Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O scrisoare din RFG

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Prin aprilie, la Amnaş fiind, am găsit într-un dulap o scrisoare veche primită de ai mei de la soţia unuia dintre fraţii lui tata, scrisoare scrisă şi trimisă după ce fuseseră în vizită în România. Pe cât de banală pare, pe tot atât de interesantă este totuşi această relativ scurtă misivă venită din Republica Federală Germania, deci din Germania de Vest. Iat-o:

Dorheim, 29.10.75

Dragii Mei!

Multe salutări din Dorheim Vă trimit Mathias şi Martha şi copiii.

Am trimis pe 24.10.75 coletul promis. 2 umbrele şi două geci pentru fete şi câteva alte haine de îmbrăcat. Şi pentru Mischi e ceva în colet. Să sperăm că e ce trebuie. St. /ofa?/ neagră e pentru Tine dragă cumnată...

Acum încă odată multe mulţumiri pentru buna ospitalitate. Trebuie din nou şi din nou să povestim despre România, întrucât cu toţii întreabă cum a fost. Cadourile le-am adus cu bine acasă. Toate au plăcut. Doar toarta cu strugurii s-a desprins deja la Viena. Dar strugurii au fost cu toate astea delicioşi. Anita e foarte mândră de bluzele ei. Pe aici nu prea există de astea.

Acum vrem să-i urăm Mariei toate cele bune cu ocazia nunţii ei. Când e ziua? Probabil că deja veţi fi având multă treabă de pregătire. Aşa că să sărbătoriţi frumos şi dragă cumnatule zi mersi că nu-s acolo, altfel ţi-aş ţine iarăşi sticla să nu-ţi mai umpli paharul. Dar de ziua cea mare a dragii tale fiice probabil că vei fi cât se poate de cuminte. Deci şi Vouă toate cele bune pentru ginere. Salutări calde şi pentru mama Weber şi bunicul Astner.

Multe salutări de la noi toţi

Martha.

Când am găsit-o şi-am transcris-o apoi, n-am ştiut la ce anume să mă gândesc când Marthatante a scris că der schwarze St. ar fi pentru mama: de la ce naiba o fi prescurtarea şi oare de ce nu va fi scris tot cuvântul? Abia când m-am apucat să traduc scrisoarea mi-a picat fisa: stai aşa, mama a făcut un curs de croitorie la Sibiu pe când lucra şi ea (ca atâtea fete săsoaice) ca fată-n casă pe la vreo familie mai înstărită (pentru a învăţa menaj) din Sibiu, în cazul ei (şi al surorii ei, de altfel). Mama a fost mereu casnică, dar şi-a utilizat cunoştinţele de croitorie în mod curent acasă, confecţionând de la bluze şi fuste pentru ea până la feţe de pernă şi plicuri de cearşaf. Aşa că St. vine mai mult ca sigur de la Stoff, adică stofă.

Mai departe, umbrelele pentru surorile mele vor fi fost foarte probabil unele tip Knirps, umbrele de negăsit decât în „putredul” Occident capitalist. Ce va fi fost pentru mine în colet, din păcate eu unul nu ţin minte.

Bluzele-cadou pentru verişoara noastră Anita, apoi, trebuie să fi fost nişte ii româneşti.

Singura treabă neelucidabilă pentru mine a fost aia cu toarta: cum adică „toarta cu struguri”? Dar asta-i ceva fără vreo importanţă. Esenţa informaţiei e că au luat cu ei struguri (probabil nişte Gutedel, un soi de ceasla), iar după 1990, mai ales după intrarea României în UE, unchiul meu a mai venit să petreacă câte zece zile ori două săptămâni în satul natal, iar una dintre plăcerile sale a fost să mănânce struguri „transilvane”, adică struguri de acasă, de negăsit prin magazinele germane...

Apropo de Mathiasonkel (Moattesiehm, în săseşte): soarta lui ilustrează la rândul ei o bucată de istorie, căci după ce, în 1943, Antonescu a semnat cu Hitler o înţelegere în urma căreia etnicii germani (saşii, şvabii) au fost încorporaţi automat în Wehrmacht sau SS, şi el a ajuns în armata germană, iar după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial a rămas (ca atâţia alţi şvabi şi saşi) în Germania, căsătorindu-se cu o nemţoaică-nemţoaică. A fost, pe undeva, cam prima „sămânţă” pentru ce avea să urmeze: emigrarea în RFG e etnicilor germani începând cu sfârşitul anilor 1960, urmată, după cum se ştie, de emigrarea masivă de după căderea comunismului.

În context, trebuie precizat că România a fost prima ţară din lagărul socialist care a stabilit relaţii diplomatice cu RFG, anume în ianuarie 1967 - exceptând URSS, care avea relaţii diplomatice cu RFG încă din 1955.

Acest frate de-al tatălui meu, de altfel, e ultimul unchi pe care-l mai avem în viaţă. În octombrie anul trecut, a împlinit 96 de ani. A făcut o bucată de război şi a fost apoi prizonier în Anglia. Marthatante (cu vreo doi sau trei ani mai tânără decât el) a murit, oarecum atipic (îndeobşte, bărbaţii-s primii care mor...) încă-n 2009. Ca să aflu câteva detalii, am sunat-o pe sora mea cea mare de la Bad Homburg. Aşa am aflat de la cumnatul meu şi că a încercat el să se-ntoarcă acasă, dar în drumul spre România a trebuit să mai lucreze ici-colo, pe la vreun Bauernhof (gospodărie ţărănească), pentru a face rost de bani. Aşa a cunoscut-o pe Martha(tante) (fiica unui ţăran din Dorheim, de pe lângă Kassel) şi nu şi-a mai continuat drumul spre plaiurile natale, căsătorindu-se în Germania (în 1955, cum am aflat din poza unui tablou brodat de mama cu ocazia nunţii de argint din 1980) şi lucrând apoi mulţi ani, până la pensie, ca miner. Ca fapt divers, n-a mai vorbit cu nimeni săseşte, nici măcar în vizitele sale în România (înţelegând ce se vorbea, dar parcă nedorind să mai rostească o vorbă-n săseşte), dar încă ştia cât de cât şi mai vorbea româneşte.

Numele sătucului, de altfel, parcă-i predestinat pentru cineva care timp de-o viaţă n-a reuşit să scape de Heimweh - de dorul de casă...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri