anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Advertorial

O transformare misterioasă

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Se petrec multe lucruri în vremurile noastre tulburi, pline de incertitudini, nesiguranţă şi de ce nu… dezmăţ. S-a umplut lumea de neaveniţi, rod al inculturii şi sărăcirii de bună credință şi de ştiinţă. De bun simţ şi respect faţă de cei care mai ştiu a face câte ceva sănătos şi durabil în lumea în care trăim, nici nu mai poate fi vorba.

Sunt de-a dreptul indignat când văd sau întâlnesc inşi cu blugii sfârtecaţi sfidându-şi semenii ori valorile consacrate sau indivizi la trei ace care au ajuns în fotolii şi birouri cu trei uşi neștiind nici pe care au intrat şi nici pe unde ar urma să iasă. Nu mai vorbesc de câte-o duduie, cu fustiţa până-n şolduri, dar care nu pricepe nici măcar sensul unui text scris citeţ de mâna unui intelectual ori profesionist ancorat în realităţile cotidiene. Şi atunci când nu pricep rosturile unui lucru sau ale unui fenomen, spun cu un aer degajat, „nu se poate“. Ce simplă detaşare de răspunderea luării unei decizii!

Ei bine, de astfel de „exemplare“ avem parte în lumea aceasta dominată de bani şi nonvalori. O lume în care nu mai contează nici măcar rosturile vieţii pentru o anumită categorie de parveniţi în urma unor „tunuri“ trase de tata ori bunicul, la rândul lor dovedindu-se imorali ca să nu spun zapcii unei societăţi de a cărei stare nu le mai pasă.

Uneori aud, ascult şi încerc să înţeleg vorbele iscusite ale unor inşi bine ancoraţi în structuri ce ar trebui să fie responsabile pentru viaţa celor în fruntea cărora se află, dar degeaba. Simt doar o grosolană manipulare menită a ascunde fărădelegi. Mă întreb cum de nu se pricepe faptul că, deşi stăm încă pe imense bogăţii, continuăm să ne zbatem în sărăcie, cerşind pe la porţile instituţiilor financiare internaţionale, pentru a putea ţine pasul cu micile nevoi ale naţiunii?!

Cum de nu sunt bani pentru infrastructură, pentru învățământ, pentru sănătate, pentru cultură şi alte atâtea nevoi când „munţii noştri aur poartă“? Ce interese obscure fac să… nu facem? Nu se vor putea desface zăvoarele bunăstării până când realităţile, bine ascunse acum de grupuri de interese, nu vor ieşi la iveală.

Și toate acestea până când nu vom ştii de ce bogăţiile supraterane şi subterane nu sunt exploatate în beneficiul celor pe teritoriul cărora se află; până când nu vom face să dispară definitiv fenomenul „nu se poate“, cu tot cu cei care-l propovăduiesc şi susţin; până când experienţa, ştiinţa şi buna credinţă nu-şi vor regăsi locul cuvenit în societate.

Și în fine, această transformare misterioasă prin care trece această țară nu va dispărea până când nu ne vom face singuri curăţenie în propria ogradă. Și aceasta chiar că se poate!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.