Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O profesoară universitară din Iaşi explică rolul oxigenului în catastrofa de la Neamţ

GALERIE
incendiu piatra neamt
  • incendiu piatra neamt
- +

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu mai mulţi experţi în fizică şi chimie, care ne-au explicat că prezenţa ridicată a oxigenului în aerul din salonul de Terapie Intensivă, care a luat foc la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, a fost cu siguranţă un fapt determinant pentru răspândirea rapidă. 

Specialiştii spun că a fost o reacţie în lanţ şi doar întâmplarea a făcut să nu se transforme într-o catastrofă de proporţii şi mai mari.

„Combinezoanele sunt foarte inflamabile”

Profesorul universitar Doina Humelnicu, de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a spus că primele evaluări care spun că proporţiile incendiului au fost atât de mari tocmai fiindcă în aer se afla un procent ridicat de oxigen sunt, cel mai probabil, corecte. Aceasta crede că proporţiile dezastrului nu ar fi fost la fel de mari dacă ar fi avut loc o scânteie sau un mic incendiu electric într-un salon obişnuit, unde nu existau aparate cu oxigen. În mod normal, procentul de oxigen din atmosferă este, în medie, de 21%, iar pentru ca un incendiu să se producă este nevoie ca acesta să fie de măcar 16%. „Pe de altă parte, oxigenul nu este un gaz care arde în sine, dar conduce la fenomenul de ardere. Sunt foarte multe substanţe autoinflamabile, care se aprind la simpla prezenţă a oxigenului, cum este fosforul, care nu are nevoie de un alt factor extern, ci de simplul contact cu aerul. Probabil că în salonul respectiv era o concentraţie foarte mare de oxigen şi acele aparate, măşti de oxigen care ajutau bolnavii să respire, au contribuit substanţial la ce s-a întâmplat”, a declarat prof.dr. Doina Humelnicu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Aceasta explică faptul că, deşi acele aparate nu eliberau oxigen în atmosfera din cameră direct, creşterea treptată a procentului de oxigen din încăpere a ajutat la propagarea instantanee a flăcărilor în momentul în care, aşa cum se suspectează în momentul de faţă, a avut loc un scurtcircuit la un injectomat. Cercetătorul spune că primele afectate, pe care „a sărit focul imediat”, au fost materialele de plastic din încăpere şi în special combinezoanele purtate de medici pentru a se proteja. „Combinezoanele sunt foarte inflamabile şi există un risc major din punctul acesta de vedere. Uitaţi-vă şi la măştile pe care le purtăm ca să ne protejăm, se topesc imediat în foc. E clar că asta s-a întâmplat şi cu combinezoanele în acel mediu bogat în oxigen. Scânteia aceea din cameră a fost propagată de oxigen care, deşi nu arde, a propagat arderea şi s-a transmis ca o reacţie în lanţ. E suficient în astfel de cazuri să se aprindă într-un singur punct. Oxigenul contribuie la perpetuarea flăcărilor, întreţine focul, arderea, orice material în prezenţa oxigenului va arde mai puternic”, a precizat prof.dr. Doina Humelnicu.

„Nu poţi aprinde o candelă şi alături să ai tubul de oxigen”

Aceasta a explicat că, într-un caz de incendiu, cel mai greşit lucru este să alimentezi focul cu oxigen suplimentar, dacă acesta a reuşit să îl consume pe tot dintr-o cameră, şi apreciază că a fost o decizie foarte bună întreruperea fluxului de oxigen medical din cameră fiindcă exista riscul pentru o catastrofă de proporţii şi mai mari. „Este clar că prezenţa oxigenului a dus la propagarea flăcărilor, şi dacă ajungea la staţie, chiar şi la o butelie, ar fi sărit totul în aer”, a completat cercetătorul.

După momentul incendiului în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane, mai multe mărturii ale asistentelor medicale şi ale aparţinătorilor au spus că au văzut saloane de Terapie Intensivă, chiar şi cu pacienţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19, în care era mereu o candelă aprinsă sau diverse lumânări. Prof.dr. Doina Humelnicu a avertizat însă că riscul în astfel de cazuri este unul imens.

„Şi eu sunt credincioasă, dar trebuie să ne gândim la măsurile de protecţie şi siguranţă pentru sistemul sanitar. Nu poţi aprinde o candelă şi alături să ai tubul de oxigen. E suficientă o clipă de neatenţie, mai ales că personalul medical e îmbrăcat ca roboţii: e greu să fii atent la ce e în jur, pierzi percepţia şi mai este şi stresul că ar putea să se infecteze. Consider un efort supraomenesc cel făcut de personalul medical”, a completat prof.dr. Doina Humelnicu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri