Sfatul medicului
O săptămână de dietă corectă pentru a uita de excesele alimentare de Paște
Mirela Preda, Iași: Am 58 de ani, 1,60 m și 79 Kg. De-a lungul vieții mele, cred că am ținut aproape toate dietele de care am auzit, ca să pot slăbi. Este drept, nu am făcut-o niciodată la recomandarea unui medic. Dar, urmând unele dintre aceste diete, am slăbit mult. Însă, imediat ce reveneam la o alimentație normală, mă îngrășam la loc. Știu că trebuie să slăbesc, însă, recunosc, de Sărbătorile Pascale, cu toată vina pe care am simțit-o, am mâncat de toate. Primul lucru pe care l-am făcut după, am evitat cântarul. Aș vrea să știu dacă la vârsta mea pot să slăbesc astfel încât să nu mă mai îngraș.
Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 6
Adina Rusu, dietetician autorizat, președinte Colegiul Dieteticienilor Iași: „Da, la orice vârstă putem slăbi. Faptul că vă doriți acest lucru este primul pas. Următorul pas este să puneți în aplicare acest deziderat. Pentru început, poate nu ar fi rău să solicitați sprijin calificat. Mai ales că a slăbi și a te îngrășa în salturi nu este nici util și nici sănătos pentru organism. Lucru pe care l-ați remarcat si dumneavoastră, de altfel, ca urmare a dietelor pe care le-ați urmat.
Este foarte important să înțelegem faptul că scăderea în greutate și menținerea greutății obținute implică adoptarea unui stil de viață sănătos pe termen lung, cu o alimentație echilibrată, odihnă, mișcare și managementul stresului. Cu alte cuvinte, trebuie să renunțăm la acele diete restrictive care aduc doar rezultate de moment și să ne schimbăm percepția referitor la ce înseamnă o alimentație normală, să corectăm ce facem în cea mai mare parte a timpului, astfel încât și după aceste zile de sărbătoare, cu mese încărcate, să putem reveni rapid la o greutate optimă, fără eforturi foarte mari.
Meniurile încărcate caloric din perioada sărbătorilor pot pune la grea încercare sistemul nostru digestiv și pot avea consecințe asupra greutății corporale pe termen lung. Chiar și în cazul celor care au, în general, o alimentație corectă, organismul poate avea nevoie de până la o săptămână pentru a reveni la echilibru.
Astfel, se întâmplă, foarte frecvent, ca regulile unei alimentații echilibrate să fie uitate de sărbători, fiind urmate ulterior, din dorința de a reveni mai rapid la greutatea optimă, de înfometare. Dietele restrictive sunt însă foarte periculoase pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricții drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice și tulburări digestive, fiind, în plus, și contraproductive pentru siluetă.
Indiferent cât de mari au fost excesele pe care le-ați făcut în perioada sărbătorilor, evitați dietele extreme și așa-numitele regimuri sau proceduri de detoxifiere. Regimurile extreme nu fac decât să ne înrăutățească relația cu mâncarea pe termen lung. O abordare mult mai bună este să reveniți la rutina normală și să vă construiți sănătatea pornind de acolo.
Primul pas pe care trebuie să îl facem cât mai rapid după o perioadă mai încărcată din punct de vedere culinar este reluarea unui program al meselor principale ale zile, cu porții mici și dese care să ajute atât la reglarea apetitului, cât și la optimizarea funcțiilor digestive. Pentru a controla mai ușor porțiile consumate, optați pentru un singur fel de mâncare la masă. Luați micul dejun cât mai devreme după trezire și evitați să luați cina târziu, incluzând la ultima masă din zi alimente ușor digerabile, în porții cât mai mici.
Optați pentru gustări inteligente, înlocuind zahărul cu surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile crude, semințele sau un sfert de avocado. Grăsimea încetinește rata de absorbție a zahărului, astfel încât să evităm creșterile bruște ale glicemiei. Evitați gustările neprogramate deoarece ele pot suplimenta semnificativ aportul caloric.
Pentru a vă curăța cât mai rapid dieta, includeți în meniul zilnic, în principal, alimente integrale, cât mai apropiate de forma lor naturală, și limitați consumul alimentelor procesate, bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase.
În alcătuirea meniului zilnic, prioritizați proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase. Legumele și fructele de sezon sunt esențiale în această perioadă de recuperare deoarece ele sunt sărace în calorii, bogate în fibre, vitamine și minerale, dar și în antioxidanți. Salata verde, leurda, spanacul, ridichile sunt doar câteva exemple în acest sens, aceste legume de primăvară versatile fiind una dintre cele mai bune surse de fibre, care ajută la reglarea digestiei, a glicemiei și a apetitului. Încercați să mâncați 25 până la 30 de grame de fibre pe zi, crescând aportul de alimente precum linte, fasole, legume cu frunze verzi și cereale integrale.
De asemenea, pentru revenirea rapidă la o greutate optimă, este foarte important să nu se mai consume băuturi care conțin alcool, acestea având și o valoare energetică mare, altfel spus un număr mare de calorii, dar și o influență negativă asupra metabolismului și asupra apetitului. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că avem un aport suficient de lichide, în principal, de apă! Astfel, menținerea unei hidratări adecvate va ajuta organismul să metabolizeze în mod corespunzător carbohidrații și să elimine excesul de sodiu, reducând astfel balonarea abdomenului.
Și, nu în ultimul rând, faceți mișcare! Bucurați-vă de activitate fizică de intensitate scăzută, cum ar fi mersul pe jos, pentru a vă pune din nou în acțiune funcțiile digestive.
Nu trebuie să uităm faptul că alimentația este importantă nu doar pentru atingerea unei greutăți ideale, ci pentru întreaga funcționare a organismului. Astfel, un intestin dezechilibrat, nu înseamnă doar exces ponderal sau probleme digestive, ci se poate manifesta în variate alte moduri, inclusiv în modificarea dispoziției și a funcțiilor cognitive, corectarea alimentației fiind importantă nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea psihică!”
Publicitate și alte recomandări video