larg ecou internaţional: Muzicologul şi dirijorul Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae”, Nicolae Gâscă – 80 ani!

GALERIE
Nicolae Gâscă
  • Nicolae Gâscă
- +

La 30 septembrie 2022, muzicologul, pedagogul, compozitorul şi strălucitul dirijor al Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae”, Nicolae Gâscă, cel care timp de peste patru decenii a dus, ca un veritabil Ambasador muzical, faima legendară a oraşului Iaşi în tot cuprinsul României şi în lumea largă, împlineşte, iată, vârsta octogenară, deosebit prilej de a-i sublinia, în spiritul inconfundabil al Cetăţii ieşene, recunoscuta şi prestigioasa sa personalitate a „trăitorului de Iaşi”.

Ca o expresie a cinstirii domniei sale, dar şi al împământenitei tradiţii ieşene de a-şi preţui după cuviinţă personalităţile care, de-a lungul timpului istoric, n-au precupeţit strădanii de cuget şi faptă înnoitoare pentru a-i jalona bătrânului şi mereu tânărului Iaşi noi şi luminoase coordonate ale prosperităţii prezente şi viitoare, în pragul momentului aniversar „80”, Primarul şi Consiliul Local al Municipiului Iaşi i-a conferit maestrului Nicolae Gâscă înaltul şi meritatul Titlu de „Cetăţean de Onoare a Municipiului Iaşi”.  În termeni muzicali această decizie a edililor ieşeni poate fi aplaudată cu.. Bravissimo!
 
Şi, totuşi, cine este maestrul Nicolae Gâscă?
 
Cu toate că-mi este aproape imposibil să conchid că ar mai putea fi vreun ieşean care să nu fi auzit încă de Corala studenţească „Cantores Amicitiae” şi nu i-ar fi ascultat de-a lungul anilor măcar una dintre măestritele ei „prestaţii corale”, de sub bagheta magică a inimosului ei dirijor, mereu înnoite cu melodii de primăvară, colinde şi cântece de Crăciun, piese muzicale de pretutindeni şi inspirate compoziţii proprii, care întruneau orice sufragii, cu atât mai mult cu cât numeroasele ei spectacole de excepţie erau oferite gratuit publicului ieşean spectator... Retrospectiv, nu mi-aş putea închipui că ar exista cineva care să nu fi fost cuprins de magia Crăciunului, surpriză de suflet, pregătită de nenumărate ori de inimosul dirijor Nicolae Gâscă şi corala lui...
 
Admiţând absurditatea gândului, să facem, fie şi o succintă  prezentare:
 
Nicolae Gâscă s-a născut la 30 sept. 1942, în Ţibirica-Orhei din Basarabia. Cursul primar l-a urmat la Iaşi, pe cel gimnazial, la Hangu-Neamţ, iar cursurile liceale le-a urmat la Liceul Internat „C.Negruzzi” de la Iaşi, fiind absolventul Secţiei reale,  Promoţia 1960. Ca elev „negruzzist”, a făcut parte din Orchestra şi Corul liceului. Deşi „realist”, a dat admiterea la Conservatorul de Muzică „George Enescu”, având o bună reuşită. Ca student la Conservatorul ieşean, sub îndrumarea unor renumiţi magiştri, s-a pregătit în  specialităţile: Dirijat cor academic şi Pedagogie muzicală. În 1965, după absolvirea Conservatorului, ca şef de promoţie pe ţară, a urmat o excelentă carieră didactică universitară, de la preparator (1965), la profesor (1990), în Dirijat cor academic şi Ansamblu coral, fiind ales şi Rector al Universităţii de Arte „George Enescu”, funcţie pe care o va deţine timp de două legislaturi (1990 – 2000). În 2003 obţine la Bucureşti titlul de „doctor în muzică”, iar din 2004 devine „conducător de doctorat” la Univ. de Arte. 
 
 
În întreaga sa carieră a elaborat solide lucrări ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate sau editate, a desfăşurat o bogată activitate discografică prin numeroasele  LP, CD, DVD, înregistrate în ţară şi străinătate, cu muzică românească şi internaţională din concertele pe care le-a dirijat, dar punctul „vivace” îl reprezintă împresionanta activitate artistică dirijorală, concretizată în cele peste 1000 de concerte simfonice, camerale şi corale susţinute de-a lungul celor patru decenii ale strălucitei sale cariere, din care desprindem pe cel „fortissimo”, din 1976, când a avut iniţiativa fondării Corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”, pe care l-a dirijat, ca nimeni altul, de atunci şi până în 2020, când pandemia Covid i-a încetat definitiv faimoasa sa prestaţie.
 
Impresionanta poveste a Coralei studenţeşti „Cantores Amicitiae” o aflăm din volumul de 558 de pagini „A fost odată...” , Ed.Pim, 2021, autorul fiind chiar dirijorul acesteia, aflat „în exil la domiciliu”, care va mărturisi cu sinceritate: „ A fost odată...este o poveste de suflet, este povestea de succes a unei formaţii corale studenţeşti, este povestea tinereţii a 44 de generaţii care s-au întâlnit în cântec şi au adunat pe răbojul amintirilor cele mai frumoase momente din anii de studenţie, este o poveste cu tineri şi despre tineri.”  Întrezărim în această poveste, înfiripată în 1976, „munca de sisif” a iniţiatorului-dirijor pentru recrutarea, îndrumarea, şleifuirea studenţilor corişti (la fiecare nou ciclu universitar!), abordarea unui repertoriu bogat şi variat, inedite aranjamente şi prelucrări corale din folclorul popoarelor, prin care „Cantores Amicitiae”şi-a câştigat treptat o faimă de mare răsunet, situându-se în 2014 în rândul celor mai bune patru corale ale Europei, întrunind sufragiile auditorilor din  Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Spania, Italia, Germania, Austria, Belgia, Finlanda, S.U.A., Mexic, Grecia,Ungaria, R.Moldova ş.a.
 
Din şirul mărturisirilor mai desprindem: „Cantores Amicitiae a devenit o stare de spirit, o expresie a bucuriei de a cânta” , iar atmosfera în interiorul acesteia se desfăşura „ca într-o familie, numai şi numai din pasiunea de a repeta şi a cânta, fără aspecte financiare.” Se înţelege cu claritate că de-a lungul anilor îndelungatei şi remarcabilei sale prestaţii artistice Corala studeţească ieşeană n-a fost finanţată de nicio instituţie a României, cum nici „dirijatul” acesteia „n-a făcut parte dintr-o normă didactică”. 
 
„Bucuria de a cânta” a învins orice obstacol şi, astfel, Corala „Cantores Amicitiae”, dirijată măiastru de Nicolae Gâscă, a cântat pentru ieşeni şi a dus, „solie în cântec”, faima Iaşului legendar pe întreg mapamondul!
Să recunoaştem, dar, că nicio o altă personalitate ieşeană actuală n-a făcut-o cu atâta ardoare!
 
LA MULŢI ANI – 80, maestre Nicolae Gâscă, drag coleg „negruzzist”, în sănătate şi cântec vivace!
 
Mihai Caba

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri