Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O româncă s-a mutat pe Costa de Azur şi organizează picnicuri pentru turiştii din sudul Franţei

GALERIE
picnic-france
  • picnic-france
- +

Elena s-a mutat în Franţa acum doi ani, fiind a cincea ţară în care locuieşte. Scopul era să stea un an şi să se relaxeze după circa 14 ani de antreprenoriat în Irlanda. Dar, ca orice antreprenor „pursânge“, nu a putut să se ţină departe de business odată ce a descoperit o oportunitate.

„Am 45 de ani, m-am născut la Suceava şi în România am lucrat ca laborant într-o clinică de cardiologie din Cluj-Napoca“.

A plecat din ţară la 24 de ani, a locuit întâi în Germania un an, lucrând la un magazin de sendvişuri în cadrul unei universităţi din Dusseldorf. Apoi, doi ani a stat în Londra, lucrând într-o sinagogă. De aici a plecat în Irlanda, unde a locuit în total 16 ani dintre care 14 au fost dedicaţi antreprenoriatului, având un „ironing service“ - companie care prestează servicii de călcat rufe.

Într-o zi a realizat că viaţa e scurtă şi merită trăită. Sau, după cum spune chiar Elena, a realizat că într-o zi va muri şi a făcut totul în van. Atunci a început să călătorească mai mult şi şi-a schimbat complet viziunea asupra vieţii. Acela a fost momentul când a simţit că trebuie să o ia de la capăt în altă parte.

„Am lăsat tot şi m-am mutat cu copiii în Franţa, unde locuiesc deja de doi ani. Scopul era să locuiesc în Franţa pentru un an academic, timp în care copiii mei învăţau limba într-o şcoală publică. Trebuie să menţionez că sunt o mamă singură cu trei băieţi poligloţi“.

Acum, este tot acolo, în Nisa, la malul mării, şi a început un nou proiect antreprenorial cu totul diferit de primul. Ea organizează picnicuri, deşi e vorba mai degrabă de evenimente gastronomice eminamente franţuzeşti.

„A trebuit să vin eu din România să le aduc francezilor nostalgia plimbărilor cu maşina lui Louis de Funès“.

Ea adaugă că deşi nu vorbeşte limba franceză, nu doar că supravieţuieşte în Hexagon, dar şi răspândeşte frumuseţea a ceea ce înseamnă un picnic adevărat.

Picnicul creionat de Elena e o experienţă de jumătate de zi şi constă într-o plimbare cu o maşină clasică, un gourme deluxe picnic cu trei feluri de mâncare, şampanie fină sau vin ales, însoţite bineînţeles de bagheta franţu­zească şi de dulciurile specifice zonei.

„Despre meniu pot spune că include cinci feluri de pateuri - de măsline/ tapenade, de roşii, de ardei, pate de ţară/ terine şi foie gras - servite cu pâine de ţară proaspăt achiziţionată din brutăriile locale“.

Urmează aşa-numitul «charcuterie board» (platou) cu faimoşii saucissons, cu jambon crud, jambon fume, toate asezonate cu castraveciori muraţi şi legume de sezon. Înainte de desert îşi face intrarea platoul de brânzeturi ce cuprinde brânză moale, caşcaval, brânză cu mucegai albastru, brânza de capră şi dulceţurile asortate.

„Închei picnicul cu desertul - tarte proaspete, fructe, cafea sau ceai. Ce aş mai menţiona aici e faptul că totul e o poveste. Clientul nu doar se aşază la masă, ci participă, învaţă despre felul corect de a mânca brânzeturile, despre cuţitele care se folosesc la fiecare brânză în parte“.

El ascultă informaţii despre bunele maniere franţuzeşti, dar şi poveşti amuzante despre bagheta locală sau despre maşina în care se simte ca un star.

„Încheiem experienţa cu un joc de petanque - un sport specific Franţei, cu nişte mingi de metal, un fel de biliard care se poate juca pe orice teren, la orice vârstă şi pe orice vreme“.

Aflați toată povestea Elenei de pe zf.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri