anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

O radioterapie de doar cinci zile, eficientă în tratarea cancerului mamar

GALERIE
radioterapie
 • radioterapie
- +

Două studii britanice recente au deschis calea spre o ameliorare netă a tratamentului oferit împotriva cancerului mamar pentru anumite femei din Franţa, după ce au demonstrat că o radioterapie redusă la doar cinci zile este la fel de eficientă ca schema radiologică standard, care durează, în general, mai multe săptămâni, informează AFP.

Una dintre pacientele incluse în aceste studii, Danielle (prenume modificat), consideră că a fost "foarte norocoasă". În iunie, medicii i-au detectat "o mică tumoare la sân, de 7 milimetri", care s-a dovedit a fi canceroasă după o biopsie. Începând din acel moment, programările la medici s-au succedat în mare viteză: o operaţie în iulie la Institutul Gustave Roussy (principalul centru de luptă împotriva cancerului din Europa, situat în apropiere de Paris), o consultaţie cu un medic chirurg în august, apoi o alta cu un medic radiolog în septembrie. În aceeaşi seară, a efectuat prima şedinţă de radioterapie, urmată de alte patru, realizate pe parcursul unei singure săptămâni.

Această pacientă a beneficiat de un nou parcurs "compact" de radioterapie, ce constă în scăderea numărului de şedinţe după o operaţie, păstrând totodată aceeaşi eficienţă a tratamentului.

Pentru moment, această schemă nouă de tratament nu se adresează tuturor femeilor. Astfel, la Institutul Gustave Roussy, ea este propusă doar pacientelor de peste 60 de ani diagnosticate cu un cancer localizat şi fără atingeri ganglionare, ceea ce reprezintă peste 50% din totalitatea cancerelor mamare depistate în Franţa.

Această nouă abordare a început în februarie 2021 în acelaşi centru francez după publicarea rezultatelor furnizate de două studii engleze, în 2020, care au demonstrat echivalenţa - măsurată prin frecvenţa recidivelor - în ceea ce priveşte reducerea numărului de şedinţe de radioterapie post-operatorii în raport cu o schemă standard de tratament radiologic.

Un studiu publicat în Journal of Clinical Oncology a analizat rezultatele furnizate timp de 10 ani de o radioterapie administrată prin modalităţi diferite unor femei care sufereau de un cancer ce prezenta un bun pronostic medical. Dozele au fost repartizate în 25 de şedinţe întinse pe cinci săptămâni pentru unele dintre paciente, iar altele au beneficiat de o şedinţă pe săptămână timp de cinci săptămâni.

Concluzia: nicio diferenţă nu a fost constatată în ceea ce priveşte eficacitatea tratamentului, nici a efectelor secundare. Al doilea studiu, publicat în The Lancet Oncology, a comparat apoi ceea ce devenise schema standard între timp, o radioterapie de 15 şedinţe realizate în trei săptămâni, cu o nouă schemă, care cuprindea doar cinci şedinţe în cinci zile. Nici în acest caz nu au fost constatate diferenţe între cele două abordări.

În baza celor două studii, în plină pandemie de COVID-19, experţii europeni în radiologie s-au reunit pentru a promova această terapie accelerată. "În perioada pandemiei de COVID-19, pare deosebit de pertinent să le facem pe femei să vină la spital pentru un timp cât mai redus posibil", a declarat Sofia Rivera, directoarea secţiei de radioterapie din cadrul Institutului Gustave Roussy.

SURSA: hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.