Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O reformă care nu se va face (II)

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Poveste cu doi înecaţi.

Cei mai mari vinovaţi pentru nerealizarea reformei administrativ-teritoriale sunt Traian Băsescu (PDL) şi Victor Ponta (PSD).

Băsescu s-a jucat periculos de-a despotul luminat, dar nu când şi unde ar fi fost necesar. În anul 2009, în primul tur al prezidenţialelor, marinarul, preşedinte al României din 2004, a chemat poporul la referendum, iar poporul a votat voios desfiinţarea Senatului şi reducerea drastică a numărului de trântori, pardon: de aleşi. Dar nu s-a mai întâmplat nimic după asta.

Plebiscitul are prezentat doar un exerciţiu de matematică. Oricum, dacă Traian Băsescu ar fi propus, doar cu un an în urmă, dizolvarea întregului Parlament sau a partidelor politice în frunte cu PSD, românii i-ar fi făcut pe plac. Preşedintele călărea pe vremea aceea cai mari şi învârtea un ditamai biciul cu şfichi portocaliu, al cărui pocnet se auzea până hăt-departe. Sistemul îi luase frica, aşa că şi-a pus toate speranţele în blonda avocată Elena Udrea.

Când roata s-a întors, iar matelotul a ajuns unul dintre cei mai detestaţi politicieni, PDL a încercat o reconfigurare drastică a scenei politice umblând la circumscripţiile electorale. Într-o primă fază, reforma gândită de Băsescu - Boc suprima comunele mai mici de 5000 de locuitori, majoritatea foarte sărace. În a doua etapă, apăreau regiunile (numite tot judeţe, din motive constituţionale) ce ar fi trebuit să se suprapună, eventual, pentru o mai lesne acceptare, peste regiunile de dezvoltare.
Chiar şi aşa, făcută pe fugă, cu un scop vădit electoral, reforma tot ar fi produs destul de rapid efecte pozitive, fiindcă reducea cheltuielile uriaşe ale aparatului administrativ şi scotea din peisaj consilierii şi primarii puturoşi. Mai mult, prin transferul localităţilor înapoiate în administrarea centrelor rurale dezvoltate, s-ar fi sparte ternele pungi de sărăcie, alcătuite din oameni dependenţi de stat, create anume pentru a susţine PSD. E adevărat că aceşti pomanagii urmau să fie preluaţi de PDL, iar câteva alegeri parţiale, unde puterea portocalie a împărţit, în dispreţul legii, tone de ajutoare comestibile, au demonstrat că schema ar fi funcţionat ca unsă. Se spera, totuşi, că, odată alegerile trecute, amărăştenii aveau să fie obligaţi să mai şi muncească.

Speriat că PSD ar putea pierde votul a sute de mii de români cu origini foarte sănătoase, Victor Ponta, devenit şeful partidului din 2010, a trecut furibund la atac. Peste tot în ţară au fost împrăştiate manifeste unde se denunţau desfiinţarea judeţelor istorice şi dezrădăcinarea ţăranilor bucolici. Concomitent, pesedişti duri în craniu au început să ameninţe primarii ce ar fi acceptat reforma, pentru a nu fi controlaţi la avere. Se promitea indisciplinaţilor revenirea rapidă a PSD la putere şi o nouă epidemie fericită de ciumă roşie. Confruntat cu dezertări masive din partidul pe care-l făcuse la un moment dat atât de mare, Băsescu a pierdut controlul situaţiei, iar reforma administrativ-teritorială s-a blocat înainte de a începe.

În 2012, chiar înainte de alegeri, PSD plus PNL (aka USL) au preluat puterea din mâinile portocaliilor, iar mitomanul Victor Ponta a fost înscăunat prim-ministru. Clănţăului Crin Antonescu i s-a făgăduit tronul de preşedinte al ţării, iar individul chiar a crezut în promisiunile pesediştilor. Bunul simţ dobândit în decenii de leneveală l-a împiedicat să vadă dincolo de buzunarele pline.

Fiindcă puţinii specialişti care mai vieţuiau prin guvern atrăgeau continuu atenţia că împărţirea României în judeţe mici, dominate de clanuri politice infracţionale, era improprie dezvoltării, Ponta a mutat inteligent. El nu a renunţat la ideea reformei administrativ-teritoriale, ba chiar, la nivel teoretic, i-a adus ceva îmbunătăţiri. Liviu Dragnea, omul său de încredere, îi stătea alături, suflându-i în ureche.

A fost perioada în care au apărut studii - deloc proaste - despre descentralizare şi regionalizare inspirate din experienţa altor state. Printre altele, se arăta foarte clar că absorbţia fondurilor europene (mereu la un nivel critic), dar şi marile investiţii ar fi crescut semnificativ dacă s-ar fi înmulţit factorii de decizie din teritoriu.

Concomitent, baronii pesedişti şi liberali se băteau în declaraţii privind stabilirea capitalelor viitoarelor regiuni. Iaşul era şicanat atât de Suceava, cât şi de Piatra Neamţ. Oricum, viitorii guvernatori îşi aleseseră deja palatele de reşedinţă, mobilele de interior, o parte dintre curteni, ba chiar şi câteva admiratoare înfocate ce trebuiau să participe necondiţionat la formarea primelor dinastii ale noii puteri. Peste tot, cântau păsărelele schimbării.

Nu a existat decât o singură problemă. În pofida tuturor promisiunilor venite de sus şi a frământărilor emoţionate şi emoţionante ale supuşilor, Ponta nu a dat drumul reformei. În mod bizar, premierul nu a trecut niciodată de la teorie la practică. Şi mai straniu, după ceva pierde puterea, în 2015, individul va umple contul de Facebook cu postări despre obligativitatea demarării unei profunde reforme administrativ-teritoriale, făcând recurs la istoria învolburată a României Mici, Mari şi Mijlocii. Penibil, frate, să te mai dai deştept după ce ai căzut atât de jos!

Deşi au deţinut toată puterea necesară, ba chiar mai mult decât atât, Traian Băsescu şi Victor Ponta au eşuat lamentabil în demersul de a moderniza România. Nu a rămas nimic trainic în urma lor. Doar nişte bulbuci şi mulţi puşcăriabili. (Va urma)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri