FOTO: O tânără din Iași a născut în ambulanță. Poveste cu suspans și emoții uriașe, dar cu happy-end

luni, 16 septembrie 2024, 03:12
6 MIN
 FOTO: O tânără din Iași a născut în ambulanță. Poveste cu suspans și emoții uriașe, dar cu happy-end

În județul Iași, cel puțin un copil se naște lunar fie acasă, fie în ambulanță. Unele mămici, din cauza distanței sau altor motive, nu reușesc să ajungă la timp la spital și sunt nevoite să nască în ambulanță sau la domiciliu. Dr. Marlena Crihan, director medical la SAJ Iași, spune că au existat luni în care s-au înregistrat până la patru nașteri în ambulanță. Una din acestea s-a întâmplat chiar zilele trecute.

Cu 22 de ani de experiență, asistă pentru a doua oară o naștere în ambulanță

Prima naștere din luna septembrie a avut loc săptămâna trecută, când un băiețel a venit pe lume într-o ambulanță, sub supravegherea asistentei medicale Mariana Ștefan. Cu o experiență de 22 de ani în serviciul de ambulanță, asistenta medicală Mariana Ștefan se afla pentru a doua oară în cariera sa în situația de a asista o naștere în ambulanță. De la început a anticipat că situația va evolua astfel, deoarece gravida, aflată la a șaptea naștere, urma să nască într-un timp mai scurt, iar comuna Dagâța, de unde provenea, se află la aproximativ 67 de kilometri de Iași.

 

Gravida era la a șaptea naștere și locuia la 67 km de Iași

„Distanța era mare, iar la al șaptelea copil travaliul este mult mai scurt decât la o primipară sau secundipară. Lucrurile se petrec mult mai rapid. Din acest motiv, mă gândeam că există posibilitatea să nască în ambulanță, deși speram să nu fie cazul. Cu toții ne dorim ca o gravidă să nască în spital, așa cum este normal, sub supravegherea unui medic. Însă, când acest lucru nu este posibil și situația este excepțională, noi suntem acolo pentru a interveni. Și exact asta s-a întâmplat. Am trecut imediat la consultul de rigoare, fiind conștientă de distanța mare și de faptul că era la a șaptea naștere. În timpul consultației, am simțit capul copilului și m-am bucurat enorm, pentru că acest lucru indica o naștere normală, copilul era în poziție corectă, cu capul înainte și nu pelvian. În astfel de situații, emoțiile sunt mari pentru noi, chiar dacă suntem antrenați pentru astfel de momente. Nașterile sunt mereu încărcate de responsabilitate și vulnerabilitate, dar ne concentrăm să ne facem datoria cât mai bine. Știam că va naște repede, iar în aproximativ 10 minute copilul s-a născut. Totul a decurs bine, fără complicații, fără circulară de cordon, o naștere normală și fără probleme”, ne-a declarat Mariana Ștefan, asistent la SAJ Iași.

 

Sarcina nu fusese monitorizată, nu știa nici măcar sexul copilului

Asistenta a mai avut o singură experiență similară, când o gravidă din satul Perieni, comuna Probota, județul Iași, a născut în ambulanță, acum mai bine de zece ani. În rest, Mariana Ștefan a fost chemată la două-trei cazuri de nașteri la domiciliu, dar în toate acestea femeile deja născuseră până la sosirea ei. În cazul acestei gravide, o aștepta la poartă deja pregătită să nască, iar asistenta a trecut imediat la consultație.

„Sarcina nu fusese monitorizată, lucru pe care l-am aflat întrebând-o dacă fusese la un doctor în cele nouă luni. Mi-a spus că nu, ceea ce însemna că nu știam la ce să mă aștept. Ea nu știa nici măcar sexul copilului, absolut nimic. A fost genul de situație în care „ce-o fi, o fi.” Din fericire, totul a decurs bine. M-am bucurat enorm pentru că nașterea a fost rapidă, iar copilul s-a colorat imediat, a țipat repede și totul a decurs perfect. A fost o mare ușurare și o bucurie imensă, pentru că am reușit să gestionez momentul cu succes”, a declarat Mariana Ștefan.

 

Ambulanțele sunt echipate cu toate materialele necesare pentru astfel de intervenții 

Dr. Marlena Crihan, director medical la SAJ Iași, menționează că echipajele sunt frecvent solicitate pentru femei gravide, care se află în diverse stadii ale nașterii. În cazurile de sarcini multiple, distanța până la spital poate fi un factor critic, deoarece nașterea se poate declanșa înainte ca femeia să ajungă la unitatea medicală, putând avea loc fie acasă, fie în ambulanță. Dacă gravida este găsită în faza de expulzie, echipajul nu poate continua drumul către spital, și, în acest caz, va asista gravida la domiciliu sau la dispensar, în funcție de locul în care este preluată. Aceasta spune că atât gravida, cât și nou-născutul sunt asistați de echipaje pregătite să acorde primul ajutor în situații de urgență. Aceste echipaje pot interveni în caz de hemoragii, insuficiență respiratorie și alte probleme amenințătoare de viață. Directorul medical subliniază că ambulanțele sunt echipate cu toate materialele necesare pentru astfel de intervenții și pentru transportul în siguranță al atât al nou-născutului, cât și al mamei către spital.

„Mama era o persoană foarte tăcută, nu comunica prea mult. Eu, de obicei, nu mă apropii în mod special de pacienți, dar în cei 22 de ani de experiență la ambulanță, am întâlnit oameni foarte vorbăreți, care îți povestesc toată viața lor până la spital, mai ales dacă vin de la distanță mare. Însă ea era foarte retrasă, cu capul plecat, parcă apăsată de ceva. E posibil să fi fost doar durerile nașterii, dar părea că ducea o povară mai mare. Nu am aflat prea multe despre ea, pentru că răspundea doar la întrebările necesare pentru fișa medicală, iar în rest părea să fie complet în lumea ei. Între timp, eu aveam copilul în brațe și încercam să comunic cât de cât cu ea, întrebând dacă se simte bine, dar nu am avut parte de prea multe răspunsuri. După ce am ajuns la spital și a fost preluată de personalul de acolo, am completat fișa. Între timp, mama a expulzat placenta și m-a frapat schimbarea ei. Când am văzut-o dusă pe un cărucior de o infirmieră, parcă nu mai era aceeași persoană. Capul era ridicat, părea senină și mulțumită că primise ajutor. Contrasta puternic cu imaginea femeii care urcase în ambulanță, apăsată de greutăți. Această transformare m-a impactat profund. Dincolo de îndatoririle mele medicale, mă interesează și partea umană, ce se întâmplă cu sufletul fiecărei persoane. Acest lucru este important pentru mine, deoarece se vedea că a fost mulțumită, că n-aș spune chiar bucuroasă, să primească respect, atenție și grijă. La final, am văzut în ea un om care părea să fi găsit o anumită pace”, a declarat Mariana Ștefan.

Dacă se anticipează posibile complicații, gravida va fi transportată de urgență la spital

Dr. Marlena Crihan spune că toate echipajele sunt formate dintr-o asistentă pregătită să asiste atât la nașteri, cât și la îngrijirea nou-născutului în prima etapă. Fiecare ambulanță este echipată cu trusă de naștere de unică folosință, câmpuri sterile pentru primirea copilului, oxigen, truse de resuscitare pentru nou-născut și, dacă este necesar, truse de resuscitare pentru mamă. În caz de complicații, se poate solicita sprijinul unui echipaj medical cu medic. În astfel de situații, copilul va fi preluat de un alt echipaj, iar mama va fi asistată de echipajul de urgență specializat.

 

Complicațiile precum hemoragiile sau livrările dificile pot fi gestionate în ambulanță

„Echipamentele noastre nu sunt la nivelul unui spital și, prin urmare, nu putem gestiona nașteri cu complicații severe care necesită intervenții de urgență sau proceduri chirurgicale. Noi putem asista nașteri care se desfășoară normal, fără complicații, și unde nu sunt necesare intervenții de terapie intensivă. Dacă nașterea se preconizează a fi normală, cu o prezentare corectă și fără probleme previzibile, iar gravida a fost monitorizată corespunzător, putem asista nașterea la domiciliu. În schimb, dacă anticipăm posibile complicații, nu vom risca și vom transporta gravida de urgență la spital, anunțând instituția medicală primitoare. Au fost cazuri în care sarcini gemelare sau chiar tripleți s-au născut în ambulanță”, a declarat Dr. Marlena Crihan, director medical la SAJ Iași

Directorul medical subliniază că nașterile asistate în ambulanță implică riscuri suplimentare față de nașterile obișnuite. De exemplu, prezentările care nu sunt craniene necesită mai multă dexteritate din partea personalului și pot apărea blocaje în timpul expulziei. În general, pentru intervenții chirurgicale, ambulanța trebuie să transporte gravida la spital. Totuși, complicațiile precum hemoragiile sau delivrențe dificile pot fi gestionate în ambulanță.

 

Citește și: 

Etichete: gravidă, nastere, SAJ

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii