O scurtă istorie a geloziei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

O scurtă istorie a geloziei

GALERIE
gelozie, citate
  • gelozie, citate
- +

Gelozia e durerea de a vedea pe altul posedând ce posedăm. (Diogene, c.412 î.Hr. – 322 î.Hr.)

Uneori gelozia cauzează nu numai moartea și distrugerea celui ce iubește, dar adesea stinge însăși dragostea, mai ales când dă naștere la dispreț. (Giordano Bruno, n. ca.1548 – 17 februarie 1600)

Nu există o fericire mai mare decât dragostea şi o pedeapsă mai ucigătoare decât gelozia. (Lope de Vega, 25 noiembrie 1562 – 27 august 1635)
 
Gelozia e un monstru zămislit prin el însuși și născut din el însuși. (William Shakespeare, 23 aprilie 1564 – 23 aprilie 1616)
 
Femeile comune sunt întotdeauna geloase pe soții lor. Femeilor frumoase nu li se întâmplă lucrul acesta; ele sunt prea ocupate în a fi geloase pe soții altora. (Oscar Wilde, 16 octombrie 1854 – 30 noiembrie 1900)
 
Gelozia e mai mult amor propriu decât amor. (La Rochefoucauld, 15 septembrie 1613, Paris – d. 16 martie 1680)
 
Nu există dragoste adevărată fără gelozie. (Alexandre Dumas, 24 iulie 1802 – 5 decembrie 1870)
 
Gelozia, care are ochii legaţi, nu este numai neputincioasă să descopere ceva în întunericul care o înconjoară, ea este şi unul din acele chinuri a căror menire este de a reîncepe neîncetat. (Marcel Proust, 10 iulie 1871 – 18 noimebrie 1922)
 
Gelozia e sentimentul care te face ridicol și te înjosește. Gelozia este umbra iubirii. (Liviu Rebreanu, 27 noiembrie 1885 – 1 septembrie 1944)
 
Gelozia este mai mult o formă a avariției, manifestarea unui temperament cicălitor; decât expresia unei afecțiuni rănite. (Victor Eftimiu, 24 ianuarie 1889 – 27 noiembrie 1972)
 
Orice bărbat e gelos pe trecutul femeii, mai mult decât pe prezent. (Cezar Petrescu, 1 decembrie 1892 – 9 martie 1961)
 
Rareori cred că se degradează mai penibil un bărbat ca într-o criză absurdă de gelozie. (Mircea Eliade, 13 martie 1907 – 22 aprilie 1986)
 
În ce privește goana după chinuri și înverșunarea în suferință, îndrăgostitul gelos e cam singurul care-i poate face concurență martirului. Și, totuși, în timp ce acesta din urmă e canonizat, celălalt e luat în râs. (Emil Cioran, 8 aprilie 1911 – 20 iunie 1995)
 
Nu dragostea, ci gelozia este oarbă. (Lawrence Durrell, 27 februarie 1912 – 7 noiembrie 1990)
 
Poate că gelozia le plictisește pe femei, dar lipsa ei le omoară de-a dreptul. (Albert Camus, 7 noiembrie 1913 – 4 ianuarie 1960)
 
Gelozia ia naștere odată cu dragostea, dar nu moare odată cu ea. (Octavian Paler, 2 iulie 1926 – 7 mai 2007)
 
Întotdeauna mi-am zis că gelozia e mai puternică decât adevărul. (Gabriel Garcia Marquez, n. 6 martie 1927)
 
Gelozia se înfiripă fără nici o legătură cu ceea ce este sau nu este, sau poate nu va fi niciodată. E o manie care dintr-un rău închipuit scoate o suferință reală. Gelosul e ca un ipohondru ce se-mbolnăvește de teamă că ar fi bolnav. (Umberto Eco, 5 ianuarie 1932)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.