
O specie de croitor din America a ajuns în Iași. Seamănă cu o viespe, iar larva se hrănește cu lemn

Un exemplar rar al unei specii de croitor originar din America de Nord, a fost surprins recent de un ieșean pe o plasă de țânțari, în zona Copou.
După cum a precizat entomologul Alexandru Pintiloaie pentru ,,Ziarul de Iași”, ,,Red-headed ash borer” sau ,,Neoclytus acuminatus” și-a făcut pentru prima oară apariția în țara noastră în anul 2002.
,,Este o specie de croitor originară din America de Nord, dar stabilită la momentul actual și în cateva țări din Europa, inclusiv România. La noi, primul exemplar a fost găsit în 2002, în vestul țării, dar în ultimii ani specia s-a extins și e prezentă în mai multe zone din România, inclusiv în Pârcovaci, Hârlău, din județul Iași. Prin urmare, era doar o chestiune de timp să ajungă și la noi în oraș, în zona urbană”, a declarat specialistul din cadrul Stațiunii de Cercetare Agigea.
Nu prezintă un pericol pentru oameni
Totodată, de la reputatul entomolog am aflat că larva se hrănește cu lemn, de regulă mort sau pe moarte, adică cu alburn și mai târziu cu duramen (partea centrală a trunchiului). Astfel de gândaci pot transforma duramenul aproape complet în pulbere.
Larvele sunt palide și fără picioare și în cele din urmă cresc până la aproape 2,54 cm lungime.
În Carolina de Nord apar și câte trei generații pe an de ,,Red-headed ash borer”. Acolo sunt bine studiate tocmai pentru că larvele acestei specii produc daune lemnului, mai ales celui depozitat. Hrănirea larvelor poate întrerupe fluxul de sevă și, în unele cazuri, poate slăbi trunchiul copacilor tineri, făcându-i mai susceptibili la deteriorarea vântului.
În medii naturale, „forătorii de frasin” contribuie la pădurile sănătoase, grăbind descompunerea lemnului mort și pe moarte, făcând mai mulți nutrienți și spațiu disponibil pentru plantele sănătoase.
Gândacii adulți își fac apariția pe măsură ce vremea se încălzește, adică primăvara, și sunt activi până când vremea se răcește, toamna. Femelele mestecă crestături în scoarță.
În Europa și inclusiv în România încă nu se consideră că acești croitori ar avea vreun impact negativ asupra ecosistemelor. Pentru om, de asemenea, nu reprezintă absolut niciun pericol.
,,Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv”, a subliniat acesta.
În plus, acest croitor, deși seamănă bine cu o viespe datorită coloritului (aripile sunt întunecate și sunt străbătute de patru benzi înguste, galbene) se poate diferenția ușor de alte specii datorită corpului său zvelt, cilindric și alungit, cu picioare lungi și antene scurte.
În plus, pentru că seamănă cu viespi, specia își sperie prădătorii.
,,Nu se poate confunda cu nimic de la noi. Ca fapt divers, e colorat astfel pentru a semăna cu o viespe și al face să pară amenințător pentru eventualii prădători, păcălindu-i în acest fel, dar el fiind inofensiv”, a menționat specialistul.
Publicitate și alte recomandări video