anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Advertorial

O privire în trecut

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Am ajuns ca în anul 2013, Occidentul să se mire că nivelul de trai al românilor, mai ales al celor din mediul rural, a rămas mult în urmă. A ajuns acest Occident să se mire că 80% din gospodăriile ţărăneşti nu au apă curentă şi nici canalizare, că adevăraţii ţărani muncesc din zori şi până în noapte şi abia reuşesc să aibă „de-ale gurii”. Cei care au muncit zeci de ani la CAP au pensii de mizerie. De pretutindeni se aud voci critice. Experţi străini, dar şi cei români care habar nu au „cu ce se mănâncă” agricultura, se întrec în a susţine că ţăranii din România practică o agricultură de subzistenţă. Nimeni nu încearcă să explice care sunt cauzele acestei situaţii, care sunt rădăcinile acestei rămâneri în urmă. S-a dat uitării faptul că acei ţărani născuţi la începuturile veacului al XX-lea au avut „norocul” să ia parte la două războaie mondiale! Se uită şi că acei ţărani au şi dus de fapt greul acestora! Şi în tranşee cu arma în mână şi în spatele frontului! Se uită, de asemenea, că vreme de două decenii, între anii 1945-1964, după cel de-al doilea război mondial, ţăranii din România au fost obligaţi să cedeze fără plată cea mai mare parte a recoltelor de cereale şi a producţiei de carne, lapte, lână etc, printr-un sistem, denumit simplu, „cote obligatorii”.

Diriguitorii acelor vremuri nici măcar nu se oboseau să explice rostul acestor cote, dealtfel impozitele şi taxele de astăzi, care nu erau nimic altceva decât o modalitate de achitare a datoriilor de război către „Imperiul de la Răsărit”. În timp ce ţăranii cedau aproape integral şi gratuit producţia lor, cei mai harnici dintre ei erau întemniţaţi, torturaţi şi chiar lichidaţi (ascultaţi cu urechea) în numele unei ideologii, care nu avea nici un fel de legătură cu tradiţiile şi cu credinţa românilor. După trecerea a încă 20 de ani, de după al doilea razboi mondial, situaţia ţăranilor nu s-a îmbunăţăţit, ei fiind obligaţi să lucreze „la grămadă” în Cooperativele Agricole de Producţie. Până la urmă a fost şi aceasta o cale de supravieţuire a satului, dar în planul mentalităţii, a avut efecte devastatoare, lovind adânc moralitatea ţăranului, a românului în general.

În anul de graţie 2013, ţăranul român trăieşte în sărăcie şi umilinţă (şi tot “ascultaţi”). Semenilor din România sau de pe alte meleaguri, care în plin secol XXI privesc nedumeriţi la nivelul încă modest al traiului majorităţii ţăranilor români, ar trebui să le spunem cu maximă politeţe: Citiţi, domnilor, cu atenţie măcar istoria ultimilor 100 de ani! Veţi constata, desigur, că nu a existat nici o răbufnire a istoriei Europei şi a lumii care să nu se fi manifestat cu maximă cruzime şi asupra neamului românesc. Se socotesc în milioane de tone şi în milioane de metri cubi valorile materiale stoarse din vatra acestui neam! Cum puteţi socoti numărul vieţilor curmate de război, de boli, de secetă, de sărăcie? Cum puteţi însuma suferinţele îndurate de către români în aceeaşi perioadă, când pe aceste locuri străinii de ţară au nesocotit tradiţiile, blândeţea şi bunătatea acestui neam, încercând să alunge până şi pe Dumnezeu. Dar cu toată insistenţa n-au putut să alunge credinţa din adâncul inimii românilor!

Cu siguranţă a venit vremea să reaşezăm satul românesc şi tăranul la locul de cinste pe care îl merită. Şi putem face acest lucru creând minimele condiţii de trai: drumuri măcar pietruite şi apă în casele din mediul rural pentru un trai mai uşor. Nu mai este vremea doar să ne rugăm, ci este şi momentul să întreprindem ceva concret. Iar toate acestea se fac cu multă muncă şi mai ales cu implicarea directă a minţilor de vază ale acestei ţări, atâtea câte ne-au mai rămas, pentru că, trebuie să recunoaştem, mai avem o speranţă, o speranţă de mai bine!

La mulţi ani, tuturor celor ce poartă numele Sfântului Mucenic Dimitrie (Dumitru)!   

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.