O sculptură din Copou va „recita” în această seară poezia „Glossă”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O sculptură din Copou va „recita” în această seară poezia „Glossă”

GALERIE
afis
  • afis
- +

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași îl prezintă pe „Eminescu @LIVE” într-o formulă inedită, după un concept al artistului Vladlen Babcinețchi.

Iubitorii de artă contemporană sunt invitați marți, 15 iunie, începând cu ora 21.30 pentru a vedea o instalație artistică, un moment special, dedicat celor 132 de ani de existență în Lumină a Poetului Național.

Sculptura „Glossă” realizată de Vladlen Babcinețchi de pe esplanada Casei de Cultură „Mihai Ursachi" a Municipiului Iași va fi elementul principal al unei videoproiecții care va oferi publicului un mix de percepții vizual - auditive create de către artiștii Andrei Cozlac și Obie Platon. Sculptura va fi prevăzută cu senzori de mișcare ce vor declanșa recitalul poeziei „Glossă”, realizat de actorul Dumitru Florescu, element care va aduce poezia lui Mihai Eminescu și mai aproape de public. Acțiunea culturală reprezintă un omagiu adus de către tinerii artiști Marelui Poet.

Lucrările artistului Vladlen Babcinețchi au fost expuse atât în țară, cât și în străinătate, iar o mare parte dintre ele le putem vedea chiar în Iași (Ateneul Național din Iași, Institutul Francez, Muzeul Unirii, Academia Română). Cele mai recente creații ale artistului Vladlen Babcinețchi au fost dezvelite în comuna Tomești: bustul lui Ferdinand I al României și cel al Reginei Maria. Tot aici se mai regăsesc portretul compozițional al lui Ștefan cel Mare şi Sfânt și ansamblul monumental „Spirit și Memorie”.

Andrei Cozlac este lector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, la Facultatea de Arte Vizuale și profesor colaborator la Facultatea de Arte în Limba Română din Târgu Mureș. Dincolo de activitatea academică, artistul este autorul a unor importante proiecte vizuale de video-mapping, proiecții live și de video design. Andrei Cozlac a semnat video designul unor piese de teatru regizate de Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller și Theodor-Cristian Popescu. În anul 2017, artistul a primit premiul pentru video mapping în teatru, în cadrul Festivalului Național de Comedie, iar in 2020 a primit premiul special U.N.I.T.E.R tot pentru această secțiune.

Obie Platon este cunoscut în lumea street art și sub pseudonimul Allan Dalla. El este membru fondator al Asociației URBANART, organizație care își propune să dea viață zonelor urbane subdezvoltate prin artă. Obie este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali și stradali din România, Europa și China. Cele mai cunoscute sunt expoziţiile, instalațiile şi proiectele sale murale: Platonic Forms, Duality, Edition 1: Prints, Humanutopia, Mind Wars, Symbiosis, Anniversaire, Quasar, Golden Frame 030202, Episodul 3, 99 Bicycles, Cranium și Cosmonotrips, proiecte realizate în țară, cât și în Ungaria, Germania, insulele Azores și Shanghai.

Obie Platon a avut nenumărate colaborări muzicale cu renumitul artist Roger Waters în turneul său The Wall (Bucureşti, 2013), dar şi cu The Sugar Hill Gang, DJ Revolution, HaHaHa Production. De asemenea, artistul a colaborat cu instituţii culturale din Europa şi China, unde s-a implicat în dezvoltarea unor proiecte culturale şi sociale ce au vizat regenerarea prin artă a zonelor urbane defavorizate.

Dumitru Florescu este actor profesionist la Ateneul Național din Iași unde joacă, de cele mai multe ori, rolurile principale. Acesta a urmat Facultatea de Actorie din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Curator: dr. Maria Bilașevschi, critic de artă

Aflați amănunte de pe Facebook.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Trenu

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.