O televiziune din Iași a păcălit un ieşean că ar fi câştigat un teren în Copou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O televiziune din Iași a păcălit un ieşean că ar fi câştigat un teren în Copou

GALERIE
carimanteleviziune
  • cariman
  • televiziune
- +

O televiziune locală din Iaşi este chemată în judecată de un ieşean care susţine că a câştigat un premiu în valoare de 15.000 de euro pe care nu l-a mai primit. Postul Iaşi TV Life, deţinut de omul de afaceri Bogdan Cihodaru, este pârât într-un proces civil de la Judecătoria Iaşi în care ieşeanul Mihai Căriman solicită suma de 15.000 de euro cu titlu de despăgubiri. Televiziunea a fost reclamată şi la Parchet, pentru înşelăciune. Prin aceeaşi acţiune a fost chemată în judecată şi firma care edita săptămânalul 7Est, înstrăinată însă recent de Cihodaru.

Zeci de SMS-uri pentru a participa la concurs

Potrivit plângerii penale formulate de Mihai Căriman, ieşeanul a observat, în primăvara anului 2010, un concurs al postului de televiziune al cărui premiu era o parcelă în valoare de 15.000 de euro, situată în Copou. Participanţii trebuiau să urmărească jurnalul de ştiri al acestei televiziuni şi să trimită mesaje răspunzând la diferite întrebări. „Încă din prima zi, am fost tentat să particip, întrucât de mult timp doream să cumpăr o parcelă de teren, pentru a construi o casă. Oportunitatea de a deveni proprietar, pe o parcelă de teren, de o asemenea valoare, în Copou, care după cum se ştie este cea mai vestită zonă de lux şi cu tradiţie a Iaşului, pentru a edifica casa, dorită de mult, a devenit astfel pentru mine un vis realizabil şi m-a determinat să particip la concurs“, susţine Mihai Căriman. Acesta a mai precizat că, până la finele anului 2011, când s-a terminat concursul, ar fi trimis în jur de 50 de mesaje ce conţineau răspunsurile la întrebările Iaşi TV Life. Concursul s-a terminat pe 1 decembrie 2011. „Pe toată durata concursului şi chiar în timpul tragerii la sorţi, cu toţii ne-am rugat la Dumnezeu, să ne ajute să câştigăm. Când am observat că am fost desemnat câştigător, atât eu cât şi familia mea nu ne-a venit să credem. Ne-am bucurat enorm, dansând chiar de bucurie prin casă şi îmbrâţişându-ne. Imediat, am fost contactat de un reprezentant al Iaşi TV Life, care ne-a confirmat faptul că suntem câştigători“, mai spune Căriman, care a adăugat că începuse deja să îşi facă planuri cu terenul. Ieşeanul intenţiona să îşi construiască o casă pe terenul pe care ar fi trebuit să îl primească de la televiziunea lui Cihodaru. Angajaţii omului de afaceri au venit a doua zi după desemnarea câştigătorului la domiciliul lui Căriman. „După terminarea concursului, timp de aproximativ o săptămână, din oră în oră, la Iaşi TV Life, a fost difuzat un clip în care subsemnatul, eram prezentat ca fiind fericitul câştigător al parcelei de teren din Copou, în valoare de 15.000 de euro. Astfel am primit zeci de telefoane de felicitare, de la prieteni şi cunoştinţe. De asemenea, aproape toate persoanele, cu care mă întâlneam, cunoştinţe sau nu, mă felicitau recunoscându-mă de la televizor, ca fiind fericitul câştigător“, a mai spus Căriman.

Zona Copou la Cârlig?

În plângerea penală formulată de Căriman se mai arată că, după desemnarea câştigătorului, ieşeanul ar fi solicitat acordarea terenului, fiind însă amânat de mai multe ori. Ar fi ajuns astfel şi la Agenţia Imobiliară Terra (deţinută tot de Cihodaru), ai cărei reprezentanţi i-ar fi spus că terenul câştigat nu este, de fapt, în zona Copou, aşa cum se preciza în spoturile publicitare, ci la ieşirea din Iaşi, la Cârlig. Mai mult, terenul ar fi plantat cu viţă-de-vie.

„Ulterior, am insistat din nou şi am mers de mai multe ori la sediul Iaşi TV Life, unde în una din întrevederi ni s-a precizat că trebuie să plătim 3.600 euro, reprezentând TVA-ul de 24% calculat la valoarea de 15.000 euro, a parcelei de teren, pentru a se putea face actele. Precizăm că niciodată pe parcursul perioadei de aproape doi ani de zile, în care s-a desfăşurat concursul, nu s-a anunţat această obligaţie de plată a TVA-ului“, se mai arată în plângerea amintită. De la momentul extragerii şi până în prezent, Căriman susţine că nu i s-a mai răspuns la telefon, iar în momentul în care a mers la sediul televiziunii, reprezentanţii postului ar fi refuzat să stea de vorbă cu el. „Am realizat că am fost înşelaţi încă de la început şi că nu vom primi niciodată premiul pus în joc, deoarece parcela în valoare de 15.000 euro, din Copou, nici nu există, organizatorii concursului, neavând probabil în proprietate, premiul pus în joc“, mai susţine Căriman. Cât despre parcela oferită de Iaşi TV Life, care este în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, de la Cârlig, în extravilanul oraşului, ieşeanul consideră că nu poate valora nici în ruptul capului 15.000 de euro, aşa cum se preciza în regulamentul concursului. „În zona unde am fost condus să vedem parcela de teren, câştigată ca premiu la concurs, având în vedere că este în extravilan, este plantată cu vie, este în pantă, fără utilităţi, fără drum de acces şi la distanţă de câţiva kilometri de Iaşi şi circa un kilometru de drumul asfaltat, poate valora cel mult şi cu indulgenţă, un euro pe metru pătrat“, a încheiat ieşeanul.

Varianta apărării

Unul dintre avocaţii omului de afaceri Bogdan Cihodaru, Cătălin Ioanid, a transmis că, la respectivul concurs, Iaşi TV Life a avut doar calitatea de partener media, acesta fiind organizat de către SC 7est SRL. „Potrivit Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, articolul 77, «veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu». În faţa notarului, domnul Mihai Cariman a refuzat să achite acest impozit stabilit de Codul Fiscal, motiv pentru care nu a putut intra în posesia premiului. Regulamentul concursului prevedea că impozitul aferent premiului va fi suportat de către câştigător. De asemenea, şi orice alte costuri ale transferului de proprietate vor fi suportate de câştigător, inclusiv taxele notariale pe care domnul Cariman Mihai nu a dorit să le achite“, a transmis Ioanid. Acesta a precizat că lui Căriman i s-ar fi oferit amplasamentul care era specificat în regulamentul concursului. „Într-adevar, pe clipul promoţional, terenul oferit ca premiu este în zona Copou în cadrul proiectului urbanistic Lake House. Terenul prezentat câştigătorului este în zona Copou, în cadrul proiectului Lake House, exact cum prevede regulamentul concursului“, a mai spus Ioanid.

Avocatul lui Mihai Căriman are însă o altă versiune: „La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel: a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv: 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; peste 200.000 lei, 6.000 lei plus 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv; b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani: 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; peste 200.000 lei, 4.000 lei plus 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv“, ne-a spus avocatul Bogdan Muraru. Acesta a mai arătat că la mijloc ar fi, de fapt, o „evidentă rea-credinţă“ a organizatorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.