O profesoară din județul Iași a fost premiată aseară la Gala Profesorul Anului din mediul rural
O profesoară de limba română din județul Iași a primit premiul pentru Profesorul Anului din mediul rural la categoria Profesori debutanți. Cosmina Teodora Chiuoru, cadru didactic la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, a fost considerată cel mai devotat dascăl debutant care predă într-o școală vulnerabilă.
Cosmina Teodora Chiuoru este profesoară de limba română, are 25 de ani și este al treilea an în care profesează, în primul an de activitate fiind cadru didactic la școala din Domnița, comuna Țibana. Deși face zilnic naveta, găsește mereu energie pentru a-și sprijini elevii și pentru a organiza diverse activități cu aceștia.
„Premiul acesta nu este numai al meu, este al colegilor mei de la Liceul Teoretic «Comandor Alexandru Cătuneanu», care mă susțin în fiecare zi în care intru pe porțile liceului și fac în așa fel încât atunci când se termină ziua să ieșim cu toții zâmbitori de acolo. Apoi, premiul este al elevilor și al părinților, pentru că părinții mi-au încredințat această misiune și sunt conștientă cât de mare încredere au în mine încât mi-au dat în grijă ce au ei mai de preț, adică copiii lor. Premiul este și pentru trei persoane importante din viața mea, mama, soțul și fratele. Chiar vineri învățam pentru un examen important și citeam acolo «de ce se răcesc lucrurile». Răspunsul este «pentru că erau calde înainte». Eu cred că elevii sunt lucruri care au viață, iar misiunea mea este să nu îi las să se răcească, pentru că fiecare elev care vine la școală își pune încrederea în mine”, a transmis profesoara în timpul Galei „Profesorul Anului din mediul rural”.
Cosmina Teodora Chiuoru: „Putem să facem rai oriunde suntem”
Cadrul didactic din județul Iași a mărturisit că nu a făcut niciodată vreo diferență între mediul urban și mediul rural, în ceea ce privește locul unde și-ar putea desfășura activitatea didactică. „Eu cred că putem să facem rai oriunde suntem”, a menționat Cosmina pentru „Ziarul de Iași”.
De doi ani face naveta pentru a preda elevilor din Lunca Cetățuii și ne-a povestit cum valorifică fiecare minut petrecut în drum spre școală. „Fac naveta în fiecare zi, însă nu pot să spun că este obositor. Dacă merg cu autobuzul, fac, în general, o oră dus și o oră întors, din cauza traficului, dar în timp ce «călătoresc», fie citesc o carte, fie pregătesc o altă activitate pe telefon și valorific cumva timpul”, a spus cadrul didactic.
Căutarea de comori a elevilor din Lunca Cetățuii
Printre numeroasele activități desfășurate în cei trei ani de predare, un proiect deosebit pentru Cosmina a fost clubul de lectură. „Activitatea mea preferata este clubul de lectură pe care l-am desfășurat vara trecută, în prima săptămână din vacanță. Acest club a avut o durată de șapte zile, în care am desfășurat diferite activități, cele mai multe în aer liber. S-a încheiat cu o activitate foarte dragă mie, o căutare de comori în Grădina Botanică din Iași, iar comorile au fost reprezentate de cărți. Copiii au fost foarte impresionați!”, a precizat profesoara de limba română.
O altă activitate organizată la nivelul unității de învățământ a fost „O carte donată, o bibliotecă salvată”, în care i-a îndemnat pe copii și pe părinți să doneze cărți pentru biblioteca școlii. Clasa care a reușit să acumuleze cele mai multe cărți a primit cadou o petrecere surpriză. „Le-a plăcut această inițiativă și a avut un impact în rândul lor, pentru că s-au adunat peste 100 de volume”, a transmis Cosmina Teodora Chiuoru.
Gala „Profesorul Anului din mediul rural”
La Gala „Profesorul Anului din mediul rural” 2024 s-au numărat printre finaliști două profesoare din județul Iași. Andreea Ursache, de la Liceul „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, a fost nominalizată la categoria Dezvoltarea abilităților socio-emoționale, iar Cosmina Teodora Chiouru, de la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, a fost nominalizată la categoria Profesori debutanți.
În total, au fost 22 de finaliști la cele 7 categorii de premiere, care provin din școli rurale din 15 județe: Iași, Ialomița, Hunedoara, Mureș, Olt, Vâlcea, Ilfov, Bacău, Bihor, Timiș, Bistrița-Năsăud, Dolj, Călărași, Cluj și Mehedinți. Gala a avut loc joi, 15 februarie, la Timișoara, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.
Evenimentul este organizat de Teach for Romania, o organizație non-guvernamentală care de-a lungul a zece ani, a recrutat și pregătit profesori și învățători.
Profesori câștigători din județul Iași
Până acum, în primele două ediții ale Galei, au fost, în total, patru câștigători din județul Iași. În anul 2023, învățătoarea Cătălina Geantău, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Țibana, a ocupat Locul al III-lea la categoria Prevenirea abandonului școlar, iar învățătoarea Angelica Cocea, de la Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din Țibănești, s-a poziționat pe Locul I la categoria Dezvoltarea abilităților socio-emoționale. În cadrul primei ediții, două profesoare din județul Iași au ocupat Locul I la două categorii de premiere: Aurora Enache, de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, a fost câștigătoarea categoriei Dezvoltarea leadership-ului la elevi, iar Ioana Diaconu, de la Școala de industrie alimentară din Țibana, a ocupat prima poziție la categoria Implicare în comunitate.
Publicitate și alte recomandări video