Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O reţetă simplă, dar gustoasă: Tăiţei verzi făcuţi în casă cu sos de spanac

GALERIE
reteta taietei verzi cu sos de spanac
  • reteta taietei verzi cu sos de spanac
- +

Nicoleta este elevă în clasa a X-a în Giurgiu şi de aproximativ trei ani este vegană şi pasionată de gătit. Îi plac preparatele cât mai simple, dar în acelaşi timp delicioase, iar una dintre reţetele ei preferate este tăiţei verzi făcuţi în casă cu sos de spanac.

''De când mă ştiu am aruncat carnea la coşul de gunoi. Când eram mică, părinţii mei, câţiva ani, nici nu şi-au dat seama că nu mâncam carnea din farfurie pentru că o aruncam imediat. Fiind copil nu ştiam ce înseamnă să fii vegetarian, dar apoi am aflat despre mine că sunt vegetariană. Pentru că îmi este foarte milă de animale, când am mai crescut, nu am vrut să mai mănânc nimic din ceea ce provenea de la acestea, prin urmare am renunţat şi la ouă, lapte şi brânză, recunosc că brânza era preferata mea şi a fost greu să renunţ la aceasta, dar am descoperit brânza tofu şi totul s-a echilibrat. Acum sunt vegană, părinţii au înţeles că aşa sunt eu, mă simt bine în pielea mea, deşi unii încă se mai uită la mine cu compasiune că nu ştiu câte dintre plăcerile vieţii pierd, dar ei nici nu ştiu ce fină şi gustoasă este hrana vegană", spune Nicoleta. Iar reţeta propusă de ea este la îndemâna oricui.

''Tăiem codiţele frunzelor de la spanac, le spălăm bine de tot să nu aibă nisip şi apoi punem spanacul într-o oală cu apă clocotită. În două minute scoatem cu o paletă frunzele de spanac, le punem într-o strecurătoare la scurs, iar apa verde în care au fiert o strecurăm şi o păstrăm pentru tăiţei. Acum punem 250 de grame de făină într-un bol mai mare, facem o scobitură în mijloc, punem un praf de sare de mare, două linguri de ulei de măsline şi adăugăm o sută de mililitri de apă verde în care a fiert spanacul'', explică aceasta. Compoziţia este frământată câteva minute, iar aluatul trebuie să aibă consistenţa plastilinei, să nu fie nici prea tare, nici prea moale.

''Acest aluat îl pun într-o pungă de plastic şi îl las aproximativ 20 de minute la frigider. Trebuie să recunosc că am învăţat să fac aluatul de bunica mea, Elisabeta. După ce aluatul s-a răcit şi liniştit în frigider îl împart în patru părţi egale şi încep să îl întind pe masa curată cu un sucitor de lemn. După ce am obţinut patru foi de aluat subţire, le pudrez cu făină să nu se lipească între ele, le pun una peste alta, le rulez şi obţin o formă cilindrică, după care, cu un cuţit de bucătar, încep să tai felii foarte subţiri din acest aluat pe care le pun răsfirate pe o hârtie de copt şi le las la soare, ca bunica, sau aproape de calorifer, la bloc, ori chiar în cuptorul de gătit care a fost încins înainte, dar numai pentru câteva minute. După ce s-au uscat, pot folosi tăiţeii pentru gătit. Eu îi pun la uscat pentru că păstrez tăiţei şi pentru alte mese, pentru că mai am doi fraţi mai mici, Maria şi Ştefan, care mereu gustă cu plăcere din ceea ce prepar, dar îi puteţi găti şi proaspeţi fără să îi uscaţi", adaugă aceasta.

Ulterior, într-o tigaie înaltă, se pregăteşte sosul de spanac. ''Pentru acesta am tocat fin de tot o ceapă, călită în două linguri de ulei de măsline cu puţin piper măcinat, chili, dar foarte puţin, un praf de sare şi un praf de oregano, după care adăugăm spanacul pe care l-am tăiat mărunt. Un secret de la bunica este să folosesc o feliuţă subţire de lămâie pe care o tai în cubuleţe mici şi o pun la fiert în sos pentru a avea un gust fin acrişor. Tot acest sos îl fierbeţi doar în două clocote amestecând cu o spatulă de lemn pentru omogenizare, după care opriţi focul. Acum pun şi tăiţeii de culoare verde obţinuţi cu ajutorul sosului de la spanac la fiert pentru câteva minute în apă şi cu o lingură de ulei după care îi scot din apa fierbinte cu o paletă cu găurele ca să se scurgă şi îi pun într-o farfurie specială pentru paste şi pun deasupra sosul de spanac", afirmă tânăra.

Acesta este un preparat simplu, delicios şi sănătos, recomandat oricui, vegan sau doar dornic să încerce ceva nou. 

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri