anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

O televiziune din Iași a păcălit un ieşean că ar fi câştigat un teren în Copou

GALERIE
carimanteleviziune
 • cariman
 • televiziune
- +

O televiziune locală din Iaşi este chemată în judecată de un ieşean care susţine că a câştigat un premiu în valoare de 15.000 de euro pe care nu l-a mai primit. Postul Iaşi TV Life, deţinut de omul de afaceri Bogdan Cihodaru, este pârât într-un proces civil de la Judecătoria Iaşi în care ieşeanul Mihai Căriman solicită suma de 15.000 de euro cu titlu de despăgubiri. Televiziunea a fost reclamată şi la Parchet, pentru înşelăciune. Prin aceeaşi acţiune a fost chemată în judecată şi firma care edita săptămânalul 7Est, înstrăinată însă recent de Cihodaru.

Zeci de SMS-uri pentru a participa la concurs

Potrivit plângerii penale formulate de Mihai Căriman, ieşeanul a observat, în primăvara anului 2010, un concurs al postului de televiziune al cărui premiu era o parcelă în valoare de 15.000 de euro, situată în Copou. Participanţii trebuiau să urmărească jurnalul de ştiri al acestei televiziuni şi să trimită mesaje răspunzând la diferite întrebări. „Încă din prima zi, am fost tentat să particip, întrucât de mult timp doream să cumpăr o parcelă de teren, pentru a construi o casă. Oportunitatea de a deveni proprietar, pe o parcelă de teren, de o asemenea valoare, în Copou, care după cum se ştie este cea mai vestită zonă de lux şi cu tradiţie a Iaşului, pentru a edifica casa, dorită de mult, a devenit astfel pentru mine un vis realizabil şi m-a determinat să particip la concurs“, susţine Mihai Căriman. Acesta a mai precizat că, până la finele anului 2011, când s-a terminat concursul, ar fi trimis în jur de 50 de mesaje ce conţineau răspunsurile la întrebările Iaşi TV Life. Concursul s-a terminat pe 1 decembrie 2011. „Pe toată durata concursului şi chiar în timpul tragerii la sorţi, cu toţii ne-am rugat la Dumnezeu, să ne ajute să câştigăm. Când am observat că am fost desemnat câştigător, atât eu cât şi familia mea nu ne-a venit să credem. Ne-am bucurat enorm, dansând chiar de bucurie prin casă şi îmbrâţişându-ne. Imediat, am fost contactat de un reprezentant al Iaşi TV Life, care ne-a confirmat faptul că suntem câştigători“, mai spune Căriman, care a adăugat că începuse deja să îşi facă planuri cu terenul. Ieşeanul intenţiona să îşi construiască o casă pe terenul pe care ar fi trebuit să îl primească de la televiziunea lui Cihodaru. Angajaţii omului de afaceri au venit a doua zi după desemnarea câştigătorului la domiciliul lui Căriman. „După terminarea concursului, timp de aproximativ o săptămână, din oră în oră, la Iaşi TV Life, a fost difuzat un clip în care subsemnatul, eram prezentat ca fiind fericitul câştigător al parcelei de teren din Copou, în valoare de 15.000 de euro. Astfel am primit zeci de telefoane de felicitare, de la prieteni şi cunoştinţe. De asemenea, aproape toate persoanele, cu care mă întâlneam, cunoştinţe sau nu, mă felicitau recunoscându-mă de la televizor, ca fiind fericitul câştigător“, a mai spus Căriman.

Zona Copou la Cârlig?

În plângerea penală formulată de Căriman se mai arată că, după desemnarea câştigătorului, ieşeanul ar fi solicitat acordarea terenului, fiind însă amânat de mai multe ori. Ar fi ajuns astfel şi la Agenţia Imobiliară Terra (deţinută tot de Cihodaru), ai cărei reprezentanţi i-ar fi spus că terenul câştigat nu este, de fapt, în zona Copou, aşa cum se preciza în spoturile publicitare, ci la ieşirea din Iaşi, la Cârlig. Mai mult, terenul ar fi plantat cu viţă-de-vie.

„Ulterior, am insistat din nou şi am mers de mai multe ori la sediul Iaşi TV Life, unde în una din întrevederi ni s-a precizat că trebuie să plătim 3.600 euro, reprezentând TVA-ul de 24% calculat la valoarea de 15.000 euro, a parcelei de teren, pentru a se putea face actele. Precizăm că niciodată pe parcursul perioadei de aproape doi ani de zile, în care s-a desfăşurat concursul, nu s-a anunţat această obligaţie de plată a TVA-ului“, se mai arată în plângerea amintită. De la momentul extragerii şi până în prezent, Căriman susţine că nu i s-a mai răspuns la telefon, iar în momentul în care a mers la sediul televiziunii, reprezentanţii postului ar fi refuzat să stea de vorbă cu el. „Am realizat că am fost înşelaţi încă de la început şi că nu vom primi niciodată premiul pus în joc, deoarece parcela în valoare de 15.000 euro, din Copou, nici nu există, organizatorii concursului, neavând probabil în proprietate, premiul pus în joc“, mai susţine Căriman. Cât despre parcela oferită de Iaşi TV Life, care este în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, de la Cârlig, în extravilanul oraşului, ieşeanul consideră că nu poate valora nici în ruptul capului 15.000 de euro, aşa cum se preciza în regulamentul concursului. „În zona unde am fost condus să vedem parcela de teren, câştigată ca premiu la concurs, având în vedere că este în extravilan, este plantată cu vie, este în pantă, fără utilităţi, fără drum de acces şi la distanţă de câţiva kilometri de Iaşi şi circa un kilometru de drumul asfaltat, poate valora cel mult şi cu indulgenţă, un euro pe metru pătrat“, a încheiat ieşeanul.

Varianta apărării

Unul dintre avocaţii omului de afaceri Bogdan Cihodaru, Cătălin Ioanid, a transmis că, la respectivul concurs, Iaşi TV Life a avut doar calitatea de partener media, acesta fiind organizat de către SC 7est SRL. „Potrivit Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, articolul 77, «veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu». În faţa notarului, domnul Mihai Cariman a refuzat să achite acest impozit stabilit de Codul Fiscal, motiv pentru care nu a putut intra în posesia premiului. Regulamentul concursului prevedea că impozitul aferent premiului va fi suportat de către câştigător. De asemenea, şi orice alte costuri ale transferului de proprietate vor fi suportate de câştigător, inclusiv taxele notariale pe care domnul Cariman Mihai nu a dorit să le achite“, a transmis Ioanid. Acesta a precizat că lui Căriman i s-ar fi oferit amplasamentul care era specificat în regulamentul concursului. „Într-adevar, pe clipul promoţional, terenul oferit ca premiu este în zona Copou în cadrul proiectului urbanistic Lake House. Terenul prezentat câştigătorului este în zona Copou, în cadrul proiectului Lake House, exact cum prevede regulamentul concursului“, a mai spus Ioanid.

Avocatul lui Mihai Căriman are însă o altă versiune: „La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel: a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv: 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; peste 200.000 lei, 6.000 lei plus 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv; b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani: 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; peste 200.000 lei, 4.000 lei plus 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv“, ne-a spus avocatul Bogdan Muraru. Acesta a mai arătat că la mijloc ar fi, de fapt, o „evidentă rea-credinţă“ a organizatorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.