anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O profesoară din Iași are nevoie urgentă de transplant. Vă roagă să o ajutați!

GALERIE
oghinciuccarmen oghinciuc2
 • oghinciuc
 • carmen oghinciuc2
- +

Carmen Oghinciuc (foto), 50 de ani, respiră doar cu ajutorul aparatelor. Plămânii ei mai funcţioneaza la doar 20% din capacitate. Fosta profesoară de fizică de la Liceul Tehnologic de Mecatronică cere sprijinul ieşenilor şi al colegilor. Pentru un transplant de plămâni în străinătate e nevoie de 120.000 de euro. Și-a depus dosarul şi la DSP, dar este îngrozită de faptul că au fost multe cazuri în care pacienţii au murit aşteptând aprobarea transplantului.

O profesoară din Iaşi face un apel disperat către oamenii de bine din ţară, către colegii săi şi către toţi cei care vor să întindă o mână de ajutor. La 50 de ani, Carmen Lăcrămioara Oghinciuc vrea doar să trăiască. Să respire cu plămâni sănătoşi, să nu mai fie dependentă 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, de tubul de oxigen şi să se descurce singură.

Şansa de supravieţuire a ieşencei este un transplant pulmonar pe care, în prezent, statul român nu îl poate asigura în spitalele din ţară. În octombrie, pacienta şi-a depus dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi, în vederea decontării intervenţiei medicale într-o clinică din străinătate. În paralel, speriată de refuzurile pe care le-au primit alţi pacienţi români de la spitalele europene, profesoara încearcă să strângă cei 120.000 de euro necesari intervenţiei printr-un apel umanitar.

„Eu nu am ce să vând să strâng suma necesară. Mă gândesc totuşi că, dacă vocea mea s-ar auzi la sindicat, la Ministerul Educaţiei, şi dacă fiecare profesor din ţară s-ar mobiliza şi ar dona câte un leu, poate aş reuşi să adun banii şi să plec direct la operaţie“, a arătat pacienta.

Carmen Lăcrămioara Oghin­ciuc este internată la Spitalul „Sfân­tul Sava“, în secţia de paliative, de mai bine de un an. Din februarie 2016 şi până în prezent a părăsit secţia doar pentru câteva zile, dar, pentru că se simţea rău, a revenit de fiecare dată în grija medicilor. După 180 de zile de concediu medical, pacienta a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală. Astfel, a părăsit catedra de fizică-chimie de la Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări şi a devenit fidelă pa­tului de spital.

Carmen Oghinciuc a predat mai bine de 26 de ani şi acum le cere ajutor colegilor de breaslă, oamenilor de bine şi tuturor celor care pot contribui la visul său.

„Vreau doar să am posibilitatea să fac transplantul de plămâni. Me­dicul curant mi-a explicat clar că supravieţuirea depinde de această intervenţie chirurgicală care acum nu se poate face în ţară. Într-un an de spitalizare am slăbit enorm, iar starea plămânilor s-a degradat continuu. Fără transplant, se poate întâmpla orice, oricând“, a mai spus ieşeanca.

Carmen Oghinciuc este diagnosticată cu fibroză pulmonară din 1996. Timp de aproape 20 de ani, profesoara a reuşit să ţină sub control boala, dar după o răceală din 2015 întreg organismul a avut de suferit. Acum, plămânii îi mai funcţionează doar în proporţie de 20%, şi nu se poate descurca fără tubul de oxigen şi fără tratament. În prezent, boala este avansată şi singura şansă de supravieţuire a ieşencei este un transplant pulmonar, după cum a arătat dr. Adrian Crişan de la Spitalul de Pneumoftiziologie, medicul cu­rant al pacientei.

În octombrie 2016, fratele profesoarei a depus la DSP un dosar medical în vederea obţinerii acordului de la Ministerul Sănătăţii pentru decontarea transplantului pulmonar într-o clinică din străinătate. Ruda pacientei a depus rezultatele obţinute în urma investigaţiilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie şi recomandarea de transplant pulmonar de la dr. Adrian Crişan, dar nu a primit încă niciun răspuns.

„DSP a primit dosarul medical al pacientei şi va urma paşii specifici pentru decontarea unui serviciu medical într-o clinică din străi­nătate. O comisie va analiza do­sarul respectiv şi după ce îşi va da avizul, documentele medicale vor fi trimise către Ministerul Sănătăţii“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Speriată de refuzurile pe care le-au primit pacienţii români pentru transplantul pulmonar şi de sfârşitul tragic al unor bolnavi care nu au mai apucat să facă operaţia, Carmen Oghinciuc încercă să strân­gă banii necesari transplantului, în jur de 120.000 de euro, printr-un apel umanitar.

„Eu acum trăiesc din 1.550 de lei pe lună, cât este pensia pe caz de boală şi cea pentru însoţitor. La spital, plătesc lunar câte 3.000 de lei pentru serviciile oferite. Am reuşit să plătesc numai cu ajutorul părinţilor, rudelor, colegilor de la şcoală, preotului paroh de la Flora Tătăraşi. Le mulţumesc pe această cale şi mă rog să găsesc acum, în Postul Paştelui, înţelegere şi ajutor să strâng banii pentru transplant“, a mai precizat Carmen Oghinciuc

Persoanele care doresc să o ajute pe profesoara din Iaşi care are nevoie de transplant pulmonar pot depune orice sumă de bani în următoarele conturi: lei în contul RO17 BRD E240SV77022472400, deschis pe numele Oghinciuc Lăcrămioara Car­men, şi euro în contul RO71BTRLEURCRT00J2538801, deschis pe numele fratelui pacientei, Cristinel Oghinciuc

Situaţia transplantului pulmonar în România este incertă de la sfârşitul lui noiembrie 2016. În primăvara anului trecut, Agenţia Naţională de Transplant a acreditat Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală pentru astfel de intervenţii, dar în noiembrie fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a declarat îngrijorat de situaţia compartimentului acreditat, orice activitate medicală fiind întreruptă. Singura şansă a bolnavilor care au nevoie de plămâni sănătoşi este o operaţie în străinătate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.