Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O treime dintre contractele directe din spitale sunt suspecte

GALERIE
aparatura medicala noua spital falticeni
  • aparatura medicala noua spital falticeni
- +

Domeniul sănătăţii din România a fost zguduit, în ultimul an, de o serie de scandaluri legate de achiziţii de medicamente şi echipamente medicale la preţuri supraevaluate.

Circa 25-30% din contractele de achiziţii directe efectuate de spitalele din România sunt suspecte, în condiţiile în care în sănătate se fac cele mai multe nereguli în domeniul achiziţiilor publice, iar una dintre cele mai utilizate metode de fraudare este cea a spargerii unor contracte mari în contracte mai mici, pentru a evita declanşarea unor licitaţii deschise, a declarat marţi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş, în cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul unui an de mandat.
 
Domeniul sănătăţii din România a fost zguduit, în ultimul an, de o serie de scandaluri legate de achiziţii de medicamente şi echipamente medicale la preţuri supraevaluate. Una din metodele cele mai utilizate de păcălire a autorităţilor este spargerea unei achiziţii importante în mai multe, mai mici ca valoare, pentru materiale similare, pentru a nu fi organizată o licitaţie transparentă, susţine şeful ANAP. ”Dacă sunt mai multe achiziţii directe de produse similare, dar cu coduri diferite şi menţionate separat, e posibil să fie o neregulă. Încercăm să impunem o uniformizare a produselor şi o standardizare a procedurilor. În domeniul sănătăţii sunt cele mai multe nereguli. 25-30% din numărul de achiziţii directe sunt suspecte”, a afirmat Puşcaş.
 
Potrivit noii legi din domeniul achiziţiilor publice, publicată în Monitorul Oficial în luna mai a acestui an, o autoritate contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 132.519 lei. În cazul achiziţiei de lucrări, regula se aplică dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 441.730 lei. În scopul evitării declanşării de licitaţii, multe instituţii sparg contractele mai mari în unele mai mici, pentru a putea cumpăra direct produsele respective de la anumiţi furnizori. La finalul lunii noiembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, precum şi faţă de doi şefi ai biroului de achiziţii al unităţii sanitare şi doi reprezentanţi ai societăţii Gemedica pentru abuz în serviciu şi spălare de bani. Acuzaţiile vizează achiziţionarea de echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18,64 milioane lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste şase milioane de lei.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri