O terapie genică ''revoluţionară'' a îmbunătăţit vederea unor pacienţi cu risc de orbire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

O terapie genică ''revoluţionară'' a îmbunătăţit vederea unor pacienţi cu risc de orbire

GALERIE
operatie
  • operatie
- +

Un tratament experimental bazat pe terapia genică a avut ca rezultat îmbunătăţirea vederii pacienţilor diagnosticaţi cu o afecţiune ce provoacă orbirea, relatează luni Press Association.

Tehnica utilizată în cadrul unui studiu clinic ''revoluţionar'' a prevenit pierderea vederii la doisprezece dintre cei paisprezece participanţi fără complicaţii.

Vederea mai multor pacienţi s-a îmbunătăţit, iar şase dintre aceştia au reuşit să identifice peste cinci litere în cadrul testelor de vedere.

Subiecţii au fost monitorizaţi până la cinci ani. În această perioadă abilităţile vizuale s-au menţinut la doar la un sfert dintre ochii pacienţilor care nu au fost trataţi.

Toţi participanţii au fost diagnosticaţi cu o boală moştenită genetic numită coroideremie, care conduce progresiv la cecitate.

Boala, care afectează cu preponderenţă bărbaţii, este cauzată de pierderea treptată a celulelor sensibile la lumină ale ochiului.

Fiecărui pacient participant la studiul clinic i-a fost inoculat în spatele ochiului un virus inofensiv purtător al unei gene lipsă.

''Îmbunătăţirea vederii observată în cadrul rezultatelor preliminare s-au menţinut cât timp am monitorizat aceşti pacienţi şi la câţiva dintre cei care au beneficiat de injecţie, în cadrul terapiei genice, în urmă cu peste cinci ani'', a declarat Robert MacLaren de la Spitalul de Oftalmologie Oxford. ''Studiul clinic a schimbat în mod considerabil viaţa acestora'', a menţionat cercetătorul.

Studiu clinic pilot modest, descris în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, a bătătorit calea pentru o cercetare cu o amploare mult mai mare, desfăşurată în prezent, în care sunt implicaţi peste o sută de pacienţi din nouă ţări europene şi din America de Nord.

Terapia genică este utilizată pentru tratarea afecţiunilor moştenite printr-o tehnică de reparare a ADN-ului. Metoda folosită în mod obişnuit constă în inserarea în corpul pacientului a unui virus modificat genetic ce are misiunea de a ''infecta'' organismului cu versiunea ''corectă'' a unei gene.

''Toate studiile revoluţionare sunt umerii altora. Misiunea noastră este de a finanţa cercetarea ce va stopa pierderea vederii şi suntem încântaţi că facem parte din această realizare cu beneficii imense în viitor'', a declarat dr. Neil Ebenezer, director al departamentului de cercetare din cadrul organizaţiei caritabile britanice Fight For Sight.

''Această tehnică ar putea transforma modul în care tratăm bolile şi ar putea avea o largă aplicabilitate în cazul unei game largi de afecţiuni'', a adăugat Ebenezer.AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.