Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O RETROSPECTIVĂ... ALTFEL: Cel mai, cea mai - extremele anului 2015

GALERIE
cel mai, cea mai - 2015 (1)cel mai, cea mai - 2015 (2)cel mai, cea mai - 2015 (3)cel mai, cea mai - 2015 (4)cel mai, cea mai - 2015 (5)cel mai, cea mai - 2015 (6)cel mai, cea mai - 2015 (7)cel mai, cea mai - 2015 (8)cel mai, cea mai - 2015 (9)
  • cel mai, cea mai - 2015 (1)
  • cel mai, cea mai - 2015 (2)
  • cel mai, cea mai - 2015 (3)
  • cel mai, cea mai - 2015 (4)
  • cel mai, cea mai - 2015 (5)
  • cel mai, cea mai - 2015 (6)
  • cel mai, cea mai - 2015 (7)
  • cel mai, cea mai - 2015 (8)
  • cel mai, cea mai - 2015 (9)
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă propune astăzi, în ultima zi a anului, o retrospectivă altfel. Cele mai importante evenimente ale lui 2015, atât în plan local, cât şi naţional, sau chiar internaţional, în ordine cronologică, prezentate într-o manieră diferită faţă de cea în care o facem de obicei:

Ianuarie

Cel mai lent - Titlul pentru cel mai încet serviciu de relaţii cu publicul este atribuit firmei Telekom. Clienţii se plâng că sute zeci de minute în şir şi nimeni nu le răspunde. Mulţi renunţă să mai apeleze serviciul de relaţii cu clienţii din acest inconvenient. 

Cel mai sângeros atac asupra unor ziarişti - înregistrat în Paris. În data de 7 februarie, toată lumea a asistat înmărmurită la execuţia a 12 jurnalişti în redacţia ziarului de satiră Charlie Hebdo. Foarte multe persoane şi-au exprimat simpatia faţă de ziarişti şi au adoptat pe reţele sociale sloganul Je suis Charlie. 

Cel mai şocant - Pe data de 13 ianuarie, zi cu ghinion se pare, a fost scos la iveală un caz şocant la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu“ din Iaşi. Un medic a fost prins în timp ce efectua experimente neautorizate pe pacienţi. Au fost găsite zeci de eprubete care cu probe prelevate fără voia pacienţilor. Mai grav este că medicul a fost acuzat că a provocat decesul unor persoane asupra cărora a efectuat experimentele neautorizate. Pentru aceasta i se acordă titlul de cel mai odios experiment al anului 2015.

Cel mai nedorit card din România a devenit cel de sănătate. „Nu vrem card de sănătate. Este dracul“. Foarte multe persoane au reclamat faptul că pe cardurile de sănătate este trecut numărul de 666, care este asociat de către persoanele religioase cu diavolul.

Cel mai neautorizat - Titlul de clubul cel mai neautorizat din Iaşi se acordă localului Cafeneau Piaţa Unirii. Mai exact, nu avea autorizaţie de securitate pentru incendiu. Jurnaliştii noştri au descoperit că firma care deţine clubul a fost amendată de două ori. 

Cea mai lungă executare - Pentru activitatea desfăşurată în ritm de melc, Finanţele ieşene primesc titlul de cea mai lungă executare silită din ţară. Practic, s-a reuşit vânzarea bunurilor pe care instituţia avea sechestru abia după 14 ani. 

Cele mai spectaculoase arestări din lumea medicală se acordă procurorilor DNA pentru reţinerile soţilor Carmen şi Gheorghe Dorobăţ şi a lui Dumitru Păduraru, toţi profesori universitari la UMF Iaşi. Primii au fost prinşi cu bani în carnetele studenţilor care se aflau în cabinetele lor, iar cel de-al treilea a fost acuzat de o studentă că i-a cerut favoruri sexuale ca să îi crească o notă.

Februarie

Cel mai scump tablou din lume - O operă a pictorului Paul Gauguin a fost achiziţionată cu 300 de milioane de dolari. „The New York Times“ a precizat că pânza a fost cumpărată de Autoritatea pentru Muzee din Qatar de la colecţionarul elveţian Rudolf Stechelin. Până în prezent, acest record a aparţinut tabloului „Jucătorii de cărţi“ al lui Paul Cezanne, vândut în 2011, pentru suma de 250 de milioane de dolari, aceleiaşi instituţii din micul emirat. Intitulat „Nafea Faa Ipoipo“ („Când te căsătoreşti“), tabloul în care apar două tinere tahitiene, a fost realizat de Gauguin în 1892. 

Cel mai spectaculos litigiu din Iaşi se atribuie patronului de la Schalke 04. Firma deţinută la Iaşi de către Clemens Tonnies a intrat în conflict cu Camera de Conturi Iaşi, care a descoperit că societatea a beneficiat de mai multe fonduri drept subvenţii pentru agricultură necuvenit. 

Cel mai traseist parlamentar din judeţ a devenit senatorul Ionel Agrigoroaei. Pe 20 februarie 2015, acesta a înregistrat un record trist şi îngrijorător în acelaşi timp. În 2012, el făcea parte din PPDD, în 2013 a plecat la UNPR, după şase luni a revenit la PPDD şi din nou la UNPR. 

Cea mai trăsnet mutare - Transferul anului i se acordă lui Relu Fenechiu. Fostul deputat şi ministru al Transporturilor a fost mutat din Penitenciarul Iaşi la cel din Vaslui.

Martie

Cea mai odioasă crimă - La începutul lunii martie are loc cea mai odioasă crimă din judeţ. O adolescentă de 16 ani este ucisă de iubitul ei. Acesta a chemat-o pe fată în parcul Copou şi, în plină zi, fără ca Poliţia să observe ceva, a păcălit-o că îi oferă o bijuterie, dar de fapt a strangulat fata cu un colier de plastic care se strânge singur.

Cele mai mari datorii - Titlul de datorii dincolo de viaţă se acordă unor pensionari ieşeni, care trebuie să achite restanţe de două milioane de euro din pensii. Fiecare are o pensie de 2.000 de lei pe care au câte o poprire de 930 de lei şi respectiv de 550 de lei. Calculele „Ziarului de Iaşi“ arată că ei îşi vor putea achita datoriile în 385 de ani şi respectiv 600 de ani. 

Cel mai iute mijloc de transport din Iaşi - „Ziarul de Iaşi“ a demonstrat că bicicleta este mai uite decât maşina. Timp de trei zile, trei reporteri au plecat din acelaşi loc, (Păcurari, CUG şi Dacia) spre centrul oraşului cu maşina personală, cu un mijloc de transport în comun şi cu bicicleta. De fiecare dată, reporterul care a mers cu bicicleta a ajuns primul. 

Cele mai ciudate ajutoare - Doi şefi de la Poşta Iaşi cu salarii de peste 9.000 de lei pe lună au primit de la companie un apartament în centrul oraşului cu o chirie modică. S-a ajuns în această situaţie pentru că Laura şi Călin Limbău au pierdut apartamentul achiziţionat cu un credit ipotecar.

Aprilie

Cea mai lungă noapte - Încă o lovitură pentru lumea medicală. Lucian Burlea, directorul de la Socola, a fost băgat după gratii. El, împreună cu mai mulţi salariaţi, era vizat într-un dosar privind trucarea unui concurs de angajare. 

Cea mai tare întâlnire - Un cunoscut profesor ieşean a ajuns în celulă cu cel mai bogat român. Gheorghe Teodorescu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. În primă instanţă a fost achitat.

Mai

Evenimentul anului - Premieră în administraţia ieşeană: primarul şi locotenenţii lui şi-au petrecut noaptea după gratii. Gheorghe Nichita era acuzat că a transformat Poliţia Locală în propriul serviciu de pază, şi mai ales de investigaţii. Cu ajutorul acestui serviciu, el îşi urmărea amanta pe care o bănuia că are relaţii cu alţi bărbaţi. 

Cel mai nedorit album - Primăvara se dovedeşte un anotimp deosebit de nefast pentru administraţia locală. Şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, este şi el ridicat de DNA, fiind implicat într-un dosar care urmărea o licitaţie de 300.000 de euro în dosarul Albumul.

Cea mai inedită conducere - La jumătatea lunii mai, Iaşul se afla într-o situaţie cu totul specială. Din cauză că primarul municiupiului şi preşedintele CJ erau în arest la domiciliu, iar prefectul încă nu-i suspendase din funcţie, judeţul era condus din vilă. 

Cea mai tare pe funcţie - O revenire spectaculoasă a fost înregistrată în lumea medicală. Medicul Carmen Dorobăţ, cercetată pentru fapte de corupţie, a fost pusă din nou în fruntea Spitalului de Infecţioase sfidând astfel cele mai elementare norme de bun-simţ. Înscăunarea sa s-a produs în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Juţean, Alin Aivănoaei, care a girat practic revenirea ruşinoasă.

Cea mai bună aterizare - Gigantul IT Oracle a anunţat că va ateriza la Iaşi. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au reuşit să afle că societatea va închiria un spaţiu de birouri din clădirea ridicată de omul de afaceri Bogdan Piţigoi  pe strada Tudor Vladimirescu, peste drum de Kaufland. Oracle vrea să angajeze la Iaşi între 1.000 şi 1.500 de persoane.

Iunie

Cei mai proşti hoţi din lume - „Ziarul de Iaşi“ i-a descoperit pe cei mai proşti hoţi din lume. Un tânăr din Iaşi a furat un telefon mobil din Danemarca şi a realizat poze prietenilor săi. El nu a verificat însă setările aparatului, aşa că toate fotografiile au ajuns în căsuţa poştală a proprietarului. Acesta a putut astfel să afle cine sunt hoţii care l-au lăsat fără telefon.

Cele mai şocante dezvăluiri - Un colonel şi-a arătat penisul la Mitropolie. Faptele s-au petrecut cu ocazia sărbătorilor de Sfânta Parascheva. Jandarmul, în stare de ebrietate, a intrat în cortul în care se afla o poliţistă de frontieră şi şi-a fluturat penisul în faţa ei. Apoi a ieşit din cort şi a arătat organul genital şi în faţa enoriaşilor care erau veniţi să se roage la moaştele Sfintei Parascheva.

Cea mai tare sentinţă - Împăratul Iaşului, cum se autointitula controversatul avocat şi împătimit al jocurilor de noroc Mihai Vlasov, a prins un cinci la ruleta justiţiei. El a primit o pedeapsă cu executare fiind găsit vinovat de trafic de influenţă şi luare de mită.

Cel mai bogat bebeluş - Fetiţa fostului şef al Consiliului Judeţean Iaşi a primit la botez un dar de 90.000 de euro, a reieşit din declaraţia de avere a lui Cristian Adomniţei. Darul Sofiei a fost de şase ori mai mare faţă de venitul tatălui.

Cel mai arestat procuror - Procurorul Emilia Eva s-a întors la DNA nu în calitate de magistrat, ci de acuzat. El este cercetat într-un dosar penal instrumentat de către foştii săi colegi, fiind acuzat că a vândut sute de tablouri, activitate ce este interzisă procurorilor. În acest dosar s-au efectuat percheziţii la vila din Bucium a magistratului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Iulie

Cea mai dreaptă sentinţă - Ce nu a vrut să realizeze Consiliul Judeţean a făcut DNA. Tribunalul a admis cererea DNA prin care directorul Spitalului de Infecţioase, Carmen Dorobăţ, să nu mai poate fi manager la niciun spital din ţară până în momentul în care nu îşi dovedeşte nevionovăţia. 

Cel mai neaşteptat anunţ - Fostul şef al liberalilor ieşeni, Cristian Adomniţeu, a participat la o şedinţă a comitetului de condudere a PNL Iaşi. Cu această ocazie, el a anunţat că va renunţa la intenţia de a mai candida la o funcţie politică.

Cea mai bună lovitură - Lovitură dură pentru mediul de afaceri ieşean. Tereza Prisecaru, cunoscută sub pseudonimul de „Doamna de fier“, a fost condamnată la cinci ani de închisoare în primă instanţă. Ea a fost găsită vinovată într-un dosar de corupţie, miza fiind câteva milioane de euro.

Cea mai cunoscută victimă - Secretara Primăriei municipiului Iaşi, Denisa Ionaşcu, a fost pusă pe făraş din cauza locuinţei sociale pe care o deţine. Ea era chiriaş într-un apartament din Păcurari destinat familiilor nevoiaşe. În acelaşi timp, ea avea şi o vilă în cartierul ridicat în Valea Lupului. Situaţia relatată era reală şi cunoscută de mai multe vreme, dar a fost acum victimă a războiului politic din cadrul PSD, ea fiind cunoscută ca o apropiată a primarului Gheorghe Nichita, politician căzut în dizgraţie în faţa actualilor edili ai oraşului, în frunte cu Mihai Chirica.

August

Cea mai frumoasă vacanţă - Premierul României şi-a petrecut vacanţa într-o locaţie de lux. Victor Ponta a fost în concediu pe cel mai mare vas de croazieră din lume. O vacanţă aici ajunge să coste 6.000 de dolari.

Cel mai profitabil război pentru clienţi - Situaţie inedită pe piaţa de transport aerian din Iaşi. Blue Air, care avea o cursă Iaşi Bucureşti, la concurenţă cu Tarom, a redus din nou preţul. Prin această mişcare, un bilet dus-întors a ajuns să coste 54 de euro, fiind la fel de ieftin precum biletul de tren sau transportul prin intermediul maşinii personale.

Cea mai mare achiziţie - Familia preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, ar fi devenit proprietara unui întreg etaj dintr-un bloc al complexului Exclusive Residence din Copou, de lângă Liceul cu Profil Sportiv. Postul local de televiziune Iaşi TV Life a prezentat în cadrul unei emisiuni proprii lista locatarilor de la etajul al patrulea al unuia din blocurile complexului. Unul din apartamente, cu trei camere, o suprafaţă utilă de 65 mp şi o terasă de 13 mp ar aparţine soţilor Maria şi Vasile Vişinari, socrii lui Adomniţei. Al doilea apartament, de două camere, 43 mp şi o terasă de 7 mp ar aparţine firmei Activus Magister IVV Suceava, la care socrii lui Adomniţei sunt acţionari. Preşedintele CJ deţine un apartament de 67,5 mp în complexul Exclusive Residence, cumpărat în 2014.

Septembrie

Cel mai găurit pod - Podul de peste Bahlui din Tudor Vladimirescu poate concura cu succes la titlul de cel mai găurit pod din Iaşi. Mai mulţi şoferi au sunat la redacţie şi au prezentat că pe mijlocul podului au apărut găuri cu lăţimea de 20 de cm, gropi care pot pune în pericol circulaţia. Primarul interimar Mihai Chirica a ajuns la faţa locului şi a dat asigurări că structura nu are probleme de rezistenţă. El recunoaşte totuşi că „nu i-ar plăcea nimănui să intre cu roata într-o astfel de groapă“

Cea mai aşteptată arestare - Primarul Capitalei a intrat şi el în atenţia DNA. Toate firmele care obţineau contracte cu municipalitatea erau obligate să verse circa 70% din profit în buzunarele unor funcţionari din subordinea primarului. Potrivit procurorilor, Sorin Oprescu primea 10% din valoarea contractului. Medicul a fost înhăţat de DNA după ce a primit 25.000 de euro, o mică parte dintr-o atenţie mai consistentă. El a fost arestat pentru 30 de zile. O parte din sumă pe care a primit-o primarul Capitalei drept mită a trecut prin conturile unei firme din Iaşi. 

Cea mai sângeroasă crimă - Cea mai îngrozitoare crimă din ultima perioadă are legătură cu Iaşul. O femeie, fostă profesoară, aflată la pensie şi-a tranşat soţul, l-a introdus în saci de plastic şi a vrut să îl arunce la un coş de gunoi din Târgu Frumos. Atât femeia, cât şi bărbatul care a fost măcelărit locuiau în judeţul Neamţ, în Roman.

Cel mai necalificat profesor - O şcoală din judeţ se confruntă cu o situaţie cel puţin inedită. Elevii de clasa întâi au ajuns să stea în clasă cu femeia de serviciu sau cu mamele lor din cauza neînţelegerilor dintre învăţători, director şi părinţi. Mai exact, la această clasă a fost repartizată o învăţătoare suplinitoare care anul trecut preda la clasa a III-a. În locul ei, la clasa mai mare a fost titularizat un alt cadru didactic. Directorul, împreună cu consiliul de administraţie, a decis să facă rocada între cele două învăţătoare. Profesoara care este titulară refuză să preia însă noul post.

Octombrie

Cea mai faimoasă marcă - Numele „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ ar putea deveni cât de curând marcă înregistrată. O firmă din satul Hlincea, judeţul Iaşi, specializată în comercializarea de icoane şi obiecte de cult ortodoxe, a înaintat o cerere oficială în acest sens la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Directorul firmei, basarabeanul Nicolai Zagnat, profesor universitar teolog la Chişinău, a declarat ieri pentru „Ziarul de Iaşi“ că intenţia sa este de a „cinsti“ numele Sfintei Cuvioase Parascheva, prin înfiinţarea unei edituri care să-i poarte numele. Din cererea depusă reiese însă o intenţie mult mai amplă, practic o acaparare a numelui, în scop comercial. „Să o cinstească pe Sfânta Parascheva aşa cum fac creştinii de câteva sute de ani, nu să-i privatizeze numele“, a fost reacţia dură a reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Ulterior, Nicolai Zagnat a renunţat la demersul său. 

Cel mai vândut bloc - „Ziarul de Iaşi“ a scos la iveală o practică inedită şi periculoasă a milionarului Gheorghe Cheşcu. El vinde apartamentele din cel mai nou bloc al său din cartierul Tătăraşi fără ca locuineţele să fie intabulate. S-a ajuns în această situaţie din cauză că imobilul nu are autorizaţie de construcţie în regulă, documentul vizând construcţia unui bloc în regim de înălţime parter plus un etaj, iar în realitate are parter plus cinci etaje. 

Cele mai adevărate zvonuri - Lovitură de proporţii pentru fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita. Ceea ce se vorbea doar pe la colţuri au spus procurorii în mod deschis: fostul edil a fost prins cu o mită de 10% din valoarea unui contract. Licitaţia prevedea managementul traficului, iar primarul ar fi încasat 1,5 milioane de euro. El a fost încătuşat pentru 30 de zile tocmai când mai avea foarte puţin şi scăpa de măsurile asigutatorii dispuse în celălalt dosar şi avea şanse să se întoarcă în fruntea primăriei. 

Cel mai mortal incendiu - În penultima zi a lunii are loc un incendiu de proporţii într-un club din Capitală. În urma acestuia îşi pierd viaţa 25 de persoane şi 88 sunt rănite. Ulterior, numărul decedaţilor urcă la 62. Incendiul petrecut în clubul Colectiv avea să constituie pretext pentru schimbări politice de avengură.

Noiembrie

Cele mai adevărate proteste - Începutul de lună a fost marcat de proteste de amploare împotriva actualei clase politice. Mitingurile organizate prin intermediul reţelei de socializare Facebook şi neautorizate au avut loc în toate marile oraşe ale ţării, printre care s-a numărat şi Iaşul. Manifestanţii din Iaşi se adunau în Piaţa Unirii şi pe urmă se deplasau spre Tudor Vladimirescu şi apoi spre căminele Universităţii „Al.I. Cuza“.

Cea mai aşteptată demisie - Pe fondul mişcărilor de protest, guvernul Ponta a demisionat. Pentru formarea unui guvern de tehnocraţi, formulă aleasă de preşedintele Iohannis, după consultarea partidelor politice, a fost desemnat să formeze noul cabinet Dacian Cioloş. Acesta a reuşit ulterior să formeze guvernul şi să-l treacă prin Parlament după câteva gafe la desemnarea miniştrilor, pe care totuşi a avut inspiraţia să-i retragă înainte de votul de învestitură a Executivului.

Cea mai hilară situaţie - Administratorii judiciari ai societăţii Fortus SA au vândut mai multe vagoane firmei omului de afaceri Petru Buzincu. După ce le-a achiziţionat, acesta a constatat că nu le poate scoate pe poarta fabricii în starea în care sunt din cauză că a fost furată linia ferată din combinat.

Cel mai ascuns document - Jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“ au descoperit un moment jenant în care a fost implicată fiica lui Gheorghe Nichita în timpul percheziţiilor efectuate de procurori la locuinţa fostului primar. Ilinca, care este de profesie notar public, a încercat să încurce procurorii şi a ascuns în pantaloni şi în bluză o serie de documente ce îi puteau incrimina tatăl. 

Cel mai cunoscut conflict de interese -  Fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost condamnat definitv de Curtea de Apel la un an de închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat de conflict de interese.

Decembrie

Cel mai spectaculos furt - La magazinul Altex din cadrul complexului Era din Păcurari a avut loc un jaf ca în filme. Hoţii au tăiat panourile care formau pereţii magazinului şi cu o frânghie au pătruns în imobil. De acolo au furat numai telefoane şi laptopuri scumpe în valoare de 150.000 de euro. Ulterior, a fost prins unul dintre ei şi a fost arestat pentru 30 de zile, dar marfa nu a fost găsită.

Cel mai mare eşec - Iaşul nu a reuşit să se califice nici măcar pe lista scurtă a oraşelor ce candidau pentru titlul de capitală europeană a culturii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri