Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Pariu că nu știți cine sunt cei mai mari pariori din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, după ieșeni? Anul trecut, din 22 de firme de jocuri de noroc și pariuri înregistrate în județul Iași au fost active 16, iar împreună au realizat o cifră de afaceri netă de peste 234 de milioane de lei și un profit de 12% din cifra de afaceri, adică 27.578.821 lei. La nivelul țării, nu sunt ieșenii cei mai mari pariori, și nici moldovenii, în general.
După București, județele Ilfov și Argeș conduc în topul celor mai mari încasări din jocuri de noroc și pariuri. În Regiunea Nord-Est, județul Vaslui devansează Suceava, Neamț, Botoșani și Bacău, cu o cifră de afaceri de peste 130,5 milioane de lei și 21,7 milioane de lei profit.
În 2020, când pandemia a închis cazinourile, sălile de Bingo și “păcănelele”, sau firmele de loterie și casele de pariuri, piața de profil a căzut de la 10 miliarde de lei în 2019, la sub 6,5 miliarde în 2020.
În 2021 s-au întors însă la firmele care vând iluzia îmbogățirii rapide. Astfel, s-au îmbogățit în companiile, care au recuperat o mare parte din pierderea suferită în primul an de pandemie și au reușit să încaseze, în total, peste 9 miliarde de lei. Profitul obținut din pariurile românilor, cel declarat oficial, a fost de aproape un miliard de lei. (Sursă grafic: coduricaen.ro)
Iașul, al șaptelea județ după cifra de afaceri (realizată anul trecut de 16 firme active pe piața jocurilor de noroc și pariurilor), a obținut venituri totale de 234.040.479 lei. Cu acești bani, fiecare dintre cei 976.586 locuitori ai județului, inclusiv nou-născuții, ar fi putut să-și cumpere anul trecut câte 80 de lozuri în plic la 3 lei bucata.
La nivel naţional, piața jocurilor de noroc a contribuit anul trecut la economia românească cu o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde euro. Iar profitul raportat a fost de aproape 11%.
Dintr-o lista care cuprinde 2680 de activități economice, în topul codurilor CAEN după cifra de afaceri realizată anul trecut, firmele care oferă “activități ale jocurilor de noroc și pariuri” s-au plasat pe locul 190. Cea mai mare cifră de afaceri, de 91,5 miliarde lei, a fost realizată anul trecut din “Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. Adică de peste zece ori mai mult decât s-a obținut din jocuri de noroc. Dar asta în condițiile în care “piața norocului” era formată anul trecut din doar 688 de firme (din care 450 active), iar în comerț au fost aproape 45 de mii de companii care au contribuit la cifra de afaceri totală. În schimb, profitul obținut de firmele din comerțul cu amănuntul a fost doar de 3,5 ori mai mare decât cel din jocuri de noroc și pariuri.
Municipiul București grupează un sfert din numărul firmelor de pariuri și jocuri de noroc și peste două treimi din totalul angajaților din România din acest domeniu. Iar cel mai mare jucător de pe piața jocurilor de noroc și a pariurilor, Compania Națională Loteria Română, are sediul tot în București. Cu 2410 angajați, Loteria Română are o cotă de piață de 12%, iar cifra de afaceri a fost de 1,076 miliarde lei, adică aproape 219 milioane euro.
Excluzând însă Bucureștiul, județele în care s-au obținut cele mai mari venituri din jocuri de noroc sunt Ilfov și Argeș. Iar moldovenii nu par să aibă la fel de mult apetit pentru incertitudinea jocurilor de noroc. Județul Iași, cu cele mai mari venituri realizare din hazard dintre județele din Nord-Estul țării, s-a plasat pe locul al șaptelea în topul național.
Județul Vaslui, cu 130,6 milioane de lei încasați de la pariori, a fost în 2021 pe locul 12 din 42, după cifra de afaceri. Suceava (116 milioane lei) și Neamț (94 milioane de lei cifră de afaceri) sunt următoarele județe unde s-a jucat mult la noroc.
Populația din regiunile București-Ilfov, Centru, N-V și Sud-Muntenia pariază mai mult decât moldovenii, astfel încât Regiunea Nord-Est a fost a cincea ca nivel al încasărilor din jocuri de noroc, însă a doua ca profit declarat (după București-Ilfov).
În ce privește topul celor mai mari zece firme de jocuri din regiunea Nord-Est după cifra de afaceri, primele două poziții sunt ocupate de companii din Fălticeni, Suceava: Royal Club Invest SRL (53 milioane lei) și Mind Games SRL (46 milioane lei cifră de afaceri). Iar pe locul al treilea ca mărime, între firmele de jocuri de noroc din Nord-Estul țării, se află o companie din județul Vaslui (Jack Casino, 43 milioane lei). Iașul își adjudecă abia locurile 4 – 7 în acest top, cu un pluton de patru firme cu încasări foarte apropiate: Euro Games LTD SRL (39,92 milioane lei), Slot Mega Nord Wyn SRL (39,88 milioane lei), Ocean Tag SRL (39,18 milioane lei) și Royal Amex SRL (38,8 milioane de lei).
Top 10 firme de jocuri de noroc din regiunea Nord-Est e completat de încă două societăți comerciale din Vaslui și de una din Bacău.
Poate că în România piața jocurilor de noroc nu a atins încă nivelul de dinaintea pandemiei, dar în Iași, cifra de afaceri a crescut cu 10 milioane de euro, în 2021 față de 2019. Mai exact, de la 178,9 milioane lei în 2019 (curs euro â 4,752 conform BNR), la 234,7 milioane lei (curs euro 4,9204 lei) în 2021.
Practic, din 22 de firme înregistrate în județul Iași ca fiind companii care oferă activități de jocuri de noroc și pariuri, doar 16 au fost active anul trecut. Chiar și așa, jocurile de noroc și pariurile au dus în Județul Iași la încasări totale de 234 milioane de lei și la un profit de peste 27 de milioane de lei. Iar aceste cifre sunt doar cele raportate de firmele care au sediul social deschis în județul Iași. Majoritatea firmelor ieșene și-au văzut cifra de afaceri în creștere cu 50% - 80% și profitul, în unele cazuri, cu 200-550% față de anul anterior.
Au fost însă și trei firme de jocuri de noroc care n-au avut noroc la bani. Iar două dintre ele au ceva în comun. CASH SLOT VIP, deținută de Mădălina Ciurdea și administrată de Damian Ciurdea, a avut cifra de afaceri de 16,3 milioane și cheltuieli de 17,2 milioane de lei, așa încât a încheiat anul cu o pierdere de 862.018 lei. Slot Grup SRL, în care Damian Ciurdea deținea 25% dintre acțiuni, a obținut o cifră de afaceri de 6.368.611 milioane de lei, dar cheltuielile au fost de peste 6,5 milioane, așa încât și aceasta a avut un an păgubos, cu o pierdere de 137.658 lei. Nu au tras lozul norocos, se poate spune, în condițiile în care până și Gică Loto SRL din Iași a reușit anul trecut să obțină, la o cifră de afaceri de 197 mii lei, un profit de 177 mii lei.
Cuvinte cheie: + jocuri de noroc, Iasi, sume, pariate, impozite
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.