Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O profesoară a cucerit Facebook-ul cu o lecţie inedită

Elena Chifan, profesor de limba română de la Şcoala Ciurea, le-a explicat elevilor care sunt cele mai frecvente greşeli de scriere şi exprimare din spaţiul virtual.

GALERIE
profesoara Chifan Ramona-Elena2
  • profesoara Chifan Ramona-Elena2
- +

O tânără profesoară de limba română de la Şcoala Ciurea a ajuns să fie cunoscută în aproape toată ţara datorită unui demers didactic inedit. Ramona-Elena Chifan a postat pe contul său de facebook o scrisoare adresată elevilor săi de a VIII-a, prin care le atrăgea prieteneşte atenţia în privinţa celor mai frecvente greşeli de scriere şi exprimare.

 Mesajul său a devenit viral pe facebook şi nu numai, dovadă că până ieri după-amiază fusese distribuit deja de peste 2000 de persoane, apreciat de alte aproximativ 3500 şi comentat de alte câteva zeci. Prin respectiva postare, profesoara a reuşit să câştige în special simpatia elevilor, cărora le-a transmis informaţii utile într-un limbaj apropiat lor. „Corect este «Ce faci, păpuşă?» nu «Ce faci, păpuşe?». «|»-ul din final nu este ţărănesc, aşa cum v-aţi fi aşteptat. Sfatul meu este să găsiţi un apelativ ceva mai original (mai speşăl) dacă nu vreţi să vi se răspundă cu «Bine, păpuşel» plus un ghiozdan sau o geantă în cap”, le explica, de exemplu, profesoara.
 
 
„Copiii au fost foarte încântaţi”
 
 
Ramona-Elena Chifan s-a gândit să ţină o lecţie de gramatică şi dincolo de spaţiul rigid al clasei, fiind convinsă că elevii se vor arăta mult mai receptivi. „La sfârşitul orelor de română le-am spus că le voi aminti şi pe facebook normele de scriere, fiind sigură că, atunci când vor ajunge acasă, prima dată vor deschide facebook-ul, nu caietul sau portofoliul de limba română. Şi de la această glumiţă am încropit postarea. Copiii au fost foarte încântaţi şi au reţinut lucrurile postate acolo. Voi mai scrie astfel de lucruri dacă au un impact benefic asupra lor. Nu au chiar toţi calculator, dar cel puţin de trei ori pe săptămână se mai duc unii la alţii să se joace, să-şi verifice facebook-ul, să mai facă şi o temă pe lângă asta”, a menţionat Ramona-Elena Chifan. Profesoara în vârstă de 25 de ani îi determină pe elevi să-şi îmbunătăţească exprimarea, fără să-i certe sau să-i sperie cu note mici. „Eu sunt acolo la clasă ca să-i ajut, ca să-i îndrum, nu ca să mă supăr din cauză că fac anumite greşeli. Suntem parteneri în educaţie. De când i-am preluat, am încercat în primă fază să elimin cacofoniile; ele mi se pare cele mai deranjante. Într-un final, vor învăţa să spună pe care în loc de care, să folosească virgula după o gerunzială...”, e de părere profesoara.
 
 
Concurs de Miss şi Mister
 
 
Ea a adăugat că elevii înşişi simt că au devenit mai coerenţi în exprimare, că au renunţat la unele ticuri verbale pe care le aveau, că fac mai puţine greşeli de gramatică. Progresele au apărut mai ales ca urmare a folosirii unor metode atractive de predare. De exemplu, a organizat un concurs de Miss şi Mister în materie de exprimare şi lectură, câştigătorii evidenţiindu-se prin frumuseţea interpretării unui fragment dintr-o operă sau prin originalitatea opiniei despre acesta. „Cam 65% din metodele de la clasă sunt metode clasice, restul sunt activ-participative, lucruri care poate nu au nicio titulatură în creuzetul metodelor educaţionale. Pur şi simplu provin din inspiraţie, din momentul didactic respectiv”, a subliniat Ramona-Elena Chifan. Fiind entuziastă, deschisă la metode noi de predare şi apropiată de elevi, profesoara Chifan este foarte apreciată în Şcoala Ciurea, unde a şi început să predea, în 2009. „Mi-aş dori să fie câţi mai mulţi colegi aşa. Eu o apreciez atât ca om, cât şi ca profesor. Îmi place că lecţiile doamnei sunt aşa cum ar trebui să fie toate lecţiile, adică să atragă copilul, să fie entuziasmat de ce se petrece în timpul orei. Vorbeam cu cineva că mi-ar plăcea chiar ca lucrurile să nu se oprească aici şi poate înfiinţăm o «şcoală virtuală». Văd că internetul are impact. Dacă altfel nu se poate, măcar aşa să facem un pic de educaţie”, a afirmat Marius Bendescu, director al Şcolii Ciurea.
 
 
„E ceva extraordinar”
 
 
Elevii au fost surprinşi de gestul profesoarei şi se declară mândri că au putut învăţa de la ea. „Totul a început dintr-o glumă, la sfârşitul orelor de limba română. Nu m-am aşteptat să văd aşa ceva niciodată pe facebook! Postarea a fost concepută ca o mică scrisoare către noi, dar se pare că a fost pentru întreaga ţară. E ceva extraordinar. Sunt foarte mândră că am avut un asemenea profesor. Şoala mea o consider un templu, iar cel mai mare preot este doamna Chifan Ramona-Elena. Ea nu ne-a fost numai profesor, ci şi a doua mamă!”, a mărturisit Georgiana Chirica, absolventă din promoţia curentă a Şcolii din Ciurea. (Loredana OPREA)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri