O sută de ieşeni primesc înapoi banii de Dacii daţi înainte de 1989
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

O sută de ieşeni primesc înapoi banii de Dacii daţi înainte de 1989

GALERIE
dacia
  • dacia
- +

Cei care au depus integral suma de 70.000 de lei înainte de '89, cât era preţul unei Dacii, vor primi echivalentul a aproape 6.400 de euro. Este preţul mediu al unui Logan.

166 de ieşeni care înainte de 1989 şi-au deschis depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor putea fi despăgubiţi. În prezent, dosarele a 100 de ieşeni aflaţi în această situaţie au fost validate în urma verificărilor efectuate de BRD, a declarat „Ziarului de Iaşi” Mihai Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România (APAR). „Conform evidenţelor Asociaţiei noastre, 166 de ieşeni sunt deponenţi îndreptăţiţi pentru a primi despăgubiri. În anul 2008, după ce s-a semnat protocolul pentru a despăgubi foştii deponenţi, s-a reconstituit baza de date. Banca a contactat o parte a deponenţilor iar majoritatea dosarelor sunt în curs de finalizare. 100 de ieşeni sunt validaţi în baza verificărilor băncii”, a declarat Mihai Dogaru. Potrivit acestuia, cei care au depus integral suma de 70.000 de lei înainte de '89 şi nu au mai umblat în acele depozite urmează să primească, după calculele asociaţiei, circa 28.000 de lei, echivalentul a aproape 6.400 de euro.
 

Care sunt paşii de urmat

 
În vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenţii CEC, moştenitorii acestora sau împuterniciţii desemnaţi se vor putea prezenta, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 392/2014, în orice agenţie BRD pentru depunerea unei Cereri împreună cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate, după caz, a transmis conducerea BRD. În primul rând, la dosar se va depune originalul cec-ului cu suma limitată şi/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD. „Menţionăm că HG nr. 392/2014 stabileşte că vor fi acordate despăgubiri persoanelor fizice care au depus sume de bani la CEC SA în vederea achiziţionării de autoturisme până la data de 15 februarie 1992 şi care au transferat aceste sume la BRD”, se arată în documentul dat publicităţii de BRD. În al doilea rând, la dosar trebuie ataşată o declaraţie notarială pe proprie răspundere, în original, prin care deponenţii declară faptul că nu au încasat despăgubirea.
 
Prin declaraţie, se va atesta faptul că suma transferată la BRD nu a fost afectată în niciun fel până la data depunerii documentaţiei. Totodată, în vederea înlesnirii calculului despăgubirilor, deponentul trebuie să fie de acord cu prelucrarea datelor sale personale şi transferul acestora către Ministerul Finanţelor Publice sau orice altă autoritate sau entitate implicată. Nu în ultimul rând, la dosar se vor depune copie actul de identitate valabil, documentul în original care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie, decizie de divorţ, etc.), precum şi actul care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.
 

La ghişeu, începând cu 4 septembrie

 
„În cazul deponenţilor, moştenitorilor sau împuterniciţilor acestora care au obţinut o hotărâre judecătorească executoriecare prevede o sumă pe care Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a fost obligat să o achite, aceştia trebuie să se adreseze direct Ministerului pentru a depune o cerere şi copia legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie”, a indicat conducerea BRD. Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 4 august 2014 cu scadenţa în data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despăgubire se vor putea prezenta la ghişeele băncii, în vederea punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite, începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. Detalii suplimentare pot fi obţinute în orice agenţie BRD-Groupe Société Générale sau la Asociaţia Păgubiţilor de Autoturisme din România, la numerele de telefon 031.804.66.23 şi 0723.592.038.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.