Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

La Fortus SA nu se mai produce nimic de ani buni. În combinat au apărut iepuri şi fazani!

O societate muribundă a raportat un profit brut de 9 milioane de lei

GALERIE
Fortus SA
  • Fortus SA
- +

Administratorul judiciar al firmei ieşene cere un onoriu în valoare de 3,6 milioane de lei, adică mai mult de o treime din profitul declarat.

Culmea ironiei la o fostă fabrică din Iaşi, unde cifrele din situaţiile financiare pe ultimii trei ani arată că face profit, însă nu mai produse de ani buni. La Fortus SA, societate aflată în insolvenţă de 11 ani, se vinde tot. Terenuri, clădiri, şine de cale ferată, fier vechi, resturi de nisip, utilaje, uleiul din transformatoarele care încă nu s-au spart şi lista poate continua.  Astfel, administratorul judiciar Todor Ignaţie a raportat pe anul 2017 un profit brut de 9,1 milioane de lei, comparativ cu anii precedenţi, când a declarat la ANAF pierderi an după an.

Astfel, firma a fost pe minus cu 20 de milioane de lei în 2015 şi cu 6, 3 milioane de lei în 2016. Cifra de afaceri a ajuns însă de la  2 milioane de lei (2015) la 51.000 de lei (2017), aceasta arată că câştigurile vin din vânzarea de active şi nu din activitatea de bază. „Dacă societatea are profit, asta înseamnă că noi, acţionarii, trebuie să primim dividente? Am calculat şi ar veni că pe cele 40 de acţiuni pe care le deţin, ar veni să primesc 10 lei. Precizez faptul că Fortus are un profit trecut într-un raport contestat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi care nu e aprobat de comitetul creditorilor. Cum se poate reinvesti profitul? Un coleg de-al meu, care a vizitat recent combinatul mi-a spus că Fortus s-a transformat în plămânul verde al Iaşului, deoarece a văzut mulţi fazani şi iepuri pe acolo. Ba chiar şi o căprioară în partea de sud”, spune uşor amuzat Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi de la Fortus. Tot în situaţiile financiare observăm că a scăzut drastic şi numărul de angajaţi, de la 508, câţi erau în 2015, la 70, câţi sunt în prezent. În această direcţie se anunţă deja alte disponibilizări în viitorul apropiat. Amintim cititorilor că Fortus nu mai are curent electric de doi ani de zile iar perioada de reorganizare a expirat acum un an.

Unde se duc banii

Un detaliu interesant apare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 9693 din 14 mai a.c, unde în încheierea de la Tribunalui sindic Tg. Mureş, Gheorghe Chişcă, directorul Fortus, care este şi acţionar la societate, contestă modul de calcul al onorariului administratorului judiciar. Acesta precizează că procedura stabileşte că onorariul lui Todor Ignaţie este de 3% plus TVA din creanţele acoperite din tabelul de creanţe şi că administratorul judiciar  a transmis o factură în cuantum de 3,6 milioane de lei, care prevede încasarea unei renumeraţii pe oparaţiunile curente de dare în plată. Chişcă susţine clarificarea onorariului şi a modului de calcul al acestuia, deoarece consideră că este nejustificabil. Chişcă a depus astfel o contestaţie, mai ales că acest onorariu nu apare în raport, deşi s-a emis factură pentru el.

„Administratorul judiciar, practician în insolvenţă Todor Ignaţie arată că nu doreşte să dea nici un fel de explicaţie creditorului Chişcă Gheorghe ci doar îl roagă să studieze mai atent actele aflate la dosar şi să nu depună nişte reclamaţii absolut lipsite de fundament în sensul că, dacă acesta refuză să studieze actele respective, administratorul judiciar nu are nicio vină”, se arată în BPI. La această contestaţie, judecătorul sindic Loredana Berindean a propus disjungerea cererii, propunere cu care atât administratorul Ignaţie cât şi Chişcă au fost de acord. Mai exact, această contestaţie va fi judecată într-un dosar separat, asociat. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri