Poți vira stânga dacă ai indicator „Oprirea interzisă”? O controversă din Centrul Iașului care a ajuns la instanță: judecătorii și polițiștii au opinii diferite

joi, 20 martie 2025, 05:00
2 MIN
 Poți vira stânga dacă ai indicator „Oprirea interzisă”? O controversă din Centrul Iașului care a ajuns la instanță: judecătorii și polițiștii au opinii diferite

O problemă de trafic în centrul Iașului a fost tranșată de judecători. Temporar, deocamdată, pentru că polițiștii nu par convinși că o simplă alee între două clădiri poate fi considerată drum public.

În octombrie 2023, Alexandru C. se afla la volanul unui VW, pe a treia bandă de circulație a străzii Anastasie Panu, îndreptându-se dinspre Podu Roș spre Elena Doamna. În dreptul Judecătoriei, a semnalizat stânga pentru a intra pe sensul opus. În momentul virajului însă, a fost acroșat de un Citroën condus de Gabriel B., care venea din spatele său și nu păstrase o distanță suficientă. Polițiștii sosiți la fața locului au apreciat că vina îi aparținea primului șofer. Alexandru C. s-ar fi aflat în raza de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”. Ca urmare, i s-au aplicat două puncte de penalizare și a fost amendat cu 435 de lei.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Ce au luat în calcul judecătorii ieșeni

Indicatorul „Oprirea interzisă” își produce efectele până la următoarea intersecție. Alexandru C. a contestat procesul-verbal prin care fusese sancționat, invocând faptul că se afla într-o intersecție, deci indicatorul nu mai era valabil. Prin urmare, manevra de întoarcere nu îi era interzisă.

Cazul a ajuns în atenția magistraților Judecătoriei. Aceștia au considerat ca relevante două articole de lege. Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede că manevra de întoarcere este permisă „în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”. De asemenea, conform OUG 195/2002, intersecția este „orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea”.

Marcajul longitudinal de pe Anastasie Panu

O astfel de încrucișare era și în punctul în care Alexandru C. încercase să vireze. Acolo, din strada Anastasie Panu se desprinde aleea fără nume dintre Judecătorie și hotelul Ramada. În plus, marcajul longitudinal de pe Anastasie Panu este discontinuu în dreptul intersecției, permițându-se deci trecerea de pe un sens pe celălalt.

Prin urmare, șoferul fusese sancționat în mod greșit. Manevra sa de întoarcere fusese perfect regulamentară.

Magistrații Judecătoriei au dispus admiterea plângerii și au anulat procesul-verbal, cu consecința exonerării lui Alexandru C. de la plata amenzii și a înlăturării sancțiunii complementare constând în cele două puncte de penalizare. Sentința a fost contestată de Inspectoratul Poliției Județene, verdictul în acest caz urmând să fie dat de Tribunal.

Sursă foto: Wikipedia

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii