Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O româncă de etnie romă, care a cerşit în Franţa, studiază la Sorbona şi vrea să devină magistrat

GALERIE
anina ciuciu
  • anina ciuciu
- +

O tânără româncă de etnie romă, Anina Ciuciu, care a ajuns clandestin în Franţa împreună cu părinţii săi, studiază în prezent dreptul la Sorbona şi visează să devină magistrat, pentru a uita de umilinţa pe care a resimţit-o când cerşea.

Născută la periferia insalubră a Craiovei, tânăra speră că exemplul său va servi la schimbarea modului în care este privită populaţia romă. La vârsta de 22 de ani, ea urmează un master la prestigioasa universitate pariziană Sorbona şi vrea să devină magistrat, pentru "a le da peste nas celor care cred că romii nu sunt decât nişte hoţi de găini", afirmă ea.

Anina recunoaşte că datorează mult familiei sale, care şi-a urmat dorinţa de a scăpa de tristul destin al romilor din est, "consideraţi ca sub-oameni". Bunicul ei avea o băcănie, tatăl ei era contabil, iar mama sa era infirmieră într-un spital, locuri de muncă obţinute pentru că îşi ascunseseră originea şi pierdute în momentul în care au fost descoperiţi, afirmă site-ul. "Sunt romi care reuşesc acolo. Dar nu se ştie de ei pentru că s-au pierdut în marea masă".

În 1997, când Anina avea şapte ani, a plecat împreună cu părinţii şi cele două surori către Franţa, "ţara portocalelor şi mandarinelor". După multiple peripeţii, familia a ajuns din întâmplare la Bourg-en-Bresse, în Ain, şi a locuit mai întâi într-o camionată. Tatăl vindea ziare, iar mama şi copiii cerşeau. Acolo, la piaţă, o trecătoare care le-a devenit ulterior prietenă, i-a îndreptat către asociaţii. Ulterior, familia a obţinut o locuinţă, iar părinţii au început să primească de lucru.

Anina, căreia întotdeauna i-a plăcut şcoala, s-a dovedit foarte înzestrată. "Vreau să arăt că deşi sunt româncă, nu sunt automat necinstită". Dar nu este întotdeauna uşor. "Uneori am fost tratată drept romă împuţită. Mama mea îmi dădea bomboane ca să îmi fac prietene. Ele îmi luau bomboanele şi plecau!", povesteşte ea.

După ce a studiat dreptul la Bourg-en-Bresse, tânăra vrea mai mult ca niciodată să devină magistrat, pentru a "combate nedreptăţile". Anina a acceptat să îşi povestească istoria într-o carte, deoarece vrea "să schimbe modul în care sunt priviţi romii". "Romii au aceleaşi capacităţi ca toată lumea!", afirmă ea, deşi nu neagă că au probleme cu delincvenţa.

"Ca toate comunităţile! Dar nu ştiu de unde îşi scoate cifrele poliţia. Sărăcia îi împinge la astfel de comportamente, nu este ceva intrinsec romilor. Există şi reţele care profită de familii, exploatează copii", explică ea.

Întrebată dacă înţelege că este şocant să vezi copii mici expuşi la frig şi gaze de eşapament pe trotuare, Anina afirmă: "Da, dar mamele lor preferă adeseori să îi ia cu ele mai degrabă decât să îi lase singuri într-o tabără care poate fi distrusă în absenţa lor. Romii îşi adoră copiii, ei au un simţ foarte puternic al familiei. Mama mea nu m-a forţat niciodată".

Acest ataşament faţă de familiei este unul dintre aspectele culturii rome pe care Anina vrea să îl păstreze, alături de muzică, bucătărie, dans, capacitatea de a se descurca sau castitatea înaintea căsătorie. Părinţii ei nu o împing să se căsătorească cu un rom. "Ei preferă să mă căsătoresc cu un francez". Mai mulţi prieteni i-au propus să se căsătorească, deoarece ar fi o modalitate comodă de a obţine naţionalitatea franceză, indispensabilă pentru a se înscrie la concursul pentru magistratură. Anina preferă însă să fie loială şi speră să îi fie acceptată o nouă cerere de reglementare a situaţiei sale.

Povestea remarcabilă a tinerei Anina Ciuciu nu este nouă pentru presa franceză, în august 2012 ea fiind prezentată de postul de radio RTL.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri