„Ziarul de Sănătate” aruncă o privire asupra unui domeniu medical în care ieșenii nu cer suficient de des sprijinul specialiștilor. Dacă în numărul trecut am discutat despre automedicație, în ediția de săptămâna aceasta analizăm fenomenul „dietelor alimentare” în încercarea de a răspunde la întrebarea: există diete care funcționează sau este nevoie doar de o schimbare fundamentală a felului în care mâncăm pentru a slăbi pe termen lung?
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 32
Specialiștii consultați de „Ziarul de Sănătate” spun că este nevoie de ambele componente: atât un efort alimentar, cât și o modificare a comportamentului pe termen lung. Ne-am uitat și asupra celor mai la modă diete alimentare și am întrebat specialiștii dacă acestea funcționează cu adevărat. Surpriza este că unele dintre ele au în spate o validare științifică, dar luate fără supravegherea unui specialist pot duce către extreme periculoase.
Materialele propuse în dosarul de săptămâna aceasta:
Fiecare dintre noi a experimentat, măcar o dată în viață, o anumită dietă. Cei mai mulți ne-am dorit să slăbim în timp scurt și fără prea mare efort. Așa că, în speranța unor rezultate rapide, am încercat de la diete restrictive până la cele care promovează consumul unei singure categorii alimentare. Oana Roșu, nutritionist dietetician autorizat, a atenționat că nu toate dietele beneficiază de studii științifice solide. Unele se bazează pe studii limitate sau pe concepte populare fără dovezi concrete, în timp ce altele, cum sunt dieta mediteraneeană, dieta antiinflamatorie sau planul DASH, au fost validate de cercetări ample și sunt recunoscute pentru beneficiile lor pe termen lung asupra sănătății.
Dieta mediteraneeană, inspirată de obiceiurile alimentare ale locuitorilor din jurul bazinului Mării Mediterane, este renumită pentru gustul său delicios și beneficiile majore pentru sănătate. Este o dietă considerată de către nutriționiști nu doar un mod de alimentație, ci o adevărată cale către bunăstare și longevitate. În plus, folosind produse locale, ea poate fi adaptată ușor și în România.
Mulți oameni își doresc să slăbească, dar fără să aducă modificări în stilul de viață. Sunt într-o căutare permanentă a dietelor restrictive-minune care să îi ajute să scape rapid de kilogramele acumulate. Uneori, acest lucru poate funcționa, dar vine la pachet și cu reversul medaliei. Pe cât de repede se slăbește, pe atât de repede te poți îngrășa deoarece apare efectul de yo-yo, adică fenomenul de ciclicitate, de pierdere și câștigare rapidă a kilogramelor pierdute.
Expresia „ești ceea ce mănânci” se bazează pe ideea că alimentele pe care le consumăm au un impact direct asupra sănătății noastre fizice și mintale și, prin urmare, ne influențează și chiar ne modelează. Acestea ar trebui să ne aducă atât sănătate, cât și stare de bine și chiar fericire. Acesta este sensul de bază al expresiei „ești ceea ce mănânci”.
Publicitate și alte recomandări video