anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Advertorial

O ţară de pricepuţi … la toate

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

         Una dintre cele mai inedite trăsături ale poporului nostru este - priceperea la toate.
Fie că vorbim de fotbal, căci tot e campionatul mondial sau de politică, oameni cu studii sau fără ... cu toţii ne pricepem la toate şi chiar dorim să ne impunem punctul de vedere. Vorbim de drept constituţional, de demiterea preşedintelui, de flacăra violetă din parlament, care se vrea la guvernare, vorbim despre cum ar trebui să arate politicile de stat, etc, etc … Un singur exemplu fără comentarii: un neica nimeni îl trăgea recent de urechi pe guvernatorul BNR în ceea ce priveşte politica monetară. De … în eterna şi mereu surprinzătoarea Românie, toţi ne pricepem la toate!

          Poate că aceasta este problema noastră a românilor. Nu reuşim să ne vedem fiecare de treaba nostră. E treaba mea prin ce metode parlamentarul ori primarul votat de mine rezolva problemele noastre? E treaba mea cum îşi organizează aceştia munca în folosul tuturor? Până la urmă şi preşedintele şi parlamentarul şi premierul ori primarul sunt doar nişte “pălmaşi” pentru noi fiindcă au acceptat acest statut şi care ar trebui să muncească pentru binele societăţii. Dar asta e România!

           În loc ca fiecare să ne facem treaba cât mai bine la locul de muncă şi nu numai, stăm şi dăm sfaturi celorlalţi cum să facă. Oameni buni, când vom învăţa şi noi românii că fiecare trebuie să performăm în domeniul nostru? Când va învaţa un preşedinte să se ocupe de treburile care intră în fişa postului, nu să promită autostrăzi, blocuri suspendate şi excursii în alte sisteme solare? Când vor învăţa parlamentarii că ei sunt angajaţii noştri şi sunt bine plătiţi de către noi să facă legi care să dăinuie, să propună proiecte şi politici economice de perspectivă pentru această ţară şi nu să facă tot mandatul talk-show-uri la televizor? Indiferent dacă este un meci de fotbal, un incendiu, un viol, un accident ...aceştia sunt acolo să comenteze situaţia. Nimic nu se întâmplă în ţara asta fără ca ei să nu fie în studio şi să ne lumineze. În schimb, pe mine nu reuşesc să mă lumineze de ce şi eu îi plătesc să facă legi, iar ei fac actorie pe sticlă?

           Dar să continuăm! Când vom învăţa că executivul trebuie gestioneze această ţară pe cât de bogată, pe atât de năpăstuită de soartă, când vom învăţa că primarul, indiferent care ar fi el, trebuie să diriguiască cum se cade problemele comunităţii pe care o păstoreşte, fără a mai uza de micile sau marile mişmaşuri? Când vom învăţa că jurnaliştii ar trebui să se ocupe de jurnalism şi nu de politică? Când vom învăţa că a conduce o ţară este o treabă de profesionist? Până la urmă, când vom învăţa să ne folosim profesioniştii?

           Deci, eterna şi mereu surprinzătoarea Românie! Jurnalişti care fac politică în loc de jurnalism, membri de guvern care joacă sârba pe la mitinguri electorale şi tăieri de panglici, parlamentari, preşedinţi ori primari, care fac orice altceva decât ceea ce trebuie şi ca bâlciul să fie complet toţi ceilalţi vreo 20 milioane de români se pricep la drept constituţional, cunosc constituţia dumnezeieşte şi ... dau lecţii de legalitate.

            Oameni buni, pe ce planetă trăim? Poate ar trebui s-o denumim Surprinzătoarea!
Dincolo de faptul ca noi românii avem prostul obicei de a ne da cu părerea şi la lucruri pe care nu le stăpânim pe de a întregul ori nu le cunoaştem cu adevărat, stau şi mă întreb ca naivul: înainte de a da sfaturi altora, noi cei care clamăm dreptatea ne-am terminat treburile care intră în atribuţile noastre? Oare de ce nu lăsăm noi ca fiecare să-şi facă treaba pentru care este plătit, iar dacă o face prost să îl înlocuim, mai ales atunci când aceasta stă în puterea noastră? Şi repet! Ne va fi mai bine doar atunci când vom învăţa să dăm locul cuvenit profesioniştilor în societate.

Ing.dr.ec Traian Dobre

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.