O ţară de pricepuţi … la toate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Advertorial

O ţară de pricepuţi … la toate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

         Una dintre cele mai inedite trăsături ale poporului nostru este - priceperea la toate.
Fie că vorbim de fotbal, căci tot e campionatul mondial sau de politică, oameni cu studii sau fără ... cu toţii ne pricepem la toate şi chiar dorim să ne impunem punctul de vedere. Vorbim de drept constituţional, de demiterea preşedintelui, de flacăra violetă din parlament, care se vrea la guvernare, vorbim despre cum ar trebui să arate politicile de stat, etc, etc … Un singur exemplu fără comentarii: un neica nimeni îl trăgea recent de urechi pe guvernatorul BNR în ceea ce priveşte politica monetară. De … în eterna şi mereu surprinzătoarea Românie, toţi ne pricepem la toate!

          Poate că aceasta este problema noastră a românilor. Nu reuşim să ne vedem fiecare de treaba nostră. E treaba mea prin ce metode parlamentarul ori primarul votat de mine rezolva problemele noastre? E treaba mea cum îşi organizează aceştia munca în folosul tuturor? Până la urmă şi preşedintele şi parlamentarul şi premierul ori primarul sunt doar nişte “pălmaşi” pentru noi fiindcă au acceptat acest statut şi care ar trebui să muncească pentru binele societăţii. Dar asta e România!

           În loc ca fiecare să ne facem treaba cât mai bine la locul de muncă şi nu numai, stăm şi dăm sfaturi celorlalţi cum să facă. Oameni buni, când vom învăţa şi noi românii că fiecare trebuie să performăm în domeniul nostru? Când va învaţa un preşedinte să se ocupe de treburile care intră în fişa postului, nu să promită autostrăzi, blocuri suspendate şi excursii în alte sisteme solare? Când vor învăţa parlamentarii că ei sunt angajaţii noştri şi sunt bine plătiţi de către noi să facă legi care să dăinuie, să propună proiecte şi politici economice de perspectivă pentru această ţară şi nu să facă tot mandatul talk-show-uri la televizor? Indiferent dacă este un meci de fotbal, un incendiu, un viol, un accident ...aceştia sunt acolo să comenteze situaţia. Nimic nu se întâmplă în ţara asta fără ca ei să nu fie în studio şi să ne lumineze. În schimb, pe mine nu reuşesc să mă lumineze de ce şi eu îi plătesc să facă legi, iar ei fac actorie pe sticlă?

           Dar să continuăm! Când vom învăţa că executivul trebuie gestioneze această ţară pe cât de bogată, pe atât de năpăstuită de soartă, când vom învăţa că primarul, indiferent care ar fi el, trebuie să diriguiască cum se cade problemele comunităţii pe care o păstoreşte, fără a mai uza de micile sau marile mişmaşuri? Când vom învăţa că jurnaliştii ar trebui să se ocupe de jurnalism şi nu de politică? Când vom învăţa că a conduce o ţară este o treabă de profesionist? Până la urmă, când vom învăţa să ne folosim profesioniştii?

           Deci, eterna şi mereu surprinzătoarea Românie! Jurnalişti care fac politică în loc de jurnalism, membri de guvern care joacă sârba pe la mitinguri electorale şi tăieri de panglici, parlamentari, preşedinţi ori primari, care fac orice altceva decât ceea ce trebuie şi ca bâlciul să fie complet toţi ceilalţi vreo 20 milioane de români se pricep la drept constituţional, cunosc constituţia dumnezeieşte şi ... dau lecţii de legalitate.

            Oameni buni, pe ce planetă trăim? Poate ar trebui s-o denumim Surprinzătoarea!
Dincolo de faptul ca noi românii avem prostul obicei de a ne da cu părerea şi la lucruri pe care nu le stăpânim pe de a întregul ori nu le cunoaştem cu adevărat, stau şi mă întreb ca naivul: înainte de a da sfaturi altora, noi cei care clamăm dreptatea ne-am terminat treburile care intră în atribuţile noastre? Oare de ce nu lăsăm noi ca fiecare să-şi facă treaba pentru care este plătit, iar dacă o face prost să îl înlocuim, mai ales atunci când aceasta stă în puterea noastră? Şi repet! Ne va fi mai bine doar atunci când vom învăţa să dăm locul cuvenit profesioniştilor în societate.

Ing.dr.ec Traian Dobre

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.