anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

O soluţie naivă

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Dezvoltarea Iaşului este blocată nu doar pentru că liderii politici locali sunt ahtiaţi după imagine şi putere, ci pentru că cei din eşalonul doi, care ar trebui să scrie proiectele, „experţii” din partide, fie nu există, fie sunt incompetenţi, fie nu au iniţiativă şi curaj să iasă din cuvântul şefului.

Toată povestea cu Iaşul blocat pentru că liberalii şi useriştii nu reuşesc să se aşeze la masa negocierilor s-ar putea rezolva foarte simplu. Să se respingă din start ideea de „masă”, cam vetustă pentru secolul 21 şi în mod cert neadecvată pentru scenariul roşu. Cele două grupări politice să înceapă o corespondenţă online în care să-şi prezinte în detaliu proiectele pentru oraş şi judeţ. Nu toate poveştile promise în campanie, ci acele idei cu impact strategic şi care pot fi finalizate până la sfârşitul acestui ciclu electoral. Mai au trei ani şi jumătate la dispoziţie. Liberalii să aleagă 2, 3, 5 proiecte propuse de USR PLUS, alianţa să bifeze acelaşi număr de pe lista PNL. Cele 4, 6 proiecte agreate (sau câte or fi) să intre într-o negociere tehnică purtată de experţii celor două formaţiuni. Din nou, fără o „masă” pentru dezbateri, sunt suficiente platformele de comunicare online. Cam naivă propunerea până acum? Staţi că urmează ceva şi mai ingenuu. Proiectele rezultate vor fi prezentate public ca asumate de ambele părţi până la a treia zecimală, fără dezvăluirea paternităţii lor. Proiecte fără mamă, fără tată, fără părinte 1, fără părinte 2, pentru a inhiba eventuale orgolii. Pe ieşeni chiar nu-i interesează ce partid are cele mai faine soluţii, sunt sătui de idei strălucite. Proiectele vor fi supuse apoi unei dezbateri publice preliminare - tot online - iar specialiştii celor două părţi vor nota observaţiile cetăţenilor şi vor participa activ la discuţii, purtând inclusiv muncă de convingere cu cei nemulţumiţi, la nivel de ultim detaliu. Acest lucru va facilita ulterior adoptarea cu celeritate a proiectelor în CJ şi CL, fără ca unii consilieri/membri ai societăţii civile să se plângă că au fost puşi în faţa faptului împlinit.

Negocierea nu s-ar întinde pe mai mult de două luni, de la primul mail trimis de un partid, până la votul final în consilii. Iar ieşenii ar putea spune la final de mandat: „S-au certat, dar au şi făcut”. Şi foarte bine că s-au certat, de asta au fost votaţi. Cu excepţia proiectelor asumate în comun, PNL şi USR PLUS ar fi bine să rămână în opoziţie la Iaşi. Liberalii trebuie să conştientizeze că mulţi ieşeni au o perspectivă diferită despre priorităţile Iaşului şi să înveţe să aprecieze diversitatea comunităţii pe care o deservesc. Conducerea USR PLUS trebuie să înţeleagă că indiferent de cât de ademenitoare sunt unele sinecuri, mandatul primit de la ieşeni se rezumă, în ultimă instanţă, la şase cuvinte: marcaj strict la Chirica şi Alexe.

Scopul principal al oricărui politician este să exercite puterea, şi doar în subsidiar, în cazul fericit în care s-a înconjurat de oameni competenţi, să lase ceva în urmă comunităţii. E valabil peste tot în lume, de aici naivitatea soluţiei propuse mai sus. În cazul nostru, situaţia pare mai gravă. Dezvoltarea Iaşului este blocată nu doar pentru că liderii politici locali sunt ahtiaţi după imagine şi putere, ci pentru că cei din eşalonul doi, care ar trebui să scrie proiectele, „experţii” din partide, fie nu există, fie sunt incompetenţi, fie nu au iniţiativă şi curaj să iasă din cuvântul şefului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.