anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

O societate abonată la bani publici va repara o clădire a Academiei Române din Iaşi

GALERIE
arhitect
 • arhitect
- +

O firmă de construcţii din Hârlău, „abonată” în trecut la contracte din bani publici la Direcţia de Creşe, va încasa aproape 440.000 lei de la filiala ieşeană a Academiei Române. SC Adiacent SRL şi-a adjudecat, în urma unei licitaţii, contractul pentru continuarea lucrărilor de reparaţii capitale la Pavilionul C al Academiei Române, situat în municipiul Iaşi, pe strada Codrescu nr. 6. După finalizarea lucrărilor, clădirea va deveni noul sediu al Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”. Asociat-unic şi administrator la SC Adiacent SRL figurează Constantin Vulpe, iar, pentru 2015, firma a declarat în bilanţ o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 milioane lei. Potrivit datelor publicate pe sistemul electronic de achiziţii publice, contractul presupune realizarea de amenajări exterioare, montarea de instalaţii sanitare, termice şi electrice în interiorul clădirii, instalarea echipamentelor de supraveghere video, a mobilierului şi a aparaturii pentru detecţia şi alarmarea în caz de incendiu.

Valoarea estimată iniţială a contractului a fost de 672,936 lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. În afară de SC Adiacent SRL, la licitaţie au mai depus oferte firmele Romold, MA.SA Tehnology, Inbit, Green Terra şi Tec Telecom. Contractul presupune finalizarea lucrărilor în termen de 4 luni de la data atriburii acestuia. Renovarea clădirii respective a început anul trecut, în urma unei donaţii de 100.000 euro din partea principelui Mihail Dimitrie Sturdza, cu scopul de a construi un nou sediu pentru Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi. Fostul sediu, aflat pe strada Lascăr Catargi, a fost retrocedat în instanţă, în anul 2012, unor cetăţeni israelini de origine română. Imobilul a fost cedat gratuit în noiembrie 2014, pentru o perioadă de 49 de ani, filialei din Iaşi a Academiei Române, iar proiectul demarat anul trecut a fost împărţit în două părţi, din lipsă de fonduri. Anul trecut s-a lucrat doar pe partea de construcţie.

„Prinţul Sturdza nu a avut în intenţie să doneze o clădire, ci o sumă de bani care a fost folosită la primul proiect de reparaţie a clădirii. Adresa este însă cumva problematică. Deşi proprietatea e pe strada Codrescu nr. 6, intrare la clădire este mai degrabă dinspre Sărărie. Când va fi proiectul gata vom încerca să gândim o soluţie ca să facem o intrare care să respecte adresa oficială”, a declarat prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Academiei Române, filiala Iaşi. Lucrările de anul acesta au continuat cu bani de la Academia Română, însă, deşi clădirea se anticipează că va fi gata până în decembrie, darea în funcţiune va mai dura. „Darea în funcţiune mai durează fiindcă trebuie să mutăm o bibliotecă foarte mare, a Institutului Xenopol, care este răspândită prin tot oraşul. Ne va fi şi mai greu să facem asta pe condiţii de iarnă, dar vom vedea“, a adăugat prof.dr. Mihail Voicu. (Diego CIOBOTARU, Cătălin HOPULELE) 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.