O primă pasarelă pe şoseaua Păcurari. Unde va fi construită

marți, 09 aprilie 2019, 01:49
3 MIN
 O primă pasarelă pe şoseaua Păcurari. Unde va fi construită

Beneficiarul investiţiei va fi Primăria Iaşi, dar va fi construită în parteneriat cu un om de afaceri. „Am văzut că este necesară, sunt foarte mulţi oameni care vor să traverseze şi consider că ar traversa în siguranţă pe această pasarelă“, spune Bogdan Piţigoi.

Prima pasarelă metalică peste drumul european E58 va fi construită de un om de afaceri în parteneriat cu municipalitatea ieşeană. Luna trecută, Primăria Iaşi a emis un certificat de urbanism cu privire la un astfel de obiectiv de investiţii, iar ca beneficiar figurează Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare a municipalităţii.

Totuşi, verificările „Ziarului de Iaşi“ au reliefat că iniţiativa aparţine omului de afaceri Bogdan Piţigoi, care vrea să încheie un parteneriat cu Primăria în acest sens. Amplasamentul este pe şos. Păcurari nr. 138, zonă în care se află centrul de afaceri Ideo, construit de omul de afaceri.

„Este vorba despre o iniţiativă care aparţine SC Ideo, care doreşte instalarea unei pasarele metalice, inclusiv cu întocmirea tuturor documentaţiilor privind obţinerea autorizaţiilor. Primăria Municipiului Iaşi a solicitat ca soluţia propusă de Ideo să includă şi posibilitatea accesului persoanelor cu dizabilităţi“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

El a explicat că din acest motiv apare Municipiul Iaşi ca beneficiar al certificatului de urbanism. Contactat telefonic, Bogdan Piţigoi a confirmat că intenţionează să încheie un parteneriat cu municipalitatea ieşeană.

„M-am gândit să investesc în construcţia unei pasarele în acea zonă. Calea firească este un parteneriat cu autorităţile astfel încât să rezulte ceva care să facă sens pentru toţi oamenii din zona respectivă care au nevoie“, ne-a declarat omul de afaceri.

Întrebat despre necesarul de finanţare, Bogdan Piţigoi a precizat că nu are încă un deviz final dar, totuşi, a admis că suma s-ar putea apropia de 600.000 lei, cuantum invocat de reporterul „Ziarului de Iaşi“ ţinând cont de un deviz mai vechi făcut de Primăria Valea Lupului pentru o astfel de investiţie.

„Este foarte posibil să fie în această zonă de preţ“, a co­mentat omul de afaceri. Despre propunerea Primă­riei Iaşi, cu privire la facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, Bogdan Piţigoi a menţionat că în prezent este analizată această solicitare.

„Eu continui acest demers şi sunt hotărât să construiesc, bineînţeles în parteneriat. Din punctul meu de vedere, pasarela nu este pasarela de la Ideo, m-am gândit să investesc într-o pasarelă în acea zonă. Am văzut că este necesară, sunt foarte mulţi oameni care vor să traverseze şi consider că ar traversa în siguranţă pe această pasarelă. Nu mă interesează decât ca oamenii de acolo să traverse­ze în mod civilizat“, a conchis Bogdan Piţigoi.

Numeroase accidente şi proteste ale populaţiei

Oamenii din Valea Lupului (şi nu numai) solicită autorităţilor locale de mai mulţi ani construirea a cel puţin trei pasarele peste drumul european: în zonă au loc frecvent accidente, iar unele au fost soldate cu decese.

Periodic, cetăţenii atrag atenţia prin proteste, dar rezultate în direcţia cerută de ei întârzie să apară. Primăria Valea Lupului a estimat acum câţiva ani că amenajarea unei singure pasarele ar costa circa 600.000 lei, sumă ce cuprinde şi facilităţi pentru acce­sul persoanelor cu dizabilităţi (lift).

Proiectul a fost abandonat după ce primăria comunală nu a reuşit să obţină finanţare.

„Anul acesta vom face un stu­diu de oportunitate pentru a stabili amplasamente“, a comentat ieri primarul din Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc. În schimb, Primăria Iaşi a investit într-o mai bună semaforizare şi semnalizare a zonelor de risc.

O propunere a Iaşului, care a fost respinsă de către Valea Lupului, a fost, conform viceprimarului Radu Botez, ca staţiile de autobuz să fie amplasate doar pe sensul de mers spre Antibiotice, iar mijloacele de transport să aibă un traseu mai scurt. O astfel de măsură ar fi fost soluţie pe termen scurt, a mai spus Radu Botez.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii