O suprafaţă de pădure de dimensiunea Franţei s-a regenerat în ultimii 20 de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O suprafaţă de pădure de dimensiunea Franţei s-a regenerat în ultimii 20 de ani

GALERIE
padure
  • padure
- +

O suprafaţă de pădure de dimensiunea Franţei s-a regenerat natural la nivel mondial în ultimii 20 de ani, arată un studiu citat de BBC.

Pădurile regenerate ar putea absorbi echivalentul a 5,9 gigatone de dioxid de carbon - mai mult decât cantitatea anuală de emisii produsă de SUA, potrivit grupurilor de conservare.

O echipă condusă de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) a folosit date din satelit pentru a construi harta pădurilor regenerate.

Regenerarea pădurilor implică recuperarea zonelor împădurite fără nicio intervenţie umană sau cu intervenţii minime, acestea constând în plantare de copaci, delimitarea zonelor pentru a restrânge accesul animalelor domestice sau îndepărtarea plantelor invazive.

William Baldwin-Cantello de la WWF a spus că regenerarea naturală a pădurilor este deseori mai “ieftină, productivă şi favorabilă biodiversităţii decât plantarea activă de păduri”. În acelaşi timp, el spune că regenerarea pădurilor trebuie apreciată la adevărata valoare. “Pentru a evita schimbările climatice periculoase trebuie să oprim despădurirea şi să refacem zonele împădurite”.

“Milioane de hectare de păduri sunt despădurite în fiecare an, cu mult mai multe decât se regenerează”, spune William Baldwin-Cantello.

Pădurea Atlanticului din Brazilia oferă speranţe, potrivit studiului. O suprafaţă de mărimea Olandei s-a regenerat acolo în ultimii 20 de ani. Totodată, în pădurile din nordul Mongoliei 1,2 milioane de hectare de pădure s-au regenerat în ultimii 20 de ani. Fenomenul de regenerare s-a remarcat şi în Africa Centrală şi Canada.

În acelaşi timp, cercetătorii avertizează că pădurile lumii se confruntă cu multe ameninţări. În ciuda semnelor încurajatoare, precum cazul pădurilor de pe coasta Braziliei, despădurirea se produce cu o asemenea viteză încât este nevoie ca suprafaţa împădurită să-şi dubleze dimensiunea pentru a atinge pragul minim de conservare.

Una dintre cele mai simple metode de a reduce emisiile de carbon este plantarea de copaci. Cu toate acestea, cercetătorii spun că trebuie plantaţi copacii potriviţi în locurile potrivite pentru ca această măsură să producă rezultate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.