O sondă spaţială a NASA a descoperit un „murmur” persistent în spaţiul interstelar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

O sondă spaţială a NASA a descoperit un „murmur” persistent în spaţiul interstelar

GALERIE
voyager2
  • voyager2
- +

O sondă spaţială a NASA a descoperit un „murmur” persistent şi straniu în spaţiul interstelar, dincolo de marginea Sistemului Solar, la peste 14 miliarde de kilometri de Pământ, potrivit NBC News.

Vibraţiile slabe, dar constante, au fost detectate de Voyager 1, care, după mai mult de patru decenii de călătorie prin cosmos, este cel mai îndepărtat obiect creat de om aflat în spaţiu.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea, publicată în Nature Astronomy, oferă o imagine unică asupra mediului interstelar.

„Voyager 1se află într-o zonă interesantă a spaţiului care se află dincolo de aşa-numita heliosferă, care este bula protectoare ce cuprinde toate planetele din Sistemul Solar”, a spus Stella Ocker, doctorand la Cornell University din Ithaca (New York) şi unul dintre autorii studiului. „Este singura noastră unealtă în sondarea directă a naturii spaţiului interstelar”.

Cercetătorii nu ştiu încă ce provoacă „murmurul”, dar acesta a fost măsurat prin unde de plasmă în ceea ce e cunoscut ca mediu interstelar, amestec de gaz, radiaţii şi particule care formează spaţiul dintre stele. Deşi nu este un semnal audio propriu-zis, el a fost captat ca vibraţii cu frecvenţă redusă, a mai spus Ocker.

Anterior, cercetătorii au putut face scurte măsurători ale mediului interstelar după erupţii periodice, dar izolate ale Soarelui, care emit unde de şoc ce se resimt în Sistemul Solar şi dincolo de el.

Noua descoperire sugerează că prin urmărirea acestor vibraţii persistente în mediul interstelar ar putea fi posibilă determinarea unor proprietăţi specifice ale acestui mediu, precum densitatea lui. Asta ar putea ajuta astronomii să înţeleagă mai bine mediul misterios de dincolo de Sistemul Solar.

Voyager 1 a trecut în spaţiul interstelar în 2012, iar „murmurul” a fost detectat prima dată în 2017, a adăugat Ocker. Nu este încă limpede de ce semnalul nu a apărut mai devreme sau ce poate însemna acel decalaj.

Oamenii de ştiinţă sunt nerăbdători şi să afle dacă sunetul persistent continuă pe măsură ce sonda călătoreşte şi mai mult în adâncul spaţiului interstelar.

Merav Opher, profesor de astronomie la Boston University, care nu a fost implicat în cercetarea aceasta, a descris descoperirea ca „fenomenală”, pentru că poate dezvălui mai multe despre cum bula magnetică de forma unui cocon din jurul Sistemului Solar interacţionează cu ce se află dincolo de ea.

„Sunt aproximativ zece ani de când Voyager 1 se află în spaţiul interstelar şi vedem că influenţa Soarelui este încă destul de puternică”, a mai spus Opher.

Voyager 1 şi sonda geamănă, Voyager 2, au fost lansate în 1977. Ambele au zburat dincolo de planetele gigant din afara Sistemului Solar depăşind graniţa heliosferei. Voyager 1 a intrat în spaţiul interstelar în 2012, iar Voyager 2, în 2018.

Ocker a mai spus că noua cercetare este o dovadă că misiunea-pionier Voyager 1 continuă să transmită date după 44 de ani de la lansare, fiind „un dar al ingineriei pentru ştiinţă”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.