Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totsambata, 28.01.2023
Alina Dăncianu, 38 ani, Iași: „Vă scriu pentru că am observat modificări ale glasului tatălui meu. El este profesor de educație fizică într-o localitate lângă Botoșani și are 64 de ani. În ultima vreme nu ne-am văzut foarte des, dar vorbim săptămânal la telefon. Deși el spune că se simte bine, mie mi se pare că este tot mai răgușit, uneori parcă vocea i se pierde și s-a întâmplat să fiu martoră a câtorva accese de tuse seacă pe care nu le-a putut controla. El vorbește mult și foarte tare, pentru că este și antrenor la o echipă de copii. La insistențele mamei a mers la medicul de familie care i-a spus că ar putea avea o laringită și i-a recomandat să meargă la un medic ORL-ist. Acest lucru s-a întâmplat înainte de Sărbători însă nici până acum nu s-a programat la medic. Vă rog să îmi spuneți cât de severă poate fi această laringită și dacă se poate complica și mai mult“.
Prof. Univ. Dr. Dan Mârțu, medic primar ORL:
„Laringita este o afecțiune care se produce prin inflamația mucoasei laringelui. Laringita poate să fie acută sau, dacă durează mai mult de 3 luni, să devină cronică.
Laringita este mai frecventă la bărbați datorită iritației mucoasei laringiene prin fumat, consumarea de băuturi alcoolice, prin profesie (cei care lucrează în atmosferă cu pulberi, praf, vapori iritanți, dar și prin suprasolicitarea vocii).
Există o serie de factori predispozanți externi, precum frigul, umezeala, aerul supraîncălzit și uscat, pulberi. Ca factori predispozanți interni pot fi carențele alimentare, afecțiuni hepatice și renale, inflamații repetate ale rinofaringelui, amigdalelor, sinusurilor.
Insist în mod deosebit asupra rolului nefast pe care îl are fumatul, mai ales dacă se combină și cu consumul de alcool, în producerea și cronicizarea laringitei și, ulterior, în unele situații, în transformarea procesului inflamator laringian în proces malign.
Laringita cronica poate fi cauzată și de refluxul gastroesofagian. Rareori se întâlnește în afecțiuni precum tuberculoza (laringita tbc), sarcoidoza, sifilis, sclerom, sau în boli autoimune (amiloidoza, granulomatoza Wegener).
Laringitele cronice se pot prezenta sub mai multe forme: laringita catarală cronică, laringita cronică hipertrofică cu aspect mixomatos, laringita pahidermică albă și laringita pahidermică roșie. Ultimele două forme de laringită trebuie urmărite și tratate cu mare atenție din cauza posibilității de malignizare.
Simptomatologia laringitei cronice este dominată de modificările vocii care pot varia de la fonastenie (vocea obosește), la voce aspră, rugoasă, răgușeală accentuată, până la pierderea vocii. Pacientul poate prezenta senzație de arsură în zona laringelui, prurit (mâncărime), senzație de corp străin. Un alt simptom destul de frecvent este nevoia de dregere a glasului (hemaj). Tusea este un alt simptom și poate fi productivă sau uscată. Rar se poate întâlni dispneea în formele hipertofice pseudomixomatoase.
Diagnosticul nu trebuie stabilit numai prin simpla constatare a disfoniei mai îndelungate, deoarece acest simptom este comun mai multor afecțiuni (tumori, tbc laringian). Diagnosticul va fi stabilit doar de specialist acesta fiind capabil să pună diagnosticul corect în cazul unei disfonii ce durează mai mult de 3 săptămâni.
Examenul direct al laringelui se poate face cu o oglindă speciala (oglinda laringiană), fie prin fibroscopie, care presupune introducerea unui „tub“,de obicei prin nas, până la nivelul laringelui. Cu această tehnică se poate filma laringele, observându-se dinamica corzilor vocale în fonație. Dacă este necesar, examenul se poate completa cu microlaringoscopia suspendată care se efectuează sub anestezie generală, și permite un examen în detaliu al endolaringelui la microscopul operator. Acest examen este necesar mai ales în cazurile suspecte, când există o ulcerație, o proliferare, sau o diminuare a mobilității corzilor vocale.
La examenul laringoscopic, în cazul laringitei catarale cronice, se constată roșeață difuză și edem la nivelul corzilor vocale. Există frecvent secretii vâscoase aderente, albicioase, care îl face pe pacient să tușească și să-și dreagă glasul.
Laringita cronică hipertrofică cu aspect mixomatos se întâlnește frecvent la fumători cu afecțiuni cronice rinosinusale și faringiene. Corzile vocale prezintă un edem alb translucid gelatinos. Nu se constată zone de cheratoză.
Laringitele pahidermice roșii și laringitele pahidermice albe includ mai multe forme anatomopatologice, dintre care unele trebuiesc urmărite cu mare atenție, deoarece există posibilitatea dezvoltării unui proces malign. Dacă sunt diagnosticate aceste forme de laringită, pacientul va trebui să fie informat de posibilitatea transformarii maligne și să urmeze întocmai indicațiile medicului specialist.
În ceea ce privește tratamentul, apariția disfoniei impune o serie de măsuri precum evitarea vorbirii chiar în șoaptă, evitarea alimentelor picante, hidratarea cu lichide calde, gargară, umidifierea aerului din încăpere.
Este esențială suprimarea factorilor iritativi. Se recomandă schimbarea locului de muncă la cei care lucrează în mediu cu praf și pulberi sau respiră vapori toxici. Se interzice fumatul și alcoolul. Pacientii vor fi sfătuiți să urmeze cure termale cu ape alcaline sau sulfuroase.
În caz că există focare de infecție se recomandă suprimarea acestora (sinuzite, amigdalite, adenoidite).
Episoadele infecțioase vor fi tratate prin antibioterapie asociată cu corticoizi, conform indicației medicului. În funcție de leziune, uneori este necesar tratament chirurgical pentru leziuni hipertrofice ce nu cedează la tratament, sau există suspiciunea unei leziuni cu tendință la degenerare malignă. În acest, caz zona suspectă va fi excizată și trimisă la examen anatomopatologic, care va preciza diagnosticul.
Este important ca acești pacienți să urmeze și un tratament foniatric, pentru revenirea și consolidarea vocii, mai ales în cazul profesioniștilor vocali.
Supravegherea pacienților cu laringită cronică, mai ales în caz de reapariție a simptomatologiei, se recomandă a se efectua un timp mai îndelungat și cu controale la 3-6 luni, la medicul specialist.
Pentru a ști unde se poziționează în această paletă largă de diagnostice, sfatul meu este ca tatăl dvs să meargă la un medic ORL-ist care, în urma investigațiilor, va stabili, ulterior, tratamentul“.
Cuvinte cheie: + răguşeală care persistă, îngrijorare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!
Un jucător ce aparţine de FCSB a salvat Politehnica de la o nouă înfrângere
Un nou meci uşor pentru handbalistele ieşene. CSM Iaşi 2020 joacă la Galaţi
Locuitorii din 26 de comune îşi pot schimba cărţile de identitate la o staţie mobilă
Tâlharul din ruinele de la Ţigarete a fost trimis 7 ani după gratii
Marea prescripţie eliberează din închisoare un condamnat din 2020. Ar putea cere despăgubiri
Centrul Infotrafic: Circulaţie închisă din cauza zăpezii pe sectoare de drum din Vrancea şi Buzău
A murit Attilio Labis. Fostul prim-balerin al Operei din Paris avea 86 de ani
Uriaşul imperiu al lui Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, se prăbuşeşte în urma unui scandal
Un magnat american dă două milioane de dolari pe an ca să întinerească
Drulă (USR): Politicile guvernului actual pun gaz pe focul inflaţiei
Şeful PSD: Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca
Compania de asigurări Euroins, amendată de ASF în decembrie cu peste 300.000 de lei
Marcel Ciolacu: Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie
Putin vrea să revendice porţiuni uriaşe din fundul Oceanului Arctic
Fast-food închis temporar de către Protecţia Consumatorilor. Au fost găsite insecte vii şi moarte
Reuters: Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România
Primăria Comunei Miroslava a dat în folosință luna aceasta trei parcuri de joacă
Damascul a comis un atac cu clor la Duma, în 2018, stabileşte într-un raport OIAC
Analist economic: O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor
Modificarea legilor Educaţiei, motiv de gâlceavă între PNL şi PSD
VIDEO - Pericol major pentru şoferi la intersecţia străzilor Gavriil Musicescu, Arcu şi Gându
Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (P)
UNTOLD, ales pentru a doua oară în top 10 cele mai mari festivaluri din lume
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Nicolae GRECUSalvaţi de nea Cornel |
Aurelian-Petruș PLOPEANUOrtodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3) |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.