VIDEO O seară de solidaritate și speranță pentru copiii cu autism ieșeni – Gala „Surâsul Albastru”

sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 03:22
4 MIN
 VIDEO O seară de solidaritate și speranță pentru copiii cu autism ieșeni – Gala „Surâsul Albastru”

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va găzdui, pe 4 decembrie, „Gala de 10 – Surâsul Albastru”, un eveniment caritabil dedicat susținerii copiilor cu autism, prin crearea unui nou centru de terapie. În cadrul galei, va fi prezentat spectacolul „Spărgătorul de nuci”.

Evenimentul marchează 10 ani de activitate ai Asociației „Surâsul Albastru”, organizație înființată de Cristina Nichita, mamă a unui copil diagnosticat cu autism, activist social și antreprenor, care și-a transformat propria experiență într-o misiune de viață.

 

După primul copil și succesul casei de modă Nichi, viața Cristinei Nichita a cunoscut o altă traiectorie, a cărei direcție a fost ghidată de Ștefan, cel de-al doilea copil. Când fiul ei a fost diagnosticat cu autism, la vârsta de un an, Cristina a înțeles că mentalitatea oamenilor despre cei diferiți trebuie schimbată și că integrarea acestor copii depinde și de ședințele de terapie la care participă. Astfel, a înființat organizația Surâsul Albastru, care oferă atât servicii de terapie copiilor cu autism și întârziere de dezvoltare, cât și suport familiilor acestora. Se împlinesc 10 ani de când Asociația Surâsul Albastru sprijină copiii cu autism.

„Prin «Gala de 10» ne exprimăm recunoștința pentru toți cei care ne-au fost alături în 10 ani de activitate, pentru că sunt 10 ani de terapie pentru copiii diagnosticați cu tulburare de spectru. «Spărgătorul de nuci» este o piesă care te duce în poveste. E modul în care poți auzi dincolo de vorbe, ca în lumea persoanelor cu tulburare de spectru, pentru că vorbim de o lume interioară, o lume care nu întotdeauna se face auzită prin vorbe. E corelată această temă a noastră de a celebra cei 10 ani de activitate în slujba copilului diagnosticat cu autism cu un spectacol în care mesajul e dincolo de vorbe, e prin dans, de această dată”, a precizat Cristina Nichita.

Un moment deosebit al serii va fi spectacolul oferit de Opera Națională Română din Iași, care, pentru al treilea an consecutiv, se alătură cauzei „Surâsul Albastru”. Cristina Nichita a explicat ca alegerea piesei „Spărgătorul de nuci” reflectă perfect universul interior al copiilor cu autism, o lume în care cuvintele nu sunt întotdeauna necesare pentru a transmite emoțiile și gândurile.

Fondurile strânse în cadrul galei vor fi folosite pentru amenajarea unui al doilea centru al Asociației Surâsul Albastru, destinat terapiei copiilor cu autism. Acest centru va respecta cele mai înalte standarde și va oferi servicii de terapie decontate. Este o necesitate în contextul în care, în prezent, în Regiunea de Nord-Est a României nu există niciun centru care să ofere astfel de servicii decontate.

Autismul – o călătorie despre învățare și acceptare

Cristina Nichita a explicat că autismul este o tulburare complexă, a cărei cauze sunt încă neclare, iar singurul tratament este reprezentat de terapie.

„Pentru mine, autismul a ajuns să fie o stare. Am călătorit alături de această afecțiune, de această tulburare deja de 21 de ani și pot spune că este o lume fascinantă. Fiul meu, diagnosticat cu autism, a împlinit 21 de ani în vară și m-a învățat atât de multe lucruri. M-a învățat lecția răbdării. Noi ne grăbim mult în viață, dar a fost nevoie de multă răbdare. M-a învățat să pot aștepta rezultatele și să contribui la ele, să nu aștept rezultate care nu ar putea să apară. M-a mai învățat lecția iubirii necondiționate, pentru că la început te raportezi la copilul tău ca la ceilalți și faci comparație. Așa apare stresul, atât față de tine, cât și față de el, copilul tău, iar tu nu știi cum să reacționezi. M-a mai învățat să ascult dincolo de vorbe și să am răbdare”, a subliniat Cristina Nichita.

În acest sens, Asociația „Surâsul Albastru” a devenit un pilon esențial în viața multor familii din Iași, oferind nu doar terapie pentru copii, dar și sprijin pentru părinții care se confruntă cu provocări considerabile în integrarea socială a propriilor copii.

„Firescul lucrurilor este ca fiecare copil diagnosticat cu tulburare de spectru, care are certificat de încadrare în grad de handicap, să beneficieze de terapie decontată, să aibă drept la însoțitor, să aibă o alocație dublă, pentru că aceste persoane de foarte multe ori rămân cu acest diagnostic pe viață”, a explicat fondatoarea Asociației Surâsul Albastru.

Potrivit acesteia, prin intermediul terapiei și al suportului continuu, copiii cu autism pot ajunge să ducă o viață aproape de normalitate.

„Cea mai mare nevoie a copilului sau a persoanei diagnosticate cu o tulburare de spectru este acceptarea. Este vorba de acceptarea întregii comunități, dar și a familiei. De foarte multe ori mama sau familia extinsă nu pot accepta diagnosticul. Apoi, școala nu e pregătită și nu poate accepta diagnosticul. Comunitatea de multe ori judecă excesiv familiile care au copii cu dizabilități, copii cu autism”, a completat Cristina Nichita.

Încă mai sunt bilete disponibile pentru „Gala de 10 – Surâsul Albastru”. Biletele pot fi achiziționate la prețul de 153, 214 și 275 de lei de pe iabilet.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii