Un conflict care treneaza de trei ani intre o profesoara de geografie si directoarea Scolii din Chicerea, comuna Tomesti, tensioneaza atmosfera din cancelarie. De trei ani, profesoara Anca Pisla o acuza pe directoarea Mihaela Miron de diverse nereguli. De tot atitia ani, directoarea a fost anchetata de numeroase comisii, de la cele ale Inspectoratului Scolar, pina la Ministerul Educatiei si Curtea de Conturi. In urma reclamatiilor si sesizarilor formulate de catre profesoara Anca Pisla la adresa directoarei Mihaela Miron, organele de control pe care aceasta le-a adus in scoala nu au semnalat nici o neregula. Profesoara continua insa razboiul, pretinzind ca toate organele de ancheta ar favoriza-o pe directoarea din Chicerea. De cealalta parte, reprezentantii ISJ spun ca profesoara inregistreaza un record in materie de reclamatii. "Daca veniti la ISJ, va uimiti. Sint doua-trei bibliorafturi numai cu sesizarile ei si cu raspunsurile pe care i le-am trimis. Stau si ma intreb, dumneaei, daca se tine numai de reclamatii, cind isi mai pregateste lectiile?", a punctat inspectorul scolar adjunct, Constantin Serban.
Profesoara de geografie Anca Pisla a inceput sa se certe cu directoarea si sa trimita reclamatii peste reclamatii la Inspectoratul Scolar, Ministerul Educatiei, Inspectoratul Teritorial de Munca, si chiar la Curtea de Conturi din 2007.
In ceea ce priveste motivul tensionarii relatiei dintre profesoara Anca Pisla si directoarea Mihaela Miron exista doua variante. Profesoara sustine ca nu s-a mai putut intelege cu directoarea din cauza ca aceasta ar fi promovat ilegal patru copii de clasa a V-a, in clasa a VI-a, in septembrie 2005, luna cind a intrat in concediu de crestere a copilului.
Directoarea spune insa ca profesoara a inceput sa ii poarte simbetele din 2007, cind, in timpul unui consiliu profesoral, i-ar fi atras atentia ca a lasat 11 corigenti dintr-o clasa de 15, la o disciplina optionala.
Seryl Talpalaru, inspector scolar general in perioada in care profesoara a depus reclamatie privind reexaminarea incorecta a celor patru elevi, precizeaza ca nimic din ce a semnalat profesoara nu se intimplase. "Nu avea dreptate sub nici o forma. S-a procedat corect, legal, uman daca am putea spune, copiii respectivi sint acum in clasa a X-a, daca nu ar fi fost reexaminati si lasati repetenti, probabil ca ar fi abandonat scoala si ar fi ramas cu cinci clase", a spus Seryl Talpalaru.
Reclamatiei de atunci i s-au adaugat in scurt timp si altele, in care semnala mai multe nereguli pe care le-ar fi savarsit directoarea Mihaela Miron. Profesoara a contestat modul in care a fost numita director, modul in care si-a facut catedra, modul in care a acordat salariu de merit unei secretare, modul in care a creat un post de profesor coordonator al Scolii din Goruni si felul in care i-a intocmit fisa de evaluare pentru anul scolar precedent.
Toate sesizarile trimise Inspectoratului Scolar Judetean pina in primavara acestui an au fost analizate pe 7 aprilie de catre un expert din Corpul de Control al Ministerului Educatiei. "Pina la acest control, pentru ca nu aveam clare toate elementele, credeam ca din cele patru-cinci probleme pe care le vintura doamna Pisla din 2007 s-ar putea sa aiba dreptate macar in privinta uneia. Expertul de la minister a luat sesizare cu sesizare si a facut un material de analiza complet, din care nu a reiesit nimic din acuzatiile facute", a mentionat Constantin Serban.
"Sint cel mai controlat director din judet"
Profesoara crede insa ca reprezentantii ISJ-ului si ai Ministerului nu sint dispusi sa ii faca dreptate, iar in aceste conditii spune ca nu ii mai ramine decit sa isi spuna speranta in judecata organelor abilitate. "Inspectorii, si cei care au fost, si cei de acum, imi spun de ce invoc legea. Pai asta o am. Nu am pile, relatii, nu sint nici membru de partid", a spus Anca Pisla.
In timp ce profesoara sustine ca, din cauza reclamatiilor, a avut nenumarate comisii de disciplina, directoarea mentioneaza ca, din cauza acelorasi reclamatii, a avut numai intr-un an scolar 28 de controale. "Cred ca sint cel mai controlat director din judet. Nici nu stiu ce institutie nu a fost chemata sa ne controleze. Dar eu consider ca acest conflict este de domeniul trecutului. Daca doamna Pisla devine pentru mine prioritatea numarul 0, ar trebui sa pun lacat pe scoala. Vreau sa imi canalizez energia pe lucruri pozitive, asa cum am facut si pina acum, impreuna cu colegii mei", a precizat directoarea Mihaela Miron.
"La toate controalele pe care le-am avut, am iesit foarte bine. Vrem sa fim lasati in pace sa ne facem profesia pentru care sintem platiti. Doamna Pisla are niste frustari personale, din cauza carora isi face de lucru si ne face si noua de lucru", a spus profesoara Daniela Morosanu. "«Scoala cu clasele I-VIII si cu multiple reclamatii». Ar putea deveni un motto pentru scoala in aceste conditii", a precizat glumind Marin Constantinescu, profesor de educatie fizica la Chicerea.
In opinia lui Seryl Talpalaru, acest conflict, despre care spune ca este alimentat in mod nejustificat de catre profesoara Anca Pisla, distrage inutil atentia profesorilor si a reprezentantilor ISJ. "Faptul ca de la o problema care nu s-a dovedit a fi o problema a mai cautat si altele, denota ca are ea niste probleme – nu e de competenta mea sa ma pronunt in privinta acestora – si, din pacate, creeaza si scolii probleme. Eu cred ca ISJ-ul si Ministerul au folosit resurse prea mari pentru acest conflict si probabil va mai consuma o perioada, fiindca in statutul personalului didactic nu este precizat cum gestionezi astfel de situatii incomode, extrem de neplacute si cum ii sanctionezi pe cei care le creeaza", a atras atentia Seryl Talpalaru.
Publicitate și alte recomandări video