Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O trădare şi doi viceprimari. Cum stau aceştia cu averea personală

GALERIE
baciu juravle
  • baciu juravle
- +

De ieri, Iaşul are doi viceprimari: Daniel Juravle (PNL) şi Cezar Baciu. Exclus din USRPLUS, Baciu a ajutat la formarea unei majorităţi fragile în CL. Majoritatea ar putea fi destrămată de judecători, care se vor pronunţa asupra excluderii din partid a lui Baciu. Dacă a fost legală, acesta îşi va pierde mandatul de consilier şi, implicit, funcţia de viceprimar.

Daniel Juravle (PNL) şi Cezar Baciu (exclus din USRPLUS) sunt noii viceprimari ai Iaşului, aleşi la mai bine de 8 luni de la data alegerilor locale. Viceprimarii au fost desemnaţi cu o majoritate la limită (14 voturi din 27 posibile), dar vor putea fi „concediaţi” doar cu o majoritate de două treimi (19 voturi), conform Codului Administrativ.

USRPLUS şi PSD nu au participat la vot: prima formaţiune l-a exclus din partid pe nou desemnatul viceprimar Cezar Baciu, iar PSD şi-a asumat un rol de opoziţie în Consiliul Local.

Pentru alegerea viceprimarilor s-au pronunţat cei 11 consilieri PNL şi 2 de la PMP, alături de Baciu. Acesta din urmă s-a remarcat la începutul lunii mai: a votat pentru aprobarea bugetului propus de primarul Mihai Chirica, în ciuda deciziei USRPLUS de a respinge acest proiect.

Votul i-a atras excluderea din partid, dar Baciu a contestat în instanţă: până la pronunţarea judecătorilor va putea rămâne pe poziţia de viceprimar, post pe care, conform surselor „Ziarului de Iaşi”, l-a cerut în mod expres în schimbul „votului de aur” prin care asigură majoritatea în plenul CL.

„Domnul Cezar Baciu va trebui să preia în coordonare toate proiectele pe care USRPLUS le-a propus prin amendamente la bugetul local sau prin programul lor electoral. Este misiunea pe care acest partid şi-a asumat-o faţă de ieşeni şi va trebui dusă la bun sfârşit. Colegul meu Daniel Juravle va trebui să stea alături de mine ca toate lucrurile administrative să meargă în direcţia bună, pozitivă, progresistă, liberală, care să aducă plus valoare în acest oraş”, a comentat primarul Mihai Chirica.

Consilierii USRPLUS au protestat în plen legat de faptul că edilul a încercat să inducă ideea că Cezar Baciu reprezintă USRPLUS în conducerea oraşului.

„Ştim cu toţii că domnul Cezar Baciu a fost exclus din partid. Ne delimităm ferm de el şi de deciziile şi poziţiile publice pe care dumnealui le va adopta. Prin urmare, noi, cei 8 consilieri USRPLUS, nu îl susţinem pe domnul Baciu”, a spus liderul de grup al USRPLUS Ana Raluca Roşu.

„Ieşenii nu au câştigat nimic astăzi. Au câştigat din nou jocurile de culise, înţelegerile pe sub mână şi interesele personale”, a comentat, la rândul lui, liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu.

Juravle a devenit „mâna dreaptă” a primarului

Daniel Juravle (35 de ani) a devenit oficial, de ieri, „mâna dreaptă” a primarului Mihai Chirica. În cazul în care edilul nu va putea să-şi exercite atribuţiile, Juravle a fost deja nominalizat de CL ca „primul înlocuitor de drept”.

Noul viceprimar a fost, până la alegerile locale de anul trecut, şef birou cooperare economică în cadrul Primăriei. Până în toamna anului trecut, el şi-a rotunjit veniturile fiind şi administrator neexecutiv la Salubris.

În total, din cele două surse, Juravle a obţinut, în anul 2020, venituri de circa 120.000 lei. Juravle este profesor asociat la Universitatea „Al.I. Cuza” (din februarie 2020). În 2014, Juravle a devenit doctor în economie, teza sa având titlul „Piaţa muncii şi dinamica fenomenului migraţiei externe din România”.

În perioada studenţiei, Juravle a fost preşedinte al Asociaţiei „Liga studenţilor economişti” şi vicepreşedinte al Alianţei naţionale a organizaţiilor studenţeşti. În ceea ce priveşte averea noului viceprimar, în cea mai recentă declaraţie depusă la Primărie (ianuarie 2021), Juravle a declarat că are în proprietate un apartament şi un teren, un autoturism Audi şi economii financiare în lei şi dolari.

În 2020, noul viceprimar a împrumutat peste 330.000 lei, peste 93% din această sumă fiind de la o bancă. Restul sumei (22.000 lei) a împrumutat de la o persoană fizică. Juravle este implicat în două firme: Aquaponics (administrator şi asociat) şi De Passio by Emma (asociat).

Prima societate este specializată în „acvacultură în ape dulci”, iar a doua în „fabricarea altor articole de îmbrăcăminte”.

„La peste opt luni de la data alegerilor, nu mă mai gândeam că vom ajunge să avem o majoritate stabilă care să ducă în continuare la bun sfârşit proiectele Iaşului. Invit la dialog şi colaborare pe toţi consilierii locali. Îmi doresc să ne apucăm de treabă şi să facem bine pentru Iaşi”, a declarat ieri Juravle, după votul colegilor săi din plen.

Baciu – desemnat viceprimar pentru „votul de aur” asigurat în CL

Preţul cerut de Cezar Baciu (26 de ani) pentru intrarea în alianţă cu PNL şi PMP a fost confirmat ieri: consilierul exclus din USRPLUS a devenit al doilea viceprimar al Iaşului. Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că acesta a solicitat în mod expres să fie viceprimar şi a refuzat să rămână în alianţa cu PNL şi PMP dacă acest lucru nu i s-ar fi îndeplinit.

Cezar Baciu a ajuns pe lista USRPLUS pe filiera USR, conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi”. El este inginer de profesie (a absolvit Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, cu un master în Inginerie şi Management) şi lucrează ca agent vânzări la firmele „Ciserom” SA (producţie de ciorapi) şi  „Mivo Solutions” (comerţ).

Baciu s-a aflat pe poziţia 11 a listei USRPLUS pentru alegeri. Iniţial, după alegerile din toamnă, Baciu a ratat „la mustaţă” intrarea în CL: ultimul de pe lista USRPLUS care a câştigat un mandat fiind Andrei Popescu (locul 10), în urma retragerii deputatului Cosette Chichirău.

Ulterior, după alegerile parlamentare, unul dintre consilierii USRPLUS – Filip Hăvârneanu – a fost ales deputat şi s-a retras din CL. Astfel, locul acestuia a fost luat de către Cezar Baciu. În declaraţia de avere, Baciu nu a completat proprietăţi, economii sau alte informaţii financiare. „O mare greutate s-a pus momentan pe umerii mei.

Dar o să-mi asum toate aceste aspecte şi voi lucra în folosul cetăţenilor, la fel cum am declarat şi anterior, conform jurământului pe care l-am depus”, a susţinut ieri Baciu, după votul din plenul CL.

Conform unei decizii de la mijlocul lunii mai a USRPLUS, Baciu a fost exclus din partid în contextul aderării acestuia la alianţa formată dintre PNL şi PMP. Excluderea a fost luată de biroul naţional de conducere a partidului, pe 17 mai, dar Baciu a acţionat în instanţă decizia.

Cel mai probabil, judecătorii de la Tribunalul Iaşi se vor pronunţa până la sfârşitul acestui an pe această speţă: dacă vor confirma că excluderea a fost legală, atunci Baciu îşi va pierde mandatul de consilier local şi, implicit, pe cel de viceprimar. Astfel, Baciu ar putea fi viceprimar al Iaşului doar pentru o perioadă de circa 6 luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri