O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Cazul Dide, pe scurt, aşa cum transpare din informaţiile publice. Un activist civic, devenit cunoscut pentru protestele anti-PSD, militează pentru legalizarea consumului de droguri uşoare şi critică DIICOT pentru că închide ochii la marile reţele de trafic din România. Timp de doi ani cumpără din magazine online din ţară şi străinătate produse cu un conţinut de THC (substanţă extrasă din cânepă) peste limita legală. Demersul său e public şi asumat ca atare. Nu consumă aşa-zisele droguri - cu un conţinut haluciongen cât o ciocolată „Rom”, după cum subliniază USR Tineret -, ci atrage atenţia asupra unei legislaţii absurde: în România poţi achiziţiona prin forme legale produse asimiliate drogurilor de risc, dar nu poţi să le deţii. Activistul îşi face publică povestea încă din ianuarie acest an. Între timp, trimite colete cu produsele incriminate la sediile DIICOT din Bucureşti şi Iaşi, unde se autodenunţă, cu nume şi adresă. Scopul său declarat e să le demonstreze procurorilor anti-drog cât de uşor se procură substanţe interzise în România. Pe 22 noiembrie, seara, la câteva ore după ce preşedintele Iohannis „binecuvântează” întoarcerea PSD la guvernare, activistul anti-PSD este reţinut într-o acţiune în forţă a DIICOT Iaşi în Gara de Nord, unde Dide se pregătea să ia trenul spre Iaşi. O zi mai târziu este arestat preventiv printr-o decizie a Tribunalului Iaşi, soluţie confirmată ulterior de magistraţii Curţii de Apel.

Cititi si - Cazul Dide la Iaşi: cum a fost încadrată la trafic de droguri o acţiune de protest

Ce a scandalizat în acest caz o parte a opiniei publice nu este reţinerea şi declanşarea cercetării penale, cât încătuşarea în forţă a activistului civic şi apoi arestarea preventivă pentru 30 de zile, o măsură care pare disproporţionată în raport cu faptele şi pericolul social reprezentat de Dide.

În acest moment al anchetei, putem reţine patru chei de interpretare a evenimentelor.

1. Un abuz al statului, la ordin politic. Un inamic public al PSD este reţinut de procurori în chiar ziua în care PSD se întoarce la putere. Pentru fapte comise timp de doi ani, vreme în care acuzatul întreţine o corespondenţă regulată cu anchetatorii, în care se autodenunţă. Sorry Ciolacu, dar coincidenţa e prea mare, scenariul are un anumit grad de credibilitate.

2. Un abuz instituţional, fără interefenţă politică. Procurorii DIICOT s-au simţit luaţi peste picior de acţiunile lui Dide şi au recţionat cu o forţă disproporţionată. O ipoteză cel puţin la fel de gravă ca cea de la punctul unu. De când nu mai ai voie să ironizezi sau chiar să faci mişto de magistraţi? Oricum, la final, când îşi ridică pensiile speciale, tot ei râd mai bine. A devenit România un stat militarizat (să trăiţi tovaraşul general Ciucă!) în care este pedepsită orice ironie la adresa autorităţilor de forţă? Din informaţiile publice, inclusiv comunicatul DIICOT, nu avem niciun indiciu că Dide s-ar face vinovat de ultraj sau o altă formă gravă de ofensă la adresa procurorilor. Din ce ştim, acuzatul a documentat, cu instrumente jurnalistice, o potenţială aberaţie legislativă şi le-a dat „mură-n gură” anchetatorilor numele unor magazine care vând substanţe interzise. S-au simţit lezaţi procurorii că un „terchea berchea” a condus o anchetă mai bună ca a lor? L-ar fi încătuşat pe Dide şi dacă acesta ar fi fost jurnalist? (Conta oare şi la ce trust de presă ar fi lucrat?)

3. O interpretare rigidă a legii de către magistraţi, la nivel local. De precizat că ancheta a fost preluată de DIICOT Iaşi, deşi Dide a trimis coletele incriminate şi la structura centrală anti-drog şi crimă organizată. Iar colegul Alex Zănoagă observa într-un articol publicat în ZDI intransigenţa judecătorilor ieşeni în cazurile asociate traficului de droguri. Să fie aşadar vorba despre un conservatorism mai accentuat al magistraţilor din Iaşi, deopotrivă judecători şi procurori, decât al colegilor de la alte instanţe şi parchete din ţară?

4. Cunoaştem doar o parte a poveştii. Faptele pentru care este anchetat Dide sunt mult mai grave decât cele care au „transpirat” în spaţiul public. Să recunoaştem că scheletul narativ a fost construit până acum mai cu seamă de avocaţii activistului, DIICOT rezumându-se la un succint comunicat de presă.

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X