O treime din forţa de muncă din judeţ este absorbită de stat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.07.2021

O treime din forţa de muncă din judeţ este absorbită de stat

GALERIE
foto DAN LUCA - Spital Sf Spiridon - 4971
  • foto DAN LUCA - Spital Sf Spiridon - 4971
- +

Primii cinci angajatori de la stat însumează de două ori mai mulţi salariaţi faţă de firmele cu capital privat.

 

 Instituţiile din domeniul public sunt cei mai mari angajatori din judeţ. Potrivit unui top realizat de „Ziarul de Iaşi” pe baza datelor oferite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în 2015, cei mai mari cinci angajatori de la stat aveau în subordine 10.765 de persoane. În comparaţie, tot anul trecut, primele cinci societăţi cu capital integral privat, aveau încheiate de aproape două ori mai puţine contracte de muncă, adică numai 6.012. La nivelul judeţului Iaşi funcţionează 485 de instituţii şi firme de stat, 47.097 fiind numărul salariaţilor care lucrează pentru acestea, potrivit datelor din Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor din cadrul Inspecţiei Muncii.

 
Topul angajatorilor de la stat
 
Cel mai mare angajator din judeţ este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon”, cu un număr de 2.944 de salariaţi. Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, parte a Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA, este cel de-al doilea mare angajator de la stat din judeţ, cu 2.380 de contracte de muncă active. Aici sunt incluşi nu doar angajaţi ai CFR Iaşi, ci şi salariaţi ai companiei din alte judeţe ale Moldovei. Cea mai veche instituţie de învăţământ superior a ţării, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se clasează pe locul trei în topul angajatorilor de la stat, cu 2.021 de persoane, în timp ce Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” ocupă locul patru cu 1.710 angajaţi.
 
 
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi se clasează pe locul cinci în topul celor mai mari angajatori de la stat din judeţul Iaşi, instituţia având 1.710 de oameni în subordine, arată datele puse la dispoziţie de ITM. Falimentara Regie Autonomă de Transport Public (RATP), care şi-a încheiat la finele săptămânii trecute oficial activitatea, este pe poziţia a şasea în clasamentul angajatorilor de la stat. Potrivit datelor din Revisal, RATP figurează cu 1.349 de salariaţi activi. Pe locurile şapte, opt şi nouă în clasament sunt Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” (1.256 angajaţi), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (1.230 angajaţi) şi Institutul de Psihiatrie Socola (1.035 angajaţi), iar ultima poziţie în top zece angajatori de la stat îi revine Direcţiei de Asistenţă Comunitară, unde muncesc 820 de salariaţi.
 
Clasamentul societăţilor comerciale
 
Pe de altă parte, statul român, prin instituţiile sale, a reuşit să se strecoare şi în fruntea celor mai puternice zece societăţi din judeţ după numărul de salariaţi, având trei reprezentante: Antibiotice SA, ApaVital SA şi Salubris SA. Potrivit numărului mediu de salariaţi din 2015, compania SC Xerox Business Services România SRL este cel mai mare angajator privat din judeţ, cu 1.945 de persoane, urmată de Delphi Diesel Systems. Pentru fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava lucrau 1.724 de angajaţi. Cu 1.458 de salariaţi la 31 decembrie 2015, Antibiotice SA, unde statul român prin Ministerul Sănătăţii deţine pachetul majoritar de acţiuni, este cea de-a treia societate din judeţ după numărul de angajaţi. Societatea ApaVital SA, deţinută de Consiliul Judeţean, a avut anul trecut 1.179 de salariaţi, fiind pe locul patru, urmată de SC Iulius Management Center SRL (828 salariaţi), SCC Services România (808 salariaţi) şi Te-Rox Prod SRL (707 salariaţi). Salubris, aflată în subordinea Primăriei Iaşi, intră în topul societăţilor comerciale cu cei mai mulţi muncitori, în 2015 figurând cu 674 de salariaţi. Iasicon SA (617 salariaţi) şi Confecţii Integrate Moldova (601 salariaţi) încheie clasamentul celor mai mari zece firmelor după numărul de salariaţi din subordine.
 
Numărul contractelor de muncă din judeţ a atins 195.000
 
Oficialii ITM spun că numărul contractelor de muncă nou încheiate şi înregistrate în baza de date a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, concomitent cu scăderea numărului de cazuri de muncă la negru. „Din anul 2014, avem o medie de aproximativ 9.000 de contracte de muncă noi faţă de anul precedent. La începutul anului 2014 aveam 177.000, la începutul lui 2015 aveam 185.000, iar acum, la începutul lui 2016 avem în evidenţele instituţiei 195.000 de contracte de muncă. În schimb, în cazul muncii fără forme legale se poate constata o scădere a fenomenului. În anul 2014 au fost depistate 293 de persoane fără contract de muncă, în anul imediat următor 203, iar după primele opt luni ale acestui an 122”, a transmis inspectorul şef adjunct George Tanasievici, purtătorul de cuvânt ITM.
 
Numărul salariaţilor este în creştere
 
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la 31 decembrie 2015, judeţul Iaşi avea un efectiv de salariaţi de 150.191 persoane. Din numărul total, mai bine de 68% sunt angajaţi care lucrează în firme din domeniul servicii, în jur de 103.170 de persoane. Tot la finele anului trecut, dar în firme din industria ieşeană munceau 43.429 de salariaţi, iar 3.593 în domeniul extins care cuprinde agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit. În schimb, la 31 iulie 2016, efectivul de salariaţi din judeţul Iaşi a fost de 156.332 persoane, în creştere cu 6.174 persoane faţă de luna corespunzătoare din anul 2015 şi cu 628 persoane comparativ cu sfârşitul lunii iunie 2016.
 
 
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.