anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

O studentă la Sorbona cere judecătorilor ieşeni să-i oblige tatăl să contribuie la plata studiilor

GALERIE
plata, studii, sorbona, judecatori
 • plata, studii, sorbona, judecatori
- +

Judecătorii ieșeni au fost chemați să soluționeze problemele apărute într-o familie de basarabeni. D.V. și-a chemat în judecată tatăl, cerând obligarea acestuia la plata pensiei de întreținere. „Specificul acestei speţe îl reprezintă dubla cetăţenie a părţilor, atât reclamanta cât şi pârâtul fiind născuţi în Republica Moldova, dar cu studii, respectiv afaceri în România, unde au dobândit şi cetăţenie română, având inclusiv coduri numerice personale. De menţionat că atât domiciliul reclamantei, cât şi domiciliul pârâtului din cartile de identitate figurează în România”, au consemnat magistrații Judecătoriei, motivând preluarea cazului în analiză.

Conform actelor depuse la dosar, părinții lui D.V. s-au căsătorit în Republica Moldova, divorțând la Bălți, în 2009. Sentința dată de judecătoria basarabeană a fost recunoscută doi ani mai târziu de Tribunalul ieșean. D.V. a devenit majoră în 2017, dar se află în continuarea studiilor, urmând cursurile Universității de Arte. În plus, ea a beneficiat de o bursă de studii prin programul Erasmus, aflându-se la această dată în Franța, la Universitatea Sorbona.

Conform legii românești, aplicabilă în acest caz, părinții au obligația de a-și întreține copiii până la data majoratului sau până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Prin urmare, chiar dacă fata se aflase în grija exclusivă a mamei, și tatăl era obligat să contribuie la întreținerea ei. „Cu atât mai mult este necesară o contribuţie financiară suplimentară având în vedere că reclamanta beneficiază de o bursă de studiu la o prestigioasă universitate europeană”, au arătat judecătorii. Aceștia nu au putut stabili însă un cuantum exact al pensiei de întreținere, cuantumul veniturilor lui C.V. nefiind cert. Ei au dispus ca C.V. să plătească o pensie de o șesime din venitul său, dar nu mai puțin de o șesime din salariul minim pe economie. Sentința Judecătoriei a fost contestată de C.V., cazul fiind preluat de Tribunal. Instanța a amânat pentru data de 17 august luarea unei decizii definitive. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.