Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O procedură endoscopică simplă ar putea elimina nevoia de insulină la diabetici

GALERIE
diabetul-zaharat
  • diabetul-zaharat
- +

O procedură care utilizează impulsuri electrice controlate pentru a induce modificări ale mucoasei din prima parte a intestinului subțire ar putea permite pacienților cu diabet de tip 2 să renunțe la administrarea de insulină și să mențină în continuare controlul glicemic, potrivit rezultatelor preliminare ale primului studiu efectuat la om, prezentate la Digestive Disease Week (DDW) 2023, care s-a desfășurat la Chicago, între 6 și 9 mai.

„Potențialul de a controla diabetul cu un singur tratament endoscopic este spectaculos”, a declarat Celine Busch, cercetător principal al studiului și doctorand în gastroenterologie la Centrul Medical Universitar din Amsterdam.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tratament, spun specialiștii, este faptul că o singură procedură endoscopică ambulatorie poate asigura controlul glicemiei, reprezentând o potențială îmbunătățire față de tratamentul medicamentos, în care pacienții trebuie să își ia medicamentele zi de zi.

În acest studiu în fază I, 14 pacienți au fost supuși unei proceduri endoscopice în care impulsuri electrice alternative au fost livrate în duoden, o porțiune din mucoasa intestinului subțire aflată chiar sub stomac.

După procedura care a durat o oră, pacienții au fost externați în aceeași zi și apoi au fost puși la o dietă lichidă controlată caloric timp de două săptămâni.

Pacienții au început apoi să ia semaglutidă, un medicament pentru diabet, titrând până la 1 mg pe săptămână.

Medicamentul semaglutidă permite uneori pacienților cu diabet de tip 2 să renunțe la administrarea de insulină, dar numai în aproximativ 20% din cazuri, a declarat Busch.

În acest studiu, 12 din 14 pacienți, adică 86%, au menținut un control glicemic bun fără insulină timp de un an, ceea ce sugerează că îmbunătățirea este legată de procedură și nu doar de acest medicament.

Autorii au început deja să lucreze la un studiu controlat randomizat dublu-orb pentru a testa aceste rezultate.

„În timp ce terapia cu medicamente ‘controlează boala’, aceasta reduce nivelul ridicat al glicemiei doar atât timp cât pacientul continuă să ia medicamentele”, a declarat Jacques Bergman, doctor în medicină, cercetător principal în cadrul studiului și profesor de Endoscopie gastrointestinală la Centrul Medical Universitar din Amsterdam.

Această procedură singură ‘modifică boala”, în sensul că inversează rezistența organismului la propria insulină, cauza principală a diabetului de tip 2, a precizat el.

În studii anterioare, cercetătorii au explorat impactul ablației, folosind căldura pentru a modifica mucoasa intestinului subțire, după ce au observat că pacienții care au fost supuși unui bypass gastric au cunoscut un control îmbunătățit al insulinei imediat după operație, chiar înainte de a putea avea loc orice pierdere în greutate, ceea ce indică faptul că ocolirea acestei porțiuni a intestinului subțire joacă un rol în controlul glicemic în diabetul de tip 2.

Cercetătorii au emis ipoteza că expunerea cronică la o dietă bogată în zahăr și calorii determină o modificare încă necunoscută a acestei porțiuni a intestinului subțire, făcând organismul rezistent la propria insulină.

Oamenii de știință cred că întinerirea țesutului din această parte a intestinului îmbunătățește capacitatea organismului de a răspunde la propria insulină, în special în cazul pacienților cu diabet de tip 2, al căror organism încă mai produce o anumită cantitate de insulină.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri