O rețetă dată greșită tulbură liniștea medicilor de familie: daune de 70.000 de euro pentru un pacient
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

O rețetă dată greșită tulbură liniștea medicilor de familie: daune de 70.000 de euro pentru un pacient

GALERIE
retete medic de familie
  • retete medic de familie
- +

Doi medici de familie din Iaşi au fost găsiţi vinovaţi de culpă medicală de judecători şi obligaţi la plata unor daune morale consistente. Soţii Armand şi Liliana Daneliuc trebuie să despăgubească cu 70.000 de euro o fostă pacientă, căreia i-au prescris în dozaj greşit un medicament puternic. Pacienta a ajuns să ia de două ori pe zi tratamentul, în condiţiile în care ar fi trebuit să o facă de două ori pe săptămână. Cazul scoate la iveală şi carenţele din sistemul farmaceutic.

O reţetă greşită a făcut obiectul unui proces complicat, soluţionat recent de judecătorii ieşeni cu o soluţie atipică cazurilor de malpraxis. Dacă cele mai multe acuze de acest gen aduse doctorilor au fost tranşate, în ultimii ani, în favoarea medicilor, cazul soţilor Liliana şi Armand Daneliuc s-a dovedit o excepţie. Printr-o sentinţă care nu este definitivă, cei doi medici de familie din Iaşi au fost obligaţi să achite daune morale de 70.000 de euro unei foste paciente, Valeria C., care a început demersul juridic împotriva celor doi încă din 2015. Cazul femeii a fost analizat şi de achetatori, care au instrumentat un dosar penal de vătămare corporală din culpă ce a fost clasat, în 2017, când procurorii au considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Reţeta greşită

La finele anului 2014, Valeria C. a mers la medicul de familie Armand Daneliuc, cu care pacienta colaborase, în trecut, foarte bine. Ieşeanca a primit un bilet de trimitere de la doctorul de familie. Valeria C. a mers la Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată de poliartrită reumatoidă. Medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat, pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână.

Pe 18 decembrie, Valeria C. a mers la cabinetul medicului său de familie, acolo unde a primit o reţetă pentru medicamentul Metotrexat, însă în doză greşită: 10 mg x 2/zi timp de 30 de zile în loc de 2 x 10 mg/săptămână. Cu acea reţetă, pacienta a mers la o farmacie, de unde a făcut comandă de medicament, care nu era suficient pe stoc. Deşi dozajul de pe reţetă era toxic, farmacista s-a comportat ca o vânzătoare: a dat comandă de Metotrexat şi, peste 3 zile, i l-a oferit pur şi simplu Valeriei C.

„Reclamanta şi-a administrat singură medicamentul respectiv, în dozajul menţionat pe reţeta emisă de pârâţi, începând cu 22.12.2018. După 5 zile de tratament, starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăţit şi a fost necesară internarea sa în spital“, se arată în motivarea sentinţei.

Femeia a fost diagnosticată cu pancitopenie, stomatită, eczemă inghinală şi interfesier suprainfectat, toate efecte secundare la Metotrexat. A urmat o perioadă de tratament, în care pacienta a stat şi la pat, în prezent, starea sa de sănătate nefiind afectată de episodul de atunci. Potrivit motivării instanţei, supradoza de Metotrexat nu i-a pus viaţa în pericol, însă asta doar pentru că organismul a reacţionat la supradoză, în condiţiile în care reţeta greşit prescrisă era pentru 30 de zile.

„Practic, reacţia violentă a organismului a fost ceea ce i-a salvat viaţa, din perspectiva respectivei analize a dozajelor“, au precizat judecătorii.

Explicaţiile judecătorilor privind daunele

Una dintre apărările celor doi doctori a fost că pacienta Valeria C. nu a sesizat diferenţa de dozaj dintre reţeta de la spital şi cea emisă la cabinetul lor.

„Sub acest aspect, tocmai relaţia de încredere pe care o avea cu domnul Daneliuc Armand (pe care acesta a încercat, cu succes, să o demonstreze) putea constitui factorul ce a determinat reclamanta să nu se îndoiască de corectitudinea reţetei eliberate de acesta, de faptul că aceasta corespundea celei emise de medicul specialist. De altfel, ţine de specificul relaţiei medic-pacient ca acesta din urmă să aibă încredere în diagnostic şi în schema de tratament stabilită de primul, o consecinţă a acestei încrederi fiind că nu este de aşteptat, în mod rezonabil, mai ales din partea unei persoane în vârstă (aflată, deci într-o postură mai vulnerabilă) să confrunte reţeta emisă de medicul specialist cu cea emisă de medicul de familie, despre care ştie că ar trebui să reprezinte o transcriere a primei“, au mai spus judecătorii, care i-au găsit vinovaţi pe amândoi doctorii deoarece unul a efectuat consultaţia, iar cel de-al doilea a semnat reţeta eronată, „amândoi făcându-se vinovaţi de administrarea defectuoasă a cabinetelor medicale individuale ai căror titulari sunt şi de procedura care a condus la emiterea respectivei reţete în acea formă“.

Pentru această administrare defectuoasă invocată de instanţă, Colegiul Medicilor a aplicat o mustrare doctorilor de familie, din cauza unei proceduri iniţiate ca urmare a unei plângeri depuse de aceeaşi pacientă.

Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro, însă judecătorii au considerat că e îndreptăţită să primească 70.000 de euro, deoarece sănătatea fizică şi psihică a femeii a fost afectată.

„Astfel, au fost probate starea de rău provocat reclamantei, care a necesitat internare de urgenţă, tratament şi apoi supraveghere pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, consultaţii şi analize ulterioare, consecin­ţele fizice ale tratamentului defectuos fiind remise abia la începutul lunii martie 2015 . De asemenea, deşi nu s-a reţinut primejduirea concretă a vieţii reclamantei, s-a putut reţine o periclitare potenţială a vieţii acesteia“, au motivat judecătorii. 

Apărarea celor doi doctori

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să discute pe marginea acestei sentinţe cu doctorul Armand Daneliuc, pe care l-am sunat şi căruia i-am remis şi un SMS în care i-am explicat ce ne interesează. Medicul nu a răspuns până aseară. Prezentăm însă cum s-au apărat cei doi în timpul procesului de la Judecătoria Iaşi.

Doctorul a spus că Valeria C. a venit la cabinet pentru transcrierea reţetei în aceeaşi zi în care a fost externată. Atunci, doctorul i-ar fi explicat despre efectele secundare ale medicamentului, ba chiar i-ar fi explicat, clar, că trebuie să ia medicamentul de două ori pe săptămână. Tot atunci, adică pe 17 noiembrie, doctorul i-ar fi spus pacientei să vină a doua zi pentru reţetă, însă, a zis el, nu a mai auzit nimic de Valeria C. până în ianuarie 2015, când a aflat că femeia e în spital din cauza supradozei de Metotrexat. Doctorul s-a apărat spunând că reţeta ar fi fost transcrisă greşit, însă nu de el, ci de o asistentă medicală, care i-a înmânat-o pe 18 noiembrie.

„Asistentele redactează reţetele pe calculator, dar numai în prezenţa doctorului, la recomandarea acestuia, la dictarea acestuia, iar ulterior doctorul o verifică. Asistenta domnului doctor Daneliuc Armând a considerat, probabil, că fiind vorba doar de transcrierea unor medicamente de pe scrisoarea medicală, se poate descurca singură. Nu şi-a imaginat, şi nici pacienta nu i-a spus că medicul din spital nu numai că nu i-a eliberat reţeta compensată, dar nici măcar nu i-a explicat pacientei cum să ia tratamentul“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de soţii Daneliuc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.