Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O reformă care nu se va face (IV)

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Statul pesedist nu te vrea deştept!

Megacriza care a lovit România, fără a atinge însă punctul culminant, a demonstrat imediat cât de depăşit este sistemul administrativ. Aproape în fiecare zi ni se prezintă la televiziune câte un primar din mediul rural căruia ar trebui să-i plângem de milă. Individul nu mai are bani în buget nici pentru salubritate, nici pentru iluminatul public, nici măcar - iar aici vocea i se stinge, devenind o şoaptă - pentru salariile funcţionarilor din subordine.

Luat la bani mărunţi - deşi presa a devenit teribil de tandră cu aleşii partidelor de la guvernare -, primarul recunoaşte că ţăranii nu prea-şi plătesc taxele şi impozitele. În unele localităţi, rata de colectare este de sub 50%. Edilul dă neputincios din umeri şi explică trist că nu se poate duce peste contribuabili deoarece ştie că nu au nici ei bani ori fiindcă îi e frică de furia pomanagiilor. Ăştia îs cei mai răi. Ei au drepturi - la sănătate, la educaţie, la ajutoare sociale -, nu şi obligaţii. De ce? Fiindcă votează cu cine trebuie. Şi tot votând cu cine trebuie, localitatea a ajuns în faliment. 

Dacă mai adăugăm că numărul locuitorilor din comuna respectivă (cu anumite excepţii), în continuă descreştere, e de vreo mie şi ceva de suflete zbuciumate, atunci înţelegem cel mai bine proporţiile dezastrului. Astfel de comunităţi stau de mult cu un picior în groapă, nefiind capabile să se întreţină singure nici măcar în perioadele economice de relativă stabilitate, darămite în vremuri de criză. Atunci de ce mai există? De ce nu au fost deja desfiinţate?

Răspunsul este tot cel de sus: fiindcă votează cu cine trebuie. Ca şi amărăştenii de pretudindeni, comunele sărace sunt folosite pe post de masă de vot, ele contribuind uneori decisiv la victoria finală a vreunui partid. De-a lungul timpului, multe dintre aceste localităţi au trecut brusc de la o formaţiune la alta. Au fost când fesenite, când ţărăniste, când pedeseriste, când pesediste, când democrate, când democrat-liberale, când liberale, apoi din nou pesediste şi tot aşa. În ultimele trei decenii, harta ţării s-a colorat uneori majoritar în roşu, alteori în galben, câteodată în albastru, o dată în portocaliu aprins, dar întotdeauna cu mici nuanţe de verde amărui prin centru şi nord vest. Doar traiul mizerabil al alegătorilor a rămas la fel, fără culoare!

Se cuvine însă o precizare importantă: acest transfer de simpatie de la un partid la altul s-a făcut de fiecare dată mai degrabă inconştient. De-a lungul propriilor mele expediţii în ruralul medieval, am găsit de fiecare dată votanţi - nu foarte treji, e drept! -, ce credeau, indiferent de anul în care ne aflam, că tot Ion Iliescu era preşedintele României. Nu pricepeau deloc nici chestia cu partidele, dar votau ca nişte cetăţeni destoinici!

Dar cel care alege în numele acestor înţelepţi ai satelor româneşti este întotdeauna primarul. El sare ca o lăcustă africană de la un partid la altul, încercând şi reuşind deseori să-şi păstreze funcţia. Oamenii îl urmează, fără să protesteze, fiindcă pâinea şi cuţitul sunt în mâinile edilului. Puţinele reguli ce interzic traseismul lasă întotdeauna porţite salvatoare, aşa că primul gospodar se poate descurca uşor la momentul oportun. Ieri a fost fesenist, azi este liberal, mâine va fi pesedist. Iar poimâine se va muta cu familia în Germania, scârbit de corupţia din România.

Toate partidele cocoţate în fruntea statului s-au folosit de astfel de primari, întărindu-şi, pentru o perioadă, influenţa în teritoriu. Faptul că fiecare formaţiune a profitat de putere pentru a infiltra în primării funcţionari „loiali” (formaţi la şcoala de partid, unde şi-au dat doctoratul cărând serviete întotdeauna pline), supraaglomerând astfel schema de personal, le-a dat iluzia că, în timp, vor domina întreaga comunitate în nume propriu.

Totuşi, după niciun mandat, infiltraţii (mereu oameni de caracter!) deveneau, în gândire şi purtare, pesedişti cu acte în regulă. De ce? Fiindcă, o ştie toată lumea, PSD nu va face niciodată reforme, cu atât mai puţin o reformă administrativ-teritorială, aşadar riscul de a pierde „jobul bun pe viaţă” (cum îl alintă atât de sugestiv primarii!) dispărea cu totul, indiferent cât de puţin şi de prost ar fi muncit pentru comunitate. Prin urmare, celelalte formaţiuni devin obligate, săracele, să o ia din patru în patru ani de la capăt, umplând primăriile, în naivitate lor penală, cu viitori pesedişti. Aşa au apărut uriaşele armate de bugetivori, ce au răspândit boala vitei nebune după PSD. Tragic cum toate partidele din România zămislesc numai pesedişti! De ce? Fiindcă doctrina pesedistă (fură cât poţi, dar miluieşte-l oleacă şi pe amărât) e singura acceptată de majoritatea populaţiei.

Prin urmare, o reformă administrativ-teritorială ce nu ar reduce la mai puţin de jumătate numărul angajaţilor din administraţie (eliminând doar uscăturile!) şi la cel mult un sfert numărul UAT-urilor (desfiinţând toate pungile de sărăcie) ar fi complet inutilă. Dar cine-şi permite să deranjeze somnul cel de moarte al comunităţilor sărace? Statul, şi când scriu stat mă gândesc mai ales la PSD, te vrea cât mai adormit. Somn uşor, şapte purici pe-un picior! (Sfârşit)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri