anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

O proteină ”vinovată” de infertilitatea inexplicabilă

GALERIE
infertilitate
 • infertilitate
- +

Experții au identificat o nouă proteină care se găsește pe suprafața ovulelor umane. Supranumită Maia, după zeița greacă a maternității, proteina pare să fie implicată în fuziunea spermatozoizilor și a ovulelor.

Profesorul Harry Moore, de la Universitatea Sheffield, din Anglia, care a fost investigatorul principal al studiului, a spus că descoperirile pot ajuta la explicarea cazurilor în care apare infertilitatea inexplicabilă.

Profesorul a spus că ar putea fi dezvoltate teste pentru a explora dacă spermatozoizii unui individ nu se pot lega de Maia sau dacă unele ovule nu au această proteină pe suprafața lor.

„Aceste teste sunt posibile; este dificil de spus dacă vor deveni comune”, a spus el, adăugând că identificarea unor astfel de probleme ar putea ajuta la direcționarea clinicienilor către tehnici care pot depăși dificultatea.

Ce răspunsuri au găsit cercetătorii?

Scriind în revista Science Advances, cercetători din țări precum Marea Britanie, Republica Cehă și Japonia raportează cum au început munca prin atașarea de segmente de proteine diferite (sau peptide) pe suprafața unor mărgele sintetice. Fiecare mărgea avea aproximativ aceeași dimensiune ca un ovul uman și era atașată la o peptidă diferită.

Echipa a reușit să identifice peptida care a fost atașată la suprafața acestor mărgele și, de asemenea, a reușit să identifice gena care dă naștere acestei proteine „Maia” în organism.

Experimente suplimentare au arătat că Maia este prezentă pe suprafața ovulelor umane, în timp ce munca cu ovule de hamster fără o matrice exterioară a arătat că dacă Maia este blocată, de exemplu de anticorpi, spermatozoizii nu vor putea fuziona cu ovulele.

Importanța Maia a fost subliniată și prin alte experimente, inclusiv lucrări în care gena pentru Maia a fost introdusă în celulele umane non-ovul, astfel încât acestea să producă proteina pe suprafața lor. Când aceste celule au fost expuse la sperma umană, spermatozoizii s-au legat și au fuzionat cu celulele în același mod ca fertilizarea naturală.

„Acest lucru a arătat că această proteină era importantă pentru că altfel celulele nu ar fi fuzionat”, a spus Moore.

Echipa a folosit apoi modelarea moleculară și alte tehnici pentru a examina rolul Maia.

Abordarea a confirmat descoperirile anterioare conform cărora spermatozoizii se leagă inițial de o proteină de pe suprafața ovulului numită Juno, dar a sugerat și că spermatozoizii se desprind ulterior de Juno și se leagă de Maia. Maia colapsează apoi în membrana ovulului, atrăgând spermatozoizii în celulă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.